DISCORDIE III. Directorul Muzeului de Arta din Timisoara raspunde acuzatiei lansate de scriitorul Vasile Popovici privind angajarea unui fost ofiter care a participat la reprimarea Revolutiei din 1989 de la Timisoara

Razboiul declaratiilor si acuzatiilor dintre Vasile Popovici si Victor Neumann, doi intelectuali de vaza ai Timisoarei, continua si in 2019, in ciuda faptului ca atat filologul Popovici, cat si istoricul Neumann fac parte din colectivul de cadre universitare al Universitatii de Vest din Timisoara.


Conflictul exhaustiv dintre cei doi oameni de cultura a fost realimentat, la inceputul lunii februarie, de fostul diplomat Vasile Popovici (foto 2), care l-a acuzat pe Victor Neuman (foto 1) ca, in calitate de director la Muzeul de Arta din Timisoara, ar fi angajat in institutie un fost ofiter de Graniceri, care figureaza intre cei ce au condus represiunea la Timisoara in zilele de 16-25 Decembrie 1989.

“Tocmai l-a angajat pe fostul locotenent major Popa Costel, fost ofiter de serviciu CDM. M.U., in calitate de sef birou administrativ la Muzeul de Arta Timisoara. Domnul Costel Popa, ofiter la Graniceri, figureaza intre cei ce au condus represiunea la Timisoara in zilele de 16-25 Decembrie 1989, conform listelor publicate de Memorialul Revolutiei.

Dorim sa stim daca asta e linia mai noua a PSD local, care-l sprijina sa-si exercite directiunea la muzeu dincolo de varsta pensionarii. Dorim sa stim daca asta e linia politica a domnului Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis. Si dorim sa avem punctul de vedere al asociatiilor revolutionare din Timisoara fata de actiunea unui istoric ce a abdicat cu totul de la principiile disciplinei sale”, este mesajul postat de Vasile Popovici pe pagina sa de Facebook, catalogand aceasta actiune ca fiind una indreptata impotriva Timisoarei si a orasului insusi.

La solicitarea Impact Press, care a urmarit indeaproape conflictul doctrinar si de alta natura dintre cei doi intelectuali ai Timisoarei, directorul Muzeului de Arta din Timisoara ne-a oferit un raspuns detaliat, pe care-l prezentam integral.

“Angajarea domnului Costel Popa s-a facut pe baza de concurs, conform prevederilor legale. Postul a fost scos la concurs de serviciul de resurse umane, fiind publicat conform legii.

Analiza dosarului de inscriere a fost realizata de juristul instututiei si de serviciul resurse umane, iar validarea acestuia si a posibilitatii de participare la concurs a domnului Costel Popa s-a facut prin intermediul acelorasi birouri.

Indeplinind conditiile legale de ocupare a acestui post si fiind declarat admis la concursul aferent, eu, in calitate de conducator al institutiei, am fost obligat sa-l angajez.

Nu l-am cunoscut si nu am discutat cu domnul Popa anterior angajarii sale la muzeu. N-a fost recomandat de vreun fost ofiter sau de persoane de alte profesii. Din cate imi aduc aminte, in presa vremii nu s-a scris nimic despre un ofiter cu numele Costel Popa care sa fi participat activ la evenimentele din decembrie 1989.

De asemenea, din presa vremii nu rezulta informatii privind cercetarea sa penala pentru fapte savarsite in decembrie 1989. Codul muncii din Romania nu permite discriminarea persoanelor la angajare pe nici un criteriu, cu atat mai putin pe baza pretinsei acuzatii la adresa mea formulata de domnul Vasile Popovici.

Pentru amanunte privind activitatea sa din acea perioada, va rog sa-l contactati personal pe domnul Costel Popa, activitate despre care eu nu am avut si nu am cunostinta”.

Sa mai spunem ca, potrivit documentelor aflate in arhiva Asociatiei Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie din Timisoara, locotenentul Costel Popa a fost ofiter de serviciu pe unitate in ziua “desantului” diviziei mecanizate de la Lugoj, sub comanda maiorului Paul Vasie, pentru restabilirea ordinii in Calea Girocului din Timisoara. (G.I.)

Leave a Reply