BREAKING NEWS! Primaria Timisoara si primarul Nicolae Robu ar putea fi trasi la raspundere penala dupa operatiunea "ghilotina", in urma careia mii de persoane fizice si juridice din centrul orasului au ramas fara internet, semnal TV si telefonie    Solista banateana de muzică populara Liliana Savu Badea trece prin momente cumplite, după ce sotul ei a murit pe o autostrada din Ungaria     Judecatoria Timisoara si-a motivat hotararea de a respinge actiunea civila a prim-procurorului Claudia-Irina Chivu, de la Parchetul Timisoara, impotriva avocatei Carmen Obirsanu    Initiativa Timisoara si alte organizatii civice cer presedintelui Klaus Iohannis ca, in 26 mai, cand romanii sunt chemati la urme pentru alegerile europarlamentare, sa organizeze un referendum pe tema Justitiei     Judecatoarea Corina Corbu ar putea fi acuzata de abatere disciplinara, dupa ce a facut parte din completul care l-a sanctionat pe adjunctul sefului DNA Marius Iacob, desi a fost trimisa in judecata de DNA pe vremea lui Kovesi-Iacob    Comisia Europeana se opune prelungirii apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana pana la 30 iunie, dupa cum a cerut, miercuri, premierul Theresa May

Justitiarul Tudorel Toader a devenit notar prin incalcarea legii? Dosar penal pentru abuz in serviciu deschis de Parchetul General

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat, marti, ca a deschis un dosar penal in care se cerceteaza legalitatea actelor prin care ministrul Tudorel Toade a devenit notar public, dupa ce a solicitat presedintelui Uniunii Nationale a Notarilor Publici sa propuna Ministerului Justitiei numirea sa in aceasta functie.

Ancheta a pornit in urma unui denunt depus la parchet o persoana fizica. Este vorba despre un dosar in rem, in care sunt anchetate suspiciuni de abuz in serviciu si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane.

“Urmare a unui denunt, pe rolul Sectiei de urmarire penala şi criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie şi Justitie s-a inregistrat un dosar penal avand obiectul la care faceti referire. La data de 7 septembrie 2018, prin ordonanta, s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem pentru infractiunile de abuz in serviciu si folosire a functiei pentru favorizarea unei persoane”, au precizat reprezentanti ai Parchetului General.

Pe 4 septembrie, ministrul Tudorel Toader preciza, intr-o postare pe Facebook, ca nu intentioneaza sa demisioneze de la Ministerul Justitiei, in contextul aparitiei in spatiul public a unor informatii privind solicitarea sa de a fi notar.

Reactia ministrului a venit dupa ce presa a relatat ca acesta ar fi cerut, mai intai, admiterea in Uniunea Notarilor Publici, fara examen, la Iasi, iar ulterior, suspendarea din aceasta calitate pentru a nu se afla in incompatibilitate.

“Simple precizari! Dupa incetarea mandatului, ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen’ – art. 69 aln 4) din Legea nr. 168/ 2018, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/ 1992 privind organizarea şi functionarea Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 595 din 12 iulie 2018. Nu intentionez sa demisionez de la Ministerul Justitiei”, scria ministrul Justitiei pe Facebook.

Ordinul prin care a fost pusa in aplicare decizia de admitere a solicitarii lui Tudorel Toader a fost semnat de secretarul de stat in Ministerul Justitiei Nicolae Liviu Popa. (V.E.)

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: