Pensiile speciale, la un pas de ABROGARE! Proiectul de lege al PMP care prevede recalcularea pensiilor speciale, a caror medie a ajuns la 17.000 de lei, a trecut de Senat

Aproape zece mii de pensii speciale ar putea fi recalculate si reduse la nivelul contributivitatii titularilor, dupa ce in Senat s-a adoptat tacit, fara dezbatere, o initiativa legislativa care prevede anularea pensiilor speciale in cazul personalului Curtii de Conturi, diplomatilor, senatorilor si deputatilor, personalului auxiliar din instante, dar si in cazul functionarilor publici parlamentari si ai institutiei Avocatul Poporului.


Proiectul de lege a fost initiat de parlamentarii Partidului Miscarea Populara, in frunte cu fostul presedinte, senatorul Traian Basescu, care propun, in schimb, majorarea substantiala a veniturilor invalizilor si veteranilor de razboi, precum si a vaduvelor acestora.

Argumentul initiatorilor – ”statul are datoria morala de a se intoarce cu recunostinta cuvenita catre adevaratii ei eroi”, care in prezent primesc o recompensa medie de 239 de lei pe luna.

”Sursa de finantare pentru acoperirea cresterii cheltuielilor cu recompensele acordate invalizilor de razboi, veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi si vaduvelor de veterani de razboi, precum si urmasilor personalului armatei decedat in teatre de operatii va fi asigurata prin abrogarea pensiilor de serviciu aflate in afara principiului contributivitatii, jurisprudentei Curtii Constitutionale si practicii statelor NATO”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Potrivit Casei Nationale de Pensii, la finalul lunii octombrie 2018 in Romania erau aproape zece mii de beneficiari de pensii speciale, fara a lua in calcul militarii si politistii, pensia medie fiind de peste 17.000 de lei pe luna.

Dupa adoptarea tacita in Senat, legea “Fara pensii speciale” si va fi trimisa Camerei Deputatilor, forul decizional. (Mara Ion)

Leave a Reply