BREAKING NEWS! Muzicienii Filarmonicii Banatul din Timisoara au decis sa reia purtarea banderolelor albe pe brat, ca forma de protest impotriva "jugului administrativ corupt”    Spitalul Judetean din Timisoara a scos la concurs un post de medic ginecolog, care, intamplator, a fost ocupat prin concurs de deputatul Bianca Gavrilita    Gazetarii GSP au descoperit ca Sorin Udrea, condamnat la 6 ani si jumatate de inchisoare in dosarul interlopilor Timisoarei, este in anturajul echipei nationale U21 la Campionatul European de Fotbal din Italia    USR Timis a refuzat inscrierea in partid a Mirelei Toc, singurul functionar public care lupta impotriva abuzurilor si coruptiei din Primaria Timisoara    Perchezitii la o firma de curierat din Alba, care, timp de un an, nu a distribuit corespondenta instantelor catre justitiabili    Titu Bojin, directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat, a solicitat CJT sa gaseasca un alt administrator al pistei de biciclete de pe malul Canalului Bega, in conditiile in care ABAB se mai ocupa de acest obiectiv doar pana la finalul 2019

PULS VALUTAR! “Taxa pe lacomie” a creat haos la bursa si a prabusit bancile comerciale! Pierderi de aproape 3,3 miliarde de euro doar intr-o singura zi

Secatuirea resurselor statului de catre, poate, cel mai amator guvern de dupa 1990, atentia acestuia fiind indreptata strict catre multumirea propriului bazin politic, nu putea decat sa il oblige sa gaseasca noi surse de finantare.

Ultima gaselnita cu iz nationalist-populist a PSD-ALDE este „taxa pe lacomie”, care va pune mari presiuni pe profiturile companiilor private.

Bursa de Valori bucuresteana a scazut spectaculos, printre vedetele negative fiind bancile locale. Actiunile Bancii Transilvania şi ale BRD pierdeau in cursul zilei 18%, respectiv 15%, in conditiile in care se intentioneaza taxarea suplimentara a profiturilor. Unda de soc s-a extins si la Viena, unde actiunile Erste Bank, proprietara BCR, au pierdut rapid 8%, la bursa austriaca.

Valoarea de piata a tuturor companiilor listate la bursa era, miercuri seara, de 145,89 miliarde lei (adică 31,33 miliarde euro). Capitalizarea acestora era, marti seara, de 160,78 miliarde lei (34,6 miliarde euro).

Astfel, potrivit calculelor facute de experti, valoarea companiilor private si de stat listate la bursa a scazut, doar intr-o singura zi, cu 14,89 miliarde lei (3,26 miliarde euro). Este a doua cea mai agresiva scadere din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pe indicele BET, de 11,21%, la sfarsitul sedintei de tranzactionare. 

Un recul mai mare a fost in 7 ianuarie 2009, de 12,29%.

Posibila taxa ar putea afecta afacerile tuturor companiilor din domeniul energetic, asa ca pretul energiei a crescut pe piata spot a bursei OPCOM cu 14% de pe o zi pe alta. Iar lucrulurile nu s-au oprit aici. Chiar daca BNR a anuntat o medie de 4,6571 lei, fata de 4,6578 lei, acum doua zile, cotatiile din piata valutara au crescut de la 4,647 la 4,667 lei, nivel care se inregistra in jurul orelor 15.

Media dolarului american a crescut de la 4,0820 la 4,0846 lei, in timp ce cotatiile din piata alunecat la 4,078 – 4,094 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,128 si 1,133 franci/euro, iar media ei a coborat de la 4,1177 la 4,1124 lei.

Piata monetara este calma, lichiditatea suficienta asigurand stabilitatea, ieri existand totusi o usoara crestere a indicilor ROBOR pe termen mediu.

Indicele la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat in a saptea sedinta consecutiva la 3,04%, cel mai redus nivel din ultimele cinci luni şi jumatate, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit la 3,33%, cel mai scazut nivel din ultimele şase luni şi jumatate.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, s-a intors la 3,43% iar cel la 12 luni la 3,51%.

In asteptarea finalului ultimei intalniri din acest an a Rezervei Federale americane (Federal Open Market Committee – FOMC), de la care investitorii asteptau o majorare a dobanzii-cheie la 2,25 – 2,50%, a patra din acest an, perechea euro/dolar fluctua intre 1,1360 si 1,1414 dolari.

Dupa scaderea de la sfarsitul saptamanii trecute la circa 3.160 dolari, indicele bitcoin calculat de Bloomberg crestea ieri la 3.741 dolari. (R.G.)

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: