EXCLUSIV! Decizie fara precedent la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Timisoara! Analfabetii nu mai sunt acceptati sa doneze sange, hotarare ce loveste din plin persoanele de etnie tiganeasca

In ciuda crizei de sange din spitalele din Romania, conducerea Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Timisoara a luat o decizie fara precedent, care a starnit, deja, comentarii aprinse in randul comunitatii tiganesti.


Medicul care triaza donatorii a fost instiintat ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, nu mai poate accepta la donare persoane care nu stiu sa scrie si sa citeasca.

Aceasta masura a fost necesara, in conditiile in care unele persoane care vin la centru nu reusesc sa descifreze si sa completeze chestionarul de autoexcludere, unde sunt consemnate drepturile si obligatiile ce-i revin in calitate de donator de sange.

“Donarea de sange este un act voluntar, anonim si neremunerat. Orice cetatean roman cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, aflat in deplina stare fizica si mentala, poate dona sange, daca accepta regulile prelevarii de sange total sau a componentelor sanguine de origine umana.

Printre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca donatorul se regaseste greutatea (50-100 kg la femei si 60-110 la barbati), tensiunea arteriala (60-100 mm Hg cu 100 – 180 mm HG), pulsul regulat (50-100 batai pe minut), sa nu fi suferit in ultimile luni interventii chirurgicale sau tatuaje, sa nu prezinte anumite afectiuni medicale.

Toate aceste afectiuni sunt mentionate in chestionarul de autoexcludere pe care donatorul trebuie sa-l completeze. In cazul in care acesta este analfabet, nu poate completa acest chestionar, motiv pentru care va fi refuzat politicos”, ne-a explicat Smaranda Gatu, medic de triaj la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Timisoara.

Sa mai spunem ca la o donare de sange se recolteaza 450 ml de sange, cantitate care se reface ca volum in cateva ore, celular in doua saptamani. Trusa de recoltare este sterila si de unica folosinta, fiind exclus riscul de contaminare. Sangele prelevat intr-o singura donare poate salva trei vieti. Intre doua donari standard, barbatii au nevoie de un interval de minim 70 de zile, in timp ce la femei acest interval este de 90 de zile.

Decizia ca analfabetii sa fie refuzati la donare a fost luata de directorul centrului, dr. Rodica Lighezan, care nu a mai permis ca, din ratiuni care au avut la baza completarea rezervelor de sange din spitala, unii dintre donatorii fara carte sa fie ajutati de catre cadrele medicale sa completeze formularul de autoexcludere.

In schimb, noul director a declansat o campanie de incurajare a personalitatilor orasului sa doneze sange, printre VIP-urile care au trecut pe la centru, in 2018, numarandu-se prefectul judetului, Eva Andreas (foto), comandantul ISU Banat, colonelul Lucian Mihoc, dar si reprezentantii consulatelor Italiei, Serbiei, Olandei, Macedoniei, Spaniei, Germaniei si ai Institutului Francez din Timisoara. De remarcat ca, in 2018, in ciuda acestei masuri dure care loveste in persoanele nestiutoare de carte, numarul donatorilor a crescut cu 1000 de persoane. (Mara Ion)

One thought on “EXCLUSIV! Decizie fara precedent la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Timisoara! Analfabetii nu mai sunt acceptati sa doneze sange, hotarare ce loveste din plin persoanele de etnie tiganeasca

  1. Nu stiu cat de buna e decizia cu analfabetii, dar cred ca pe lista cu interdictii ar trebui introdusi si coruptii . Astia cica au boala in sange. Nu sunt medic, dar gandesc si eu : nu o fi asta o alta cale de propagare a flagelului ?

Leave a Reply