EXPLOZIV! Un fost ofiter de la BCCO Timisoara pledeaza in lucrarea sa de doctorat pentru dezincriminarea consumului de cannabis in Romania. VEZI opiniile pro si contra ale unui oficial CIADO

Deciziile procurorilor DIICOT, din ultima perioada, de clasare a dosarelor ce vizeaza detinerea de droguri de risc pentru consum propriu, precum in cazul vedetei TV Emma Zeicescu, l-a determinat pe presedintele Centrului International Antidrog si Pentru Drepturile Omului (CIADO), Gigel Lazar, sa lanseze un apel la dezbatere publica pe tema posibilitatii dezincriminarii consumului de marijuana in Romania.


“In ultimii doi ani in Romania, consumul de marijuana a explodat. Avem, in acest moment, sute de mii de consumatori permanenti si care au majoritatea varste de pana in 30 de ani. Deja vorbim despre un procent important de elevi de liceu care fumeaza frecvent.

Recent DIICOT a retras dosarele penale ale consumatorilor de marijuana de la Tribunalul Bucuresti pe motiv ca nu se justifica costurile si ca suspectii nu prezinta pericol social. Nu sunt de acord cu acest lucru pentru ca nu cred ca ai voie sa faci acest lucru avand in vedere faptul ca legea prezenta pedepseste consumul.

Dar, de fapt, DIICOT a dezincriminat prin aceasta masura consumul de marijuana in Romania. Si, avand in vedere si faptul ca deja vorbim despre un fenomen important, nu despre unul marginal ca pana acum cativa ani, cred ca in acest moment noul presedinte al Agentiei Nationale Antidrog, cand va fi numit in aceasta functie, ar trebui sa lanseze o dezbatere publica cu privire la dezincriminarea consumului de marijuana in Romania”, explicat Gigel Lazar.

In opinia sa, Agentia Nationala Antidrog ar trebui sa ia in serios si problema provenientei si calitatii marjuanei care se vinde in Romania pentru ca efectele negative se multiplica.

“In Romania se vinde ilegal marijuana cu un continut foarte ridicat de THC ce conduce la o dependenta rapida. In plus, vanzatorii pulverizeaza pe marfa canabinoide sintetice care sunt si mai daunatoare decat marijuana. Deja nu mai exista judet in Romania in care sa nu fi fost descoperita o cultura de cannabis. Poate ca daca ar exista un control al statului asupra acestor surse si al calitatii marfii poate ca lucrurile s-ar imbunatati”, a mai spus presedintele CIADO.

In acest context, sa mentionam faptul ca un fost ofiter de politie din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate din Timisoara pledeaza in lucrarea sa de doctorat, care se contureaza in aceasta perioada, pentru dezincriminarea consumului de cannabis in Romania… (G.I.)

 

Leave a Reply