BREAKING NEWS! Comitetului Executiv Judetean al PSD Timis a decis ca alegerile in organizatie sa aiba loc in data de 1 martie; 25 dintre primarii social-democrati din judet, din 55, au absentat de la sedinta     Parchetul de pe langa Tribunalul Timis isi suspenda activitatea in perioada 25 februarie - 1 martie, in semn de protest fata de ultimele modificari legislative ce vizeaza Justitia     Primarul Nicolae Robu, despre liderii USR Timis: "Niste bieti veleitari, ajunsi acolo propulsati, in valtoarea vremurilor pe care le traim, de singura lor calitate fiind tupeul fara margini"    Cristi Danilet, fost membru al CSM, a anuntat ca magistratii ar putea protesta fata de ultimele doua ordonante prin care se modifica grav legile justiei, refuzand sa mai intre in salile de judecata    Deputatul Alfred Simonis se anunta ca un candidat cu sanse reale la sefia PSD Timis, in conditiile in care este la un pas de a prelua presedintia grupului PSD din Camera Deputatilor    Malin Bot a pierdut definitiv procesul cu antenistii Mircea Badea, Radu Tudor si Mugur Ciuvica, fiind obligat sa le plateasca suma de 4.522 lei cu titlu de cheltuieli de judecata

Calatoria catre UNIRE! Peste 100 de timiseni au plecat cu trenul catre Alba-Iulia, pentru a reconstitui drumul unionistilor banateni de acum 100 de ani

Peste o suta de timiseni au plecat cu trenul, miercuri la pranz, din Gara de Nord Timisoara spre Alba Iulia, refacand traseul delegatilor unionisti banateni la Marea Adunare de la 1 decembrie 1918, fiecare dintre ei avand imputerniciri credentionale care vor ramane in Muzeul National al Unirii din cetatea Marii Uniri.

Calatoria face parte din proiectul intitulat “Centenar banatean – Calatoria catre Unire”, lansat de Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) Timis, iar din delegatie fac parte primari, consilieri locali si judeteni, dar si cetateni care vor sa participe la eveniment, precum si rude ale participantilor la Marea Adunare Nationala din 1918.

“Sunt 105 persoane din 20 de comune timisene care participa la aceasta calatorie ce reconstituie drumul unionistilor banateni de acum un veac. Ideea a pornit de la credentionalele care se afla in Arhiva Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, mandate de reprezentare ale delegatilor banateni. Am identificat in judetul Timis 42 de primarii care si-au trimis in anul 1918 reprezentanti la Alba Iulia; le-am trimis scrisori prin care le-am rugat sa isi desemneze din nou reprezentantii, in 2018”, a declarat, miercuri, consilierul de specialitate al DJC Timis, arheologul Victor Bunoiu, pentru Agerpres.

Potrivit arheologului Victor Bunoiu, DJC Timis a intrat in posesia unor credentionale din Crivina de Sus, Povergina care contin formule standard, precum “barbat de incredere pentru a ne reprezenta la Marea Adunare Nationala, se alege Ioachim Florescu”.

Ele poarta inscriptia Consiliului National din Transilvania si Tara Ungureasca pentru Unitatea Tuturor Romanilor intr-un singur stat liber si independent, dar sunt si declaratii foarte interesante ale localitatilor din Banat, ale locuitorilor greco-catolici din Budint, o strofa din Octavian Goga, o declaratie a locuitorilor din Beba Veche.

Arheologul a identificat 42 de unitati administrativ-teritoriale din judetul Timis care si-au trimis reprezentanti la Alba Iulia in 1918, fiind 270 de delegati din Banat, 182 din Timis si 88 din Caras-Severin, fiecare in parte fiind identificat cu mandatul de reprezentare.

Acum, la 100 de ani de la Marea Unire, acelasi demers il parcurge DJC Timis, trimitand primariilor din judetul Timis o scrisoare prin care li se cere sa-si desemneze din nou reprezentantul.

“Am tiparit din nou credentionale, adaptate pentru anul 2018, in care au fost trecute numele prezentilor reprezentanti care vor merge la Alba Iulia si care le vor fi inmanate in Sala Unirii, dupa care documentele vor ajunge iarasi in Arhiva Muzeului National al Unirii”, a detaliat Victor Bunoiu. (I.P.)

Sursa foto: facebook/dorin aga

Leave a Reply

%d bloggers like this: