BREAKING NEWS! Perchezitii la contrabandistii de tigari din Timis si Arad, dar si la "dealerii" din judetul Suceava, declansate de politistii din cadrul IPJ Timis    Primarul Timisoarei se plange ca, desi nu a facut nimic ilegal si isi da "viata pentru public", este improscat cu noroi de catre o parte a mass-media    Pompierii de la ISU Banat au aplicat, de la inceputul lunii, amenzi in valoare de 84.100 lei patronilor de bazare situate pe bulevardul Constantin Brancoveanu, din Timisoara    Firma Super Construct va incepe lucrari in valoare de 3,5 milioane de euro la Drumul Boilor, care leaga Timisoara de Mosnita, urmand sa semneze contractul de executie cu Primaria Timisoara     Nu mai putin de 22 de elevi din Timis, cei mai multi de la "Moisil", Generala 24, Loga si Colegiul Banatean, au obtinut media 10 la Evaluarea Nationala    Liderul PNL, Ludovic Orban se opune numirii Renatei Weber in functia de Avocat al Poporului: "Este un om care a exportat traseismul politic la nivel european"

PULS VALUTAR! Dolarul a atins un nou maxim al ultimelor 16 luni, din cauza problemelor politice aparute in zona monedei euro

Problemele politice aparute in spatiul zonei euro, precum cea care are drept vedeta deficitul bugetar italian pentru anul viitor, dar si pierderea de teren suferita de Uniunea Crestin-Democrata, partidul Angelei Merkel, care si-a anuntat retragerea in 2021, la care se adauga datele economice contradictorii din aceeasi zona, au provocat deprecierea euro si cresterea plasamentelor in moneda americana.

Pe acest fond cursul dolarului american a urcat de 4,1080 la 4,1141 lei, nou maxim al ultimelor 16 luni. Media de ieri a fost mai mare cu 9,3 bani comparativ cu sfarsitul lui septembrie iar cotatiile din piata fluctuau intre 4,108 si 4,125 lei.

Perechea euro/leu a testat constant, in spetembrie, depasirea pragului de 4,67 lei. O astfel de incercare s-a petrecut si ieri cand cursul a crescut usor, de la 4,6665 la 4,6668 lei. Tranzactiile s-au realizat intr-un culoar ingust, 4,663 – 4,669 lei, cotatiile de la ora 14:00 plasandu-se in jurul valorii de 4,665 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,137 si 1,141 franci/euro, iar cursul ei a scazut de la 4,0986 la 4,0910 lei, mai jos cu circa 3,4 bani comparativ cu finalul lunii trecute.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,32 la 3,31%.

Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborat, la randul lui, de la 3,53 la 3,51%%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni au stagnat la 3,59%, respectiv la 3,64%.

Monedele din regiune continua sa se deprecieze fata de euro, ca o consecinta a majorarii plasamentelor in dolari. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,327 si 4,341 zloti iar cea maghiara in culoarul 324,5 – 325,3 forinti.

Chiar daca inflatia din zona euro a accelerat luna aceasta la 2,2%, faptul ca avansul economic a incetinit in zona euro a afectat evolutia monedei unice, care a scazut pana la 1,1311 dolari, nou minim al ultimelor doua luni.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la jumatatea zilei in jurul valorii de 6.250dolari, urmare a aprecierii monedei americane. (R.G.)

Nota: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: