BREAKING NEWS! Parlamentul European a prezentat o estimare privind intentiile de vot ale romanilor pentru scrutinul din luna mai 2019, in care PMP apare cu doua mandate, la fel ca PLUS si UDMR     Lucian Boncu a comis un accident rutier, in timpul unei manevre de marsarier efectuata pe o strada din Giroc, in urma caruia o batrana de 73 de ani a fost grav ranita     Primaria Timisoara este interesata sa cumpere cladirea ultracentrala in care a functionat BancPost, pe care proprietarul solicita 3,3 milioane de euro sau sa-l inchirieze pentru 33.573 euro/luna     Medicul de origine siriana Al Baari Kamal este mentionat in rechizitoriul camatarilor care au actionat in Timisoara, avand rolul de a truca licitatiile imobilelor partilor vatamate, care erau achizitionate la 25% din valoare     Un barbat de 36 de ani detine, de duminica dimineata, recordul betiei la volan din Timis, fiind prins de politisti pe o strada din Jimbolia cu o alcoolemie in sange de 3,3 mg/l     Doliu printre fanii muzicii sarbesti din Banat: celebrul cantaret Saban Saulic a decedat in urma unui cumplit accident rutier produs pe o autostrada din Germania

Baroul Timis si alte sapte barouri din tara au pornit “jihadul” impotriva presedintelui UNBR, Gheorghe Florea! “Utilizarea sintagmei “avocati nascuti in profesie” aduce atingere imaginii avocatilor”

Ultimile excese de putere ale presedintelui Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Gheorghe Florea (foto), care i-a atacat pe avocatii care, inainte, au avut alte profesii, dar, in schimb, a hotarat sa acorde puncte de pregatire profesionala avocatilor care participa la prelegerea generalului (r) SRI Dumitru Dumbrava, din 19 martie 2019, a produs o revolta in interiorul breslei.

Astfel, decanii a opt barouri din tara, printre care si decanul Baroului Timis, Sergiu Stanila (FOTO 2), semneaza o scrisoare deschisa adresata UNBR, in care se atrage atentia asupra modului discretionar si total neadecvat in care Gheorghe Florea reprezinta profesia de avocat din Romania.

In conditiile in care mai sunt cateva luni pana cand avocatii vor fi chemati la urne sa-si aleaga presedintele, este posibil ca la manifestul initiat de barourile din Timis, Olt, Prahova, Alba, Dolj, Salaj, Cluj si Ilfov sa adere si alte organizatii profesionale din tara, pentru apararea onoarei si demnitatii profesiei de avocat.

Publicam integral textul incendiar al scrisorii, care este adresata presedintelui UNBR, Gheorghe Florea, aflat la al treilea mandat, cat si celor cinci vicepresedinti.

“In legatura cu reprezentarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania la Conferinta de deschidere Proiect TAEJ – Transparenta, accesibilitate si educatie juridica prin imbunatatirea comunicarii publice la nivelul sistemului judiciar, organizata de CSM la data de 28.01.2019, in Bucuresti.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a fost reprezentata de Domnul Avocat dr. Gheorghe Florea, invitat sa prezinte discursul Domniei Sale, adresat participantilor la Conferinta. In sala au fost prezenti si Decanii Barourilor Alba, Cluj si Timis, respectiv Domnul Avocat dr. Mihai Baco, Doamna Avocat Flavia Maier si Domnul Avocat dr. Sergiu I. Stanila.

Audiind discursul Presedintelui UNBR, disponibil pe pagina de Facebook a CSM, semnatarii acestui comunicat apreciaza ca acesta a fost complet nepotrivit, nereprezentand Corpul Profesional al Avocatilor din Romania si nici Barourile de Avocati, componentele de baza ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

In fapt, Presedintele U.N.B.R. lanseaza un atac nejustificat din interiorul profesiei la adresa acesteia, de la cel mai inalt nivel de reprezentare al profesiei de avocat, la momentul lansarii unui proiect ce-si propune tocmai solutionarea unor probleme de comunicare pe care profesia le are.

Astfel, remarci precum ’’la Conferinta CSM au participat mai multi decani decat la Conferinta de deschidere a Proiectului Just Acces, realizat de UNBR’’, ’’UNBR va va ajuta (cu referire la CSM) sub rezerva campaniei electorale in care ne aflam’’,’’avocati nascuti in profesie’’, nu au corespondent in realitate si nu isi aveau locul la un asemenea moment, in care trebuia reiterata in termeni fermi relatia institutionala si profesionala dintre judecator si avocat si dorinta intregului corp profesional al avocatilor de crearea unei punti reale de conlucrare intre cele doua profesii.

In plus, se cuvine sa subliniem faptul ca afirmatiile facute de reprezentantul UNBR sunt neadevarate intrucat UNBR nu a invitat decanii Barourilor la Conferinta de lansare a Proiectului Just Acces, context in care acestia nu puteau participa (se exclud fireste cei 1-2 decani care probabil au participat, aceasta concluzie rezultand din afirmatia reprezentantului UNBR, amintita mai sus).

Mai mult, referiri la campania electorala nu se regasesc in contextul discursului din cadrul Conferintei de deschidere TAEJ. Nici UNBR si nici Barourile componente nu au anuntat inceperea campaniei electorale si nici nu exista vreo candidatura inregistrata la UNBR, pentru vreuna dintre functiile elective, ca sa se poata folosi cu legitimitate sintagma campanie electorala.

In fine, utilizarea sintagmei ’’avocati nascuti in profesie’’ este de natura a aduce atingere imaginii avocatilor care au avut anterior o alta calitate sau au desfasurat o alta profesie. Aceasta sustinere a fost chiar subliniata prin repetitie si mimica sugestiva.

Mai mult, afirmatia a fost pentru a patra oara repetata la finalul alocutiunii. Orice discriminare intre membrii Barourilor, respectiv intre cei care au avut de la inceputul carierei juridice calitatea de avocat, respectiv cei care anterior dobandirii calitatii de avocat, au avut sau au exercitat o alta profesie juridica sau nu este cel putin nelalocul ei si nu trebuie incurajata, de vreme ce nici Legea nr. 51/1995 republicata si nici Statutul Profesiei de Avocat nu realizeaza distinctii in acest sens.

In concluzie, semnatarii acestui Comunicat inteleg sa se delimiteze de orice afirmatii sau discursuri care nu sunt de natura a reprezenta la nivelul pe care il merita PROFESIA DE AVOCAT”. (G.I.)

3 Responses to Baroul Timis si alte sapte barouri din tara au pornit “jihadul” impotriva presedintelui UNBR, Gheorghe Florea! “Utilizarea sintagmei “avocati nascuti in profesie” aduce atingere imaginii avocatilor”

  1. Ed says:

    cu niste judecatori mai activi si responsabili profesia de avocatii ar fi istorie

  2. Robert says:

    In schimp profesorii de limba romana se pare ca trebuie sa lucreze in continuare.

Leave a Reply

%d bloggers like this: