BREAKING NEWS! Parlamentul European a prezentat o estimare privind intentiile de vot ale romanilor pentru scrutinul din luna mai 2019, in care PMP apare cu doua mandate, la fel ca PLUS si UDMR     Lucian Boncu a comis un accident rutier, in timpul unei manevre de marsarier efectuata pe o strada din Giroc, in urma caruia o batrana de 73 de ani a fost grav ranita     Primaria Timisoara este interesata sa cumpere cladirea ultracentrala in care a functionat BancPost, pe care proprietarul solicita 3,3 milioane de euro sau sa-l inchirieze pentru 33.573 euro/luna     Medicul de origine siriana Al Baari Kamal este mentionat in rechizitoriul camatarilor care au actionat in Timisoara, avand rolul de a truca licitatiile imobilelor partilor vatamate, care erau achizitionate la 25% din valoare     Un barbat de 36 de ani detine, de duminica dimineata, recordul betiei la volan din Timis, fiind prins de politisti pe o strada din Jimbolia cu o alcoolemie in sange de 3,3 mg/l     Doliu printre fanii muzicii sarbesti din Banat: celebrul cantaret Saban Saulic a decedat in urma unui cumplit accident rutier produs pe o autostrada din Germania

PULS VALUTAR! Moneda euro, sub presiunea acuzatiei explozive – „unele institutii europene creeaza terorism pe piata financiara” – lansata de vicepremierul italian Luigi Di Maio

Efectele majorarii dobanzii-cheie din Statele Unite si, mai nou, pericolul unui Italexit, provocat de bugetul pe 2019 propus de guvernul de la Roma, au produs scaderea in linie a monedelor de la margina zonei euro.

Cursul euro a crescut de la 4,6596 la 4,6658 lei, medie care nu a mai fost atinsa din 25 iunie, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,664 si 4,67 lei. Cotatiile de la ora 14 fluctuau in jurul valorii de 4,667 lei.

Media dolarului american a crescut puternic, de la 4,0110 la 4,0507 lei, in timp ce cotatiile s-au miscat in culoarul 4,027 – 4,055 lei.

Moneda elvetiana fluctua pe pietele internationale intre 1,131 si 1,141 franci/euro, astfel ca media ei a urcat de la 4,0807 la 4,1183 lei, recuperand astfel o buna parte din pierderile inregistrate, luni.

Astazi, se va desfasura sedinta de politica monetara a BNR. Majoritatea analistilor considera ca banca centrala va mentine dobanda sa cheie la nivelul de 2,50%, care a fost stabilita in luna mai, avand in vedere asteptarile de scadere a inflatiei si tendinta de incetinire a cresterii economice.

In piata monetara, injectia de lichiditate realizata la inceputul saptamanii de BNR, care a imprumutat bancile cu 9,7 miliarde lei, a stabilizat nivelul indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,17 la 3,15%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 3,40%.

Indicii ROBOR la noua luni si 12 luni, au stagnat, la randul lor, la 3,48%, respectiv la 3,53%.

Monedele din regiune aveau evolutii asemanatoare fata de euro. Cea poloneza se deprecia la 4,284 – 4,299 zloti iar cea maghiara la 323 – 324,1 forinti.

Declaratia vicepremierului italian Luigi Di Maio, seful Miscarii 5 Stele, o grupare politica anti-sistem, conform caruia „unele institutii europene… creeaza terorism pe piata financiara”, a avut darul de pune presiune pe euro. Reamintim ca proiectul bugetului italian pentru 2019 prevede un deficit al PIB de 2,4%.

Perechea euro/dolar scadea pana la 1,1505 dolari, minimul ultimei luni si jumatate, maximul fiind de 1,1582 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg era stabilit ieri la pranz la 6.561 dolari.

Nota: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (R.G.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: