BREAKING NEWS! Comitetului Executiv Judetean al PSD Timis a decis ca alegerile in organizatie sa aiba loc in data de 1 martie; 25 dintre primarii social-democrati din judet, din 55, au absentat de la sedinta     Parchetul de pe langa Tribunalul Timis isi suspenda activitatea in perioada 25 februarie - 1 martie, in semn de protest fata de ultimele modificari legislative ce vizeaza Justitia     Primarul Nicolae Robu, despre liderii USR Timis: "Niste bieti veleitari, ajunsi acolo propulsati, in valtoarea vremurilor pe care le traim, de singura lor calitate fiind tupeul fara margini"    Cristi Danilet, fost membru al CSM, a anuntat ca magistratii ar putea protesta fata de ultimele doua ordonante prin care se modifica grav legile justiei, refuzand sa mai intre in salile de judecata    Deputatul Alfred Simonis se anunta ca un candidat cu sanse reale la sefia PSD Timis, in conditiile in care este la un pas de a prelua presedintia grupului PSD din Camera Deputatilor    Malin Bot a pierdut definitiv procesul cu antenistii Mircea Badea, Radu Tudor si Mugur Ciuvica, fiind obligat sa le plateasca suma de 4.522 lei cu titlu de cheltuieli de judecata

“Cursul euro ar trebui sa urce la 5 lei, insa BNR va controla evolutia lui, pe fondul unei inflatii ridicate”. CINE este analistul care prognozeaza deprecierea leului?

Leul a profitat de tendinta de apreciere fata de euro manifestata la nivel regional, in timp ce media dolarului si francului elvetian a urcat consistent.

Daca noaptea de luni spre marti a fost una in care s-a incercat deprecierea leului, cotatiile urcand aproape de 4,68 lei, ieri piata a fost una calma, in care tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,664 – 4,667 lei, media euro coborand de la 4,6662 la 4,6646 lei. Cotatia de la ora 14 se situa la 4,667 lei.

Pe de alta parte, s-au inmultit declaratiile bancherilor referitoare la riscurile intrarii Romaniei in recesiune tehnica, in 2019 sau 2020, in conditiile in care nivelul consumului nu mai asigura cresterea accelerata a PIB, iar economia mondiala da semne de oboseala. O astfel de tendinta, va pune presiune si asupra cursului euro.

Conform lui Dan Bucsa, economistul sef pentru Europa Centrala si de Est in cadrul UniCredit Bank Londra, cursul euro ar trebui sa urce la 5 lei, insa BNR va controla evolutia lui, pe fondul unei inflatii ridicate.

Media dolarului american a crescut de la 4,0794 la 4,0999  lei, iar cotatiile din piata fluctuau intre 4,088 si 4,106 lei.

Moneda elvetiana se aprecia pe pietele internationale la 1,13 – 1,134 franci/euro, iar cursul ei a crescut de la 4,1096 la 4,1189 lei.

Indicii ROBOR au continuat sa creasca usor, dupa ce BNR a renuntat acum doua zile sa imprumute bancile comerciale care au un deficit de lei.

Indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a crescut, in a cincea sedinta consecutiva, de la 3,24 la 3,25%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,45 la 3,46%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a stagnat la 3,53%, cel la 12 luni s-a oprit la valoarea de marti de 3,59%.

In regiune, moneda poloneza se aprecia fata de cea europeana, la 4,299 – 4,312 zloti, insa cea maghiara stagna la 321,1 – 321,7 forinti.

Perechea euro/dolar se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,1364 si 1,1410 dolari, valori in scadere fata cele de marti.

Dupa scaderea de acum doua zile la aproape 4.300  dolari, indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa, ieri la pranz, aproape de 4.600 dolari. (R.G.)

Nota: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: