BILANT! Un sfert dintre inculpatii trimisi in judecata de DNA in 2018 sunt avocati, politisti sau primari. Procurorii au instituit sechestre pe bunuri de 400,1 milioane euro

Raportul de activitate al DNA prezentat, astazi, de procurorul sef Calin Nistor releva un fapt surprinzator: numarul de sesizari primite de la persoanele fizice si juridice private sau de la institutiile publice este intr-o scadere galopanta.


Practic, in ultimii trei ani, de cand parchetul anticoruptie a fost supus la o intensa campanie de discreditare, presiuni si amenintari, numarul sesizarilor a scazut de la 3.305, in anul 2015, la 1.513, cate au fost inregistrate in 2018.

In ciuda acestui fenomen, prin actele de inculpare s-au retinut prejudicii in valoare de 412,7 milioane de lei, in crestere cu 85% fata de anul 2017, iar procurorii au dispus luarea de masuri asiguratorii de 400,1 milioane euro in vederea recuperarii acestor pagube, in crestere cu 139% fata de anul 2017.

Media dosarelor pe care un procuror le-a avut de solutionat a fost de 84 cauze, printre acestea existand anchete complexe de macrocriminalitate economico-financiara, de fraude europene si in achizitii publice, precum si retrocedare a unor imobile.

“Chiar daca, din punct de vedere cantitativ, activitatea D.N.A. a inregistrat un trend descrescator fata de anul precedent, iar acest lucru poate avea cauze multiple, un accent deosebit a fost pus pe asigurarea unui standard calitativ ridicat al activitatii de urmarire penala, pe verificarea de catre sefii ierarhici a legalitatii si temeiniciei solutiilor dispuse de procurori, astfel incat sa se evite solutii de achitare din partea instantelor de judecata”, se mentioneaza in raport, evidentiindu-se faptul ca numarul rechizitoriilor a scazut, in ultimul an, de la 381 la 196.

Au fost solutionate prin rechizitoriu cauze importante care au vizat coruptia la nivel inalt si mediu si au fost au formulate de procurorii D.N.A doua cereri de incuviintare a urmaririi penale pentru doi ministri, cereri solutionate favorabil de Presedintele Romaniei si o cerere de incuviintare a urmaririi penale pentru Presedintele Senatului, cerere care se afla in curs de solutionare la Senatul Romaniei.

Din totalul de 556 inculpati trimisi in judecata, o pondere semnificativa – 155 persoane – este reprezentata de persoane care au ocupat functii de conducere, control, demnitati publice ori alte functii importante.

Astfel, au fost trimisi in judecata 7 demnitari, dintre care 1 ministru si viceprim-ministru, 1 deputat, ulterior presedinte de consiliu judetean (in 2 dosare), 4 secretari de stat (la data savarsirii faptei unul era presedinte de consiliu judetean), 1 senator (ca urmare a restituirii dosarului de la instanta, trimis in judecata in anul 2017), 25 de primari si viceprimari, 4 presedinti si vicepresedinti consilii judetene, 7 consilieri judeteni si locali, 17 persoane cu functii de conducere din cadrul autoritatilor locale, 3 magistrati, 7 avocati, 19 politisti, 18 presedinti, directori de institutii publice, 7 directori de companii/societati nationale, 7 cadre didactice si directori, 6 manageri de spital si medici.

Instantele de judecata au continuat sa dispuna solutii de condamnare in dosarele de mare coruptie, si in 2018, fiind trimisi dupa gratii 584 de inculpati, cu 129 mai putini decat in anul precedent. Aceasta scadere este pusa pe seama  numarul mult mai mic de sesizari, reducerea numarului de procurori si modificarile legislative intervenite. De asemenea, au fost achitati definitiv un numar de 123 inculpati, plus 79 inculpati care au scapat de pedeapsa ca urmare a dezincriminarii abuzului in serviciu.

Ca urmare a modificarilor legislative, competenta DNA a fost redusa dupa calitatea persoanei, prin infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.  Incepand cu data de 23.10.2018, catre aceasta structura au fost transmise un numar de 275 cauze.

Cresterea limitei de vechime ca procuror sau judecator pentru numirea in Directia Nationala Anticoruptie, de la 6 ani la 10 ani, a determinat incetarea delegarii la DNA, in cursul anului 2018, a unui numar de 15 procurori.

De asemenea, fluctuatia de personal a fost conturata si de faptul ca, anul trecut, au incetat raporturile de munca fata de 68 de persoane.

In finalul raportului se mentioneaza prioritatile DNA pentru anul 2019, respectiv continuarea anchetelor de coruptie si asimilate coruptiei la nivel inalt si a faptelor care au produs prejudicii mari bugetului national si bugetelor Uniunii Europene, cu accent pe coruptia in sistemul de sanatate, din domeniul fondului forestier si al exploatarilor forestiere ilegale, achizitii publice, acordarea si folosirea subventiilor publice, dar mai ales infractiunile impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. (Vlad Enciu)

Leave a Reply