Cine a fost singurul antreprenor roman invitat la Forumul Economic Mondial de la Davos, care a prezentat doua inovatii dedicate tinerilor (P)

Reuniunea anuala a Forumul Economic Mondial, care a avut loc in perioada 22-25 ianuarie, la Davos, in Elvetia, a reunit peste 50 de sefi de stat, oameni de afaceri si activisti, care au explorat tema acestui an: ”Globalizarea 4.0: Conceperea unei noi arhitecturi mondiale in epoca celei de a patra revolutii industriale”.


Cele mai multe sesiuni de lucru au fost dedicate viitorului Europei, tema care a primit si premiul pentru Economie circulara, reprezentata de Jyrki Katainen, vicepresedintele Comisiei Europene pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate.

Oana Toiu, fondator Future Makers si Social Impact Award a fost singurul antreprenor roman invitat, anul acesta, la Reuniunea de la Davos, pentru a prezenta ca vorbitor inovatiile romanesti.

Invitatia Oanei Toiu a venit in urma unei selectii interne intre cei 6.000 de Global Shapers din peste 100 de tari si a nominalizarii ca unul dintre cei 6 tineri cu impact in lume. ”Oana Toiu a avut o cariera remarcabila, inclusiv in consultanta si o numire in functia de secretar de stat in Guvernului Romaniei. Oana a cautat sa mobilizeze o intreaga generatie dornica sa rezolve problemele societatii prin intermediul antreprenoriatului social”, s-a mentionat intr-un articol publicat de World Economic Forum inainte de conferinta, la anuntul delegatilor.

Oana a participat ca vorbitor oficial la sesiunea “O perspectiva asupra inovarii”, alaturi de Vivek Maru, un activist recunoscut de Jimmy Carter pentru munca lui de a dezvolta asistenti legali in comunitate, care sa ajute cetatenii sa isi obtina drepturile, si Kyle Zimmer, care asigura milioane de carti anual pentru scoli.

In interventia din sesiunea oficiala, Oana a prezentat solutii din Romania, precum sistemul de feedback bazat pe SMS din spitale, implementat in 2016 de Ministerul Sanatatii, scoala de antreprenoriat Future Makers si mobilizarea cetatenilor romani pentru a combate coruptia.

Alaturi de interventia ca vorbitor, Oana Toiu a avut si o intalnire bilaterala pentru a discuta posibilitatea ca alte companii romanesti sa se alature ca membrii in reteaua World Economic Forum, deoarece Romania nu are niciun membru din mediul de afaceri romanesc, iar perspectiva noastra este cu atat mai important sa fie reprezentata in perioada in care detinem Presedintia Consiliului Uniunii Europene.

In urma intalnirii, au stabilit ca o delegatie a mediului de afaceri romanesc va fi invitata in luna mai la Geneva. Pentru urmatoarele trei zile de conferinta, Oana va participa la sesiunile despre viitorul Europei si a muncii in era automatizarii si la interventia Angelei Merkel.

La Davos au participat 3000 de reprezentanti din mediul de afaceri, sectorul public, societatea civila, mass media, arta, cultura sau mediul academic, din toata lumea, iar dintre acestia Forumul Economic Mondial invita in fiecare an si 50 de membri ai comunitatii Global Shapers. Mai mult, anul acesta le-a oferit si rolul de prezentatori ai conferintei, alaturi de Satya Nadella, CEO Microsoft, pentru a sublinia rolul tot mai important al generatiei tinere intr-un moment in care jumatate din populatia globala are sub 27 de ani.

Cristiana Pasca Palmer, fost Ministru al Mediului in 2016, a fost si ea prezenta la Davos in calitatea ei de Secretar Executiv al Conventiei pentru Diversitate Biologica la Natiunile Unite. (I.P.)

Leave a Reply