BREAKING NEWS! Raliul masinilor de epoca, care ar fi trebuit sa aiba loc, azi, la Timisoara, a fost mutat la Arad, in ultimul moment, din cauza refuzului Politiei Rutiere de a inchide circulatia in zona centrala     Politistii din cadrul IPJ Timis sunt obligati sa-si faca sedintele de tragere obligatorii la sali private din oras, in conditiile in care exista un poligon in curtea IPJ timis     Duminica, intre orele 13-15, in centrul Timisoarei se va desfasura o actiune de responsabilizare a participantilor la traficul rutier, organizata de Diana Mihai, realizatoarea emisiunii TV "Cronica rutiera"    Samuel Dominic Fritz este candidatul USR care promite ca-l va invinge pe Nicolae Robu la alegerile pentru Primaria Timisoara de anul viitor     Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, ar fi fost filat de structuri din MAI, la cererea fostului ministru, Carmen Dan, operatiune devoala dupa ce intr-o celebra biserica din centrul Bucurestiului a fost descoperita tehnica de interceptare    Grupul Telekom Romania, format din fostele companii Cosmote si Romtelecom, a anuntat ca va concedia aproape 700 de angajati

PULS VALUTAR! Conflictul din PSD a depreciat leul. Cursul euro a crescut la 4,6559 lei, ceea ce reprezinta maximul ultimei luni

Evolutia perechii euro/leu a fost una crescatoare, influentata de conflictul din PSD dar si de revenirea aversiunii fata de risc, in timp ce apropierea datei la care companiile achita taxele si impozitele la bugetul de stat a majorat nivelul indicilor ROBOR.

Cursul euro a crescut de la 4,6435 la 4,6559 lei, la sfarsitul intervalului, medie care reprezinta maximul ultimei luni, cand tranzactiile s-au realizat intr-un culoar cuprins intre 4,652 si 4,66 lei, cu inchiderea la 4,657 lei.

Media dolarului american a scazut de la 3,9855 la 3,9517 lei, cand cotatiile din piata au fluctuat intre 3,944si 3,993 lei. Minimul ultimelor doua luni a fost atins la finalul intervalului.

Moneda elvetiana s-a tranzactionat pe pietele internationale in culoarul 1,122 – 1,132 franci/euro, media ei fluctuand intre 4,1133 si 4,1386 lei, cea de la sfarsitul perioadei fiind stabilita la 4,1351 lei.

Apropierea datei la care companiile achita taxele si impozitele la bugetul de stat a fost insotita de o crestere usoara a indicilor ROBOR, dupa mai multe saptamani de scadere, care a avut darul de slabi presiunea asupra celor care au luat credite.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, care a inceput sa scada din data de 3 august, cand se plasa la 3,47%, a crescut la finalul perioadei de la 3,10 la 3,14%.

Indicele la sase luni, folosit in principal la calcularea ratelor la creditele ipotecare cu dobanda variabila, a crescut de la 3,36 la 3,38%. La randul lor, indicii ROBOR la noua si 12 luni au crescut la 3,46%, respectiv la 3,52%.

„Razboiul vamal” dintre Statele Unite si China a fost cel care a influentat evolutia perechii euro/dolar, in lipsa unor date economice importante care sa vina de pe cele doua maluri ale Atlanticului.

Euro a crescut de la 1,1618 dolari, la inceputul perioadei, la 1,1803 dolari, la sfarsitul ei, cand piata americana s-a inchis la 1,1749 dolari, pe fondul marcarilor de profit, dupa ce premierul britanic a declarat ca exista posibilitatea de a fi incheiat un acord in privinta Brexit-ului pana la sfarsitul lui noiembrie, datorita inflexibilitatii negociatorilor de la Bruxelles.

De deprecierea monedei americane a profitat bitcoin, al carui indice compozit calculat de Bloomberg a crescut vineri seara la 6.730,32 dolari. (Radu Georgescu)

NOTA! Analiza cuprinde perioada 10 – 14 septembrie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: