Mascatii de la DIICOT Timisoara, in pericol de a fi concediati? In proiectul de buget pe 2019 exista fond de flagrant, dar nu si bani pentru salariile si dotarile politistilor

Procurorii DIICOT atrag atentia ca, in proiectul de buget pe anul 2019, nu sunt prevazute sumele necesare pentru asigurarea salariilor si a dotarilor cu mijloacele necesare desfasurarii activitatii celor 50 de politisti judiciari.


“Incadrarea in structura DIICOT a acestor politisti este necesara si utila din perspectiva asigurarii deplinei functionari operationale a institutiei si pentru o aparare sociala eficienta impotriva unor fenomene infractionale grave”, se precizeaza intr-un comunicat in care se atrage atentia ca banii alocati parchetului antimafia vor fi suficienti doar pentru sase luni de functionare.

„Fondurile alocate in proiectul curent de buget nu permit desfasurarea in conditii optime a activitatii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si pun in pericol finalizarea cauzelor penale aflate in curs.

In proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul II “Bunuri si servicii” publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, suma alocata pentru D.I.I.C.O.T. este in cuantum de 14.500.000 lei, din care 2.000.000 lei reprezinta fondul de flagrant, conform art. 20 din OUG 78/2016, suma ce nu poate fi utilizata pentru plati de bunuri si servicii.

Avand in vedere faptul ca pentru buna desfasurare a activitatii DIICOT sunt necesare credite bugetare in suma de aproximativ 1.500.000 – 1.600.000 lei/luna, rezulta faptul ca, intr-un an, sunt necesare credite in suma de 18.000.000 -19.000.000lei.

Mentionam ca, la data de 31.01.2019, DIICOT inregistreaza debite in suma de 3.595.374,59 lei, astfel ca, dupa achitarea acestora, creditele ramase vor asigura functionarea institutiei pentru o perioada de cel mult 6 luni.

Datorii semnificative se inregistreaza si la plata serviciilor postale, de telefonie fixa si mobila, servicii de curatenie, service-uri auto si intretinerea si functionarea echipamentelor.

Un alt aspect pe care il aducem in atentie este acela ca societatile care furnizeaza utilitati (energie electrica, gaze naturale, apa, canal si salubrizare) au emis somatii pentru debransare de la aceste utilitati, in conditiile in care activitatea DIICOT se defasoara in 42 de locatii.

Pentru a nu fi debransate de la utilitati, la unele dintre sedii, datoriile au fost achitate de catre personalul angajat, din fonduri proprii, iar in unele cazuri, tot din fonduri proprii s-au achizitionat materiale necesare desfasurarii activitatii.

O alta cauza care conduce la blocarea activitatii institutiei o reprezinta faptul ca, pana la data de 06.02.2019, nu au fost efectuate deschiderile de credite pentru luna ianuarie, desi DIICOT a transmis numeroase solicitari atat ordonatorului principal de credite cat si Ministerului Finantelor Publice. Ca si consecinta, institutia se afla in imposibilitatea achitarii la timp a facturilor curente, precum si a celor restante.

Totodata, creditele cuprinse in proiectul de buget pe anul 2019 la Titlul I „Cheltuieli de personal” si Titlul II „Bunuri si servicii” nu cuprind sumele necesare pentru asigurarea salariilor si a dotarilor cu mijloacele necesare desfasurarii activitatii celor 50 de politisti judiciari prevazuti la art. 18 alin 1 din OUG 78/2016, aprobata prin Legea 120/2018.

Precizam ca, incadrarea in structura DIICOT a acestor politisti este necesara si utila din perspectiva asigurarii deplinei functionari operationale a institutiei si pentru o aparare sociala eficienta impotriva unor fenomene infractionale grave si chiar flagelare sub anumite aspecte (spre exemplu, traficul si consumul ilicit de droguri, traficul de substante psihoactive si traficul de precursori)”, precizeaza DIICOT.

2 thoughts on “Mascatii de la DIICOT Timisoara, in pericol de a fi concediati? In proiectul de buget pe 2019 exista fond de flagrant, dar nu si bani pentru salariile si dotarile politistilor

  1. Nici nu au nevoie, oricum.sunt pe lângă infractori! Pana acum 3 ani, auzeam săptămânal de acțiunile lor, însă de 3 ani sunt in vacanță. Numai la bani le este gândul ii doare in c..r de interlopi! Sa aiba salarii banane si pensii pe măsură.

Leave a Reply