BREAKING NEWS! Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, este mentionat intr-o declaratie a liderului tiganilor din Lugoj, Iulian Bot, ca fiind cel care a contribuit la numirea comisarului sef Sorin Muntean in functia de inspector sef al IPJ Timis     Domul Catolic din Piata Unirii, Timisoara, urmeaza sa fie inchis pentru public, din 28 ianuarie 2019 pana la 1 iulie 2020, din cauza unor lucrari masive de restaurare evaluate la peste 4 milioane de euro    Luptatori din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale al IPJ Timis au descins, miercuri dimineata, la domiciliile unor braconieri din Timisoara, Jebel, Liebling si Chisoda, unde au descoperit arme si munitie letala     Organizatorii Diskoteka Festival au descoperit o metoda inedita de promovare: au lipit afise ilegal prin Timisoara, gest sanctionat de Politia Locala cu amenzi in valoare de 7.000 de lei     Facebook este considerat noua tigara a epocii moderne. "Da dependenta, nu este buna pentru tine si sunt oameni care incearca sa te faca sa o folosesti"     Meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru ploi, lapovita, ninsori si viscol, de joi dimineata pana vineri la ora 14, printre judetele afectate fiind si o parte din Banat

PULS VALUTAR! Dolarul a atins un nou maxim al ultimelor 16 luni, din cauza problemelor politice aparute in zona monedei euro

Problemele politice aparute in spatiul zonei euro, precum cea care are drept vedeta deficitul bugetar italian pentru anul viitor, dar si pierderea de teren suferita de Uniunea Crestin-Democrata, partidul Angelei Merkel, care si-a anuntat retragerea in 2021, la care se adauga datele economice contradictorii din aceeasi zona, au provocat deprecierea euro si cresterea plasamentelor in moneda americana.

Pe acest fond cursul dolarului american a urcat de 4,1080 la 4,1141 lei, nou maxim al ultimelor 16 luni. Media de ieri a fost mai mare cu 9,3 bani comparativ cu sfarsitul lui septembrie iar cotatiile din piata fluctuau intre 4,108 si 4,125 lei.

Perechea euro/leu a testat constant, in spetembrie, depasirea pragului de 4,67 lei. O astfel de incercare s-a petrecut si ieri cand cursul a crescut usor, de la 4,6665 la 4,6668 lei. Tranzactiile s-au realizat intr-un culoar ingust, 4,663 – 4,669 lei, cotatiile de la ora 14:00 plasandu-se in jurul valorii de 4,665 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,137 si 1,141 franci/euro, iar cursul ei a scazut de la 4,0986 la 4,0910 lei, mai jos cu circa 3,4 bani comparativ cu finalul lunii trecute.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,32 la 3,31%.

Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborat, la randul lui, de la 3,53 la 3,51%%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni au stagnat la 3,59%, respectiv la 3,64%.

Monedele din regiune continua sa se deprecieze fata de euro, ca o consecinta a majorarii plasamentelor in dolari. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,327 si 4,341 zloti iar cea maghiara in culoarul 324,5 – 325,3 forinti.

Chiar daca inflatia din zona euro a accelerat luna aceasta la 2,2%, faptul ca avansul economic a incetinit in zona euro a afectat evolutia monedei unice, care a scazut pana la 1,1311 dolari, nou minim al ultimelor doua luni.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la jumatatea zilei in jurul valorii de 6.250dolari, urmare a aprecierii monedei americane. (R.G.)

Nota: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: