BREAKING NEWS! Dorin Cutu, vicepresedinte al PSD Timis, a fost demis din functia de inspector sef a ISCTR Timis    Secretara Primariei Dumbravita, Ramona Marinchi, a fost destituita din functie de Prefectura Timis, dupa un control al Comisiei de Disciplina     Consilierii judeteni au votat bugetul Timisului pe anul 2019, care se ridica la suma de 670 milioane de lei     Autorul amenintarii cu moartea a jurnalistei Emilia Sercan a fost prins; este ofiter de politie, angajat al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza"     Secretarul unei primarii din Hunedoara este primul justitiabil al judetului care a obtinut, in urma unui proces civil, despagubiri de 2000 de lei de la o femeie care l-a jignit pe Facebook     Modificarile la Codul Penal si la Codul de procedura penala au fost votate de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, desi PSD-ALDE nu mai detin majoritatea

PULS VALUTAR! Moneda euro, sub presiunea acuzatiei explozive – „unele institutii europene creeaza terorism pe piata financiara” – lansata de vicepremierul italian Luigi Di Maio

Efectele majorarii dobanzii-cheie din Statele Unite si, mai nou, pericolul unui Italexit, provocat de bugetul pe 2019 propus de guvernul de la Roma, au produs scaderea in linie a monedelor de la margina zonei euro.

Cursul euro a crescut de la 4,6596 la 4,6658 lei, medie care nu a mai fost atinsa din 25 iunie, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,664 si 4,67 lei. Cotatiile de la ora 14 fluctuau in jurul valorii de 4,667 lei.

Media dolarului american a crescut puternic, de la 4,0110 la 4,0507 lei, in timp ce cotatiile s-au miscat in culoarul 4,027 – 4,055 lei.

Moneda elvetiana fluctua pe pietele internationale intre 1,131 si 1,141 franci/euro, astfel ca media ei a urcat de la 4,0807 la 4,1183 lei, recuperand astfel o buna parte din pierderile inregistrate, luni.

Astazi, se va desfasura sedinta de politica monetara a BNR. Majoritatea analistilor considera ca banca centrala va mentine dobanda sa cheie la nivelul de 2,50%, care a fost stabilita in luna mai, avand in vedere asteptarile de scadere a inflatiei si tendinta de incetinire a cresterii economice.

In piata monetara, injectia de lichiditate realizata la inceputul saptamanii de BNR, care a imprumutat bancile cu 9,7 miliarde lei, a stabilizat nivelul indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,17 la 3,15%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 3,40%.

Indicii ROBOR la noua luni si 12 luni, au stagnat, la randul lor, la 3,48%, respectiv la 3,53%.

Monedele din regiune aveau evolutii asemanatoare fata de euro. Cea poloneza se deprecia la 4,284 – 4,299 zloti iar cea maghiara la 323 – 324,1 forinti.

Declaratia vicepremierului italian Luigi Di Maio, seful Miscarii 5 Stele, o grupare politica anti-sistem, conform caruia „unele institutii europene… creeaza terorism pe piata financiara”, a avut darul de pune presiune pe euro. Reamintim ca proiectul bugetului italian pentru 2019 prevede un deficit al PIB de 2,4%.

Perechea euro/dolar scadea pana la 1,1505 dolari, minimul ultimei luni si jumatate, maximul fiind de 1,1582 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg era stabilit ieri la pranz la 6.561 dolari.

Nota: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (R.G.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: