Un concert de jazz si muzica sacra sustinut intr-o manastire de doi muzicieni din Timisoara, transpus pe un CD! Albumul “Cartea de Piatra”, inclus in topul The Best New Ambient on Bandcamp din luna octombrie

Pe 23 noiembrie, la ora 19, la Biserica Millennium din Piata Romanilor, nr. 6 (Piata Traian), Daniel Dorobantu si Petre Ionutescu vor lansa albumul ”Cartea de Piatra”. Evenimentul are loc in cadrul Timisoara Jazz Festival.


Discul “Cartea de Piatra”, produs cu suportul Fundatiei Culturale Jazz Banat, a fost inregistrat live, in timpul unui concert sustinut de catre cei doi artisti in incinta Manastirii “Sfanta Maria” din Radna, aflandu-se, din punct de vedere stilistic, la intersectia dintre jazz, ambient si modern clasical.

Albumul a fost deja selectat in topul The Best New Ambient on Bandcamp al lunii octombrie (n.r. Bandcamp este cel mai mare web site pentru artisti independenti din lume).

Topul este realizat lunar de celebrul jurnalist muzical Aurora Mitchell (Dazed, Dummy Mag, Financial Times), care selecteaza si recomanda cele mai bune compozitii din spectrul muzicii ambiental lansate recent. Recenzia sa lauda talentul de trompetist a lui Petre, sunetele electronice ale lui Daniel si echilibrul dintre acestea.

”Cartea de Piatra” reprezinta un exemplu de storytelling muzical, ce invita la reflexie si are darul de a linisti si inspira. Muzica de pe disc creeaza o atmosfera inaltatoare, care ghideaza ascultatorul intr-o calatorie interioara, urmand un drum lin, lipsit de primejdii.

Desi albumul e alcatuit din numeroase compozitii spontane, o parte din piese isi gasesc inspiratia in muzica sacra europeana: Hildegard von Bingen si Giovanni Pierluigi da Palestrina. Directia de electronic si ambiental este specifica lui Daniel Dorobantu, care a acoperit zona de sound design si visuals, iar influentele jazz ii apartin lui Petre Ionutescu, care, de aceasta data a performat la trompeta, dar si clape.

Echilibrul intre cei doi artisti, cat si simbioza muzicala isi au originile intr-o prietenie si o colaborare fructificate timp de multi ani, cei doi facand parte din grupul de arta sincretica Thy Veils.

In perioada urmatoare urmeaza a fi lansata si varianta videografica a materialului, un mixt intre cadre cinematografice si video art, specifice lui Daniel Dorobantu, privit de aceasta data din perspectiva de artist vizual. (I.P.)

Leave a Reply