PREMIERA! Intalnire cu istoria recenta Timisoarei, gazduita intr-un spectacol de exceptie al Teatrului National. “Timisoara. Capat de linie” incheie colaborarea de 10 ani dintre dramaturgul Peca Stefan si regizoarea Ana Margineanu

Acum 29 de ani, in 16 decembrie, Nationalul timisorean deschidea portile pentru ca Revolutia romana sa-si faca  auzita vocea din locul care s-a numit de atunci „Balconul Revolutiei”.


In aceste zile importante pentru Timisoara si pentru Romania, Teatrul National deschide portile publicului sau spre spatiul de intalnire cu istoria, dar si cu sine insusi.

In acest context major, sambata, 15 decembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului National din Timisoara, are loc prima premiera a stagiunii 2018-2019: “Timisoara. Capat de linie”, de Peca Stefan. Spectacolul cerceteaza istoria de ieri, de azi si de maine a Timisoarei si o repovesteste cu tot atat de mult umor.

Intr-un ametitor joc al imaginatiei, provocand in egala masura simturile si intelectul, spectacolul deseneaza pe harta Timisoarei – la propriu – carari aparent inaccesibile intre oameni si isi provoaca publicul sa descopere, in momentul nodal al povestii de un secol pe care Anul Centenar isi doreste sa o spuna, acea tesatura de vieti si destine care formeaza ceea ce numim, dincolo de spatiu si de  timp, „oras”, „tara”, si, pana la urma, „istorie”.

Echipa pe care o reuneste regizoarea Ana Margineanu in acest proiect este formata din scenograful Tudor Prodan, coregrafa Silvia Calin, video-designerul Cinty Ionescu si light designerul Lucian Moga. Distributia ii reuneste pe actorii Matei Chioariu, Alina Chelba, Alina Ilea, Jasmina Mitrici, Mirela Puia, Flavius Retea (care semneaza si muzica spectacolului) si Catalin Ursu.

“Timisoara. Capat de linie” inchide seria de spectacole dezvoltate in ultimii 10 ani de tandemul format din dramaturgul Peca Stefan si regizoarea Ana Margineanu sub titlul „Despre Romania numai de bine”.

De asemenea, pentru ca, asa cum spunea autorul, Timisoara este locul in care duc toate drumurile, spectacolul va fi insotit de o expozitie care documenteaza prin imagini harta compusa din spectacolele realizate de Peca Stefan si Ana Margineanu in deceniul premergator Anului Centenar in orase din toate cele patru mari provincii romanesti: Baia Mare, Piatra Neamt, Targoviste si Sfantu Gheorghe.

Expozitia va fi lansata duminica, 16 decembrie, in foaierul Salii 2, ca preambul al premierei spectacolului si va putea fi vizitata pana la finalul lunii ianuarie.

Prima reprezentatie va fi urmata de premiera oficiala a spectacolului, programata duminica, 16 decembrie si de o noua reprezentatie, luni, 17 decembrie, in aceeasi locatie si la aceeasi ora.

Spectacolul “Timisoara. Capat de linie” face parte din proiectul Teatrului National din Timisoara – Despre Romania numai de bine, finantat prin Programul Centenar al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. (I.P.)

Foto: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply