BREAKING NEWS! Hotelul Roma din Timisoara, care este situat in zona Complexului Studentesc si apartine unui important avocat si cadru universitar, a fost distrus partial, joi noapte, de un incendiu devastator     Autorizatia de securitate la incendiu a hotelului Roma apare ca emisa in 2001, insa, in urma cu doi ani, pompierii de la ISU Banat a aplicat o amenda pentru nereguli care vulnerabilizau cladirea     Parchetul de pe langa Tribunalul Timis anunta, pentru 25 octombrie, Ziua Portilor Deschis, cand orice persoana poate vizita institutia fara riscul de a fi retinuta     Fostul sef al ANAF, aradeanul Sorin Blejnar, condamnat la 6 ani de inchisoare intr-un dosar de trafic de influenta, instanta mentinand si sechestrul pe bunuri de aproape 3 milioane de euro    Sorin Grindeanu a anuntat, intr-o conferinta de presa tinuta la Timisoara, ca are un salariu de "doar" 8.000 de lei pe luna si ca, pentru un asemenea venit, abia si-a convins sotia sa-l lase la Bucuresti    Procurorii DNA Timisoara au inceput urmarirea penala in dosarul in care SC Aeroportul Caransebes SA este suspectat ca a incasat subventii ilegale de la APIA

PULS VALUTAR! Moneda euro, sub presiunea acuzatiei explozive – „unele institutii europene creeaza terorism pe piata financiara” – lansata de vicepremierul italian Luigi Di Maio

Efectele majorarii dobanzii-cheie din Statele Unite si, mai nou, pericolul unui Italexit, provocat de bugetul pe 2019 propus de guvernul de la Roma, au produs scaderea in linie a monedelor de la margina zonei euro.

Cursul euro a crescut de la 4,6596 la 4,6658 lei, medie care nu a mai fost atinsa din 25 iunie, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,664 si 4,67 lei. Cotatiile de la ora 14 fluctuau in jurul valorii de 4,667 lei.

Media dolarului american a crescut puternic, de la 4,0110 la 4,0507 lei, in timp ce cotatiile s-au miscat in culoarul 4,027 – 4,055 lei.

Moneda elvetiana fluctua pe pietele internationale intre 1,131 si 1,141 franci/euro, astfel ca media ei a urcat de la 4,0807 la 4,1183 lei, recuperand astfel o buna parte din pierderile inregistrate, luni.

Astazi, se va desfasura sedinta de politica monetara a BNR. Majoritatea analistilor considera ca banca centrala va mentine dobanda sa cheie la nivelul de 2,50%, care a fost stabilita in luna mai, avand in vedere asteptarile de scadere a inflatiei si tendinta de incetinire a cresterii economice.

In piata monetara, injectia de lichiditate realizata la inceputul saptamanii de BNR, care a imprumutat bancile cu 9,7 miliarde lei, a stabilizat nivelul indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,17 la 3,15%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 3,40%.

Indicii ROBOR la noua luni si 12 luni, au stagnat, la randul lor, la 3,48%, respectiv la 3,53%.

Monedele din regiune aveau evolutii asemanatoare fata de euro. Cea poloneza se deprecia la 4,284 – 4,299 zloti iar cea maghiara la 323 – 324,1 forinti.

Declaratia vicepremierului italian Luigi Di Maio, seful Miscarii 5 Stele, o grupare politica anti-sistem, conform caruia „unele institutii europene… creeaza terorism pe piata financiara”, a avut darul de pune presiune pe euro. Reamintim ca proiectul bugetului italian pentru 2019 prevede un deficit al PIB de 2,4%.

Perechea euro/dolar scadea pana la 1,1505 dolari, minimul ultimei luni si jumatate, maximul fiind de 1,1582 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg era stabilit ieri la pranz la 6.561 dolari.

Nota: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (R.G.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: