BREAKING NEWS! Sectia pentru procurori a CSM l-a propus pe Bogdan Licu procuror general interimar, decizia urmand sa o ia presedintele Iohannis     Lucian Boncu, unul dintre liderii lumii interlope din Timisoara, ridicat de politisti si dus la audieri in dosarul accidentului rutier soldat cu decesul unei persoane    Ioan Caprariu, directorul Casei de Pensii Timis, numit in functia de presedinte al Casei Nationale de Pensii, functie cu rang de secretar de stat     Liceul Tehnologic UCECOM "Spiru Haret" Timisoara a castigat locul I la competitia redactiilor publicisticii scolare din cadrul Concursului national pe calificari profesionale, editia XXIV     Medalie de aur pentru inventia „Memorie portabila flash de tip stick pe interfata Ethernet” obtinuta de Roland Szabo si Aurel Gontean, cadre didactice la Facultatea de Electronica a UPT, la Salonul International de Inventii de la Geneva     Ripensia UVT - ASU Politehnica, derby-ul Timisoarei din Liga II la fotbal, sambata, 20 aprilie, ora 16, pe Stadionul Dan Paltinisanu

Calatoria catre UNIRE! Peste 100 de timiseni au plecat cu trenul catre Alba-Iulia, pentru a reconstitui drumul unionistilor banateni de acum 100 de ani

Peste o suta de timiseni au plecat cu trenul, miercuri la pranz, din Gara de Nord Timisoara spre Alba Iulia, refacand traseul delegatilor unionisti banateni la Marea Adunare de la 1 decembrie 1918, fiecare dintre ei avand imputerniciri credentionale care vor ramane in Muzeul National al Unirii din cetatea Marii Uniri.

Calatoria face parte din proiectul intitulat “Centenar banatean – Calatoria catre Unire”, lansat de Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) Timis, iar din delegatie fac parte primari, consilieri locali si judeteni, dar si cetateni care vor sa participe la eveniment, precum si rude ale participantilor la Marea Adunare Nationala din 1918.

“Sunt 105 persoane din 20 de comune timisene care participa la aceasta calatorie ce reconstituie drumul unionistilor banateni de acum un veac. Ideea a pornit de la credentionalele care se afla in Arhiva Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, mandate de reprezentare ale delegatilor banateni. Am identificat in judetul Timis 42 de primarii care si-au trimis in anul 1918 reprezentanti la Alba Iulia; le-am trimis scrisori prin care le-am rugat sa isi desemneze din nou reprezentantii, in 2018”, a declarat, miercuri, consilierul de specialitate al DJC Timis, arheologul Victor Bunoiu, pentru Agerpres.

Potrivit arheologului Victor Bunoiu, DJC Timis a intrat in posesia unor credentionale din Crivina de Sus, Povergina care contin formule standard, precum “barbat de incredere pentru a ne reprezenta la Marea Adunare Nationala, se alege Ioachim Florescu”.

Ele poarta inscriptia Consiliului National din Transilvania si Tara Ungureasca pentru Unitatea Tuturor Romanilor intr-un singur stat liber si independent, dar sunt si declaratii foarte interesante ale localitatilor din Banat, ale locuitorilor greco-catolici din Budint, o strofa din Octavian Goga, o declaratie a locuitorilor din Beba Veche.

Arheologul a identificat 42 de unitati administrativ-teritoriale din judetul Timis care si-au trimis reprezentanti la Alba Iulia in 1918, fiind 270 de delegati din Banat, 182 din Timis si 88 din Caras-Severin, fiecare in parte fiind identificat cu mandatul de reprezentare.

Acum, la 100 de ani de la Marea Unire, acelasi demers il parcurge DJC Timis, trimitand primariilor din judetul Timis o scrisoare prin care li se cere sa-si desemneze din nou reprezentantul.

“Am tiparit din nou credentionale, adaptate pentru anul 2018, in care au fost trecute numele prezentilor reprezentanti care vor merge la Alba Iulia si care le vor fi inmanate in Sala Unirii, dupa care documentele vor ajunge iarasi in Arhiva Muzeului National al Unirii”, a detaliat Victor Bunoiu. (I.P.)

Sursa foto: facebook/dorin aga

Leave a Reply

%d bloggers like this: