Ce spun magistratii despre OUG 7, legea lui Toader care a declansat valul de proteste in toata tara? “Se naste o vanatoare de vrajitoare, cu serioase probleme vizavi de independenta magistratilor”

Protestele judecatorilor si procurorilor au izbucnit in toata tara, dupa comunistoida OUG 7 adoptata de Guvernul Romaniei in 19 februarie. Primii care si-au exprimat nemultumirea in mod public au fost magistratii din Oradea, care au ales sa protesteze, in 21 februarie, chiar in timp ce sefa CSM, Lia Savonea, participa la bilantul Curtii de Apel Oradea.


Au urmat magistratii din Covasna, Brasov, Constanta, Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca, Pitesti si Timisoara. La Constanta s-au alaturat protestelor si procurorii DNA, inclusiv seful interimar al structurii teritoriale. Totodata, mai multe parchete si instante din tara au anuntat ca isi suspenda activitatea saptamana viitoare (incepand cu 25 februarie), intr-o initiativa fara precedent in Justitia romaneasca.

In acest context, al valului de nemultumire care a cuprins corpul procurorilor si judecatorilor din intreaga tara, jurnalistii de la Info Sud-Vest Constanta au reusit convinga patru magistrati sa explice de ce OUG 7/2019 este atat de nociva pentru profesia de magistrat si in ce mod subordoneaza justitia factorului politic.

Este vorba despre Veronica Sirbu, judecator la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, Ariana Corsei Vultureanu, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, Georgeta Ciungan, judecator la Judecatoria Focsani si Ciprian Coada, judecator la Curtea de Apel Constanta. Prezentam o sinteza a celor patru declaratii, urmand ca interviurile complete sa le cititi pe portalul de stiri www.info-sud-est.ro.

Veronica Sarbu, Judecatoria Sectorului 4: ”Te duci la culcare noaptea, judecator, dimineata nu stii cum te trezesti”

 • Sper ca ne indreptam catre un viitor in care sa nu tresarim cand vedem in presa ”a fost adoptata o noua ordonanta”.
 • Sectia de investigare a magistratilor este scoasa in afara Ministerului Public, ceea ce creste riscul de afectare a independentei magistratilor.
 • Evolutiile din justitie par sa se indrepte spre a limita tot mai mult vocea si parerea corpului de magistrati.

Procuror Arina Vultureanu, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti: “Se naste o vanatoare de vrajitoare cu serioase probleme vizavi de independenta magistratilor”

 • Numirea conducerii sectiei speciale de o entitate politica reprezinta, in fapt, o imixtiune a politicului in sistemul de justitie.
 • Un parchet trebuie condus de un procuror, la fel cum o instanta trebuie condusa de un judecator.
 • Referitor la faptul ca magistratii vor putea fi eliberati din functie la constatarea pierderii bunei reputatii se naste o vanatoare de vrajitoare cu serioase probleme vizavi de independenta magistratilor.
 • Magistratii protesteaza pentru ca au datoria sa apere Constitutia.
 • Este a treia oara in ultimii 2 ani cand simt ca e necesar sa particip la un protest pentru a trage un semnal de alarma.

Judecatorul Ciprian Coada: „Conditia de ”buna reputatie” este periculoasa pentru ca se poate raporta la modul de indeplinire a unor sarcini de serviciu”

 • Nicaieri in lume procesul si produsul legislativ nu poate fi subordonat unor interese particulare sau de grup
 • Este de neinteles de ce intr-o functie de conducere din Ministerul Public ar putea fi numiti chiar si judecatori
 • Cu cat abuzul de putere este mai mare si cu cat dorinta de amputare a justitiei este mai acerba, cu atat riscul dezordinii sociale se accentueaza.

Judecatoarea Georgeta Ciungan: ”Ne indreptam spre dezastru. Am ajuns aici prin pasivitate si nepasare”

 • Dragi cetateni, independenta pe care o avem este o garantie ca voi, maine, veti avea dreptul la un proces echitabil, indiferent de ce natura.
 • Teama mea nu face doi bani pe langa interesul general pe care trebuie sa il protejez
 • Era necesara o asemenea lectie ca sa intelegem importanta democratiei. (Vlad Enciu)

Sursa foto: sursadevest.ro

2 thoughts on “Ce spun magistratii despre OUG 7, legea lui Toader care a declansat valul de proteste in toata tara? “Se naste o vanatoare de vrajitoare, cu serioase probleme vizavi de independenta magistratilor”

 1. Nemultumiti sunt doar procurorii si judecatorii care nu fac trei parale.
  Nu am vazut macar un magistrat onest printre figurantii de pe treptele tribunalului.
  Astia sunt usor de manevrat si unii dintre ei cred ca au tras pe nas ceva prafuri dupa ce au baut un pahar. Vezi cazul Tomus.

 2. Absolut…ce mai,? ..ne bucurăm că sunteți îngrijorați…pentru dreptatea noastră…
  Până acum,..colegii dumbeavoastră judecători…ai împărțit-p bine la Timișoara….toți cei care au avut de a face cu justiția,..și nu ai avut bani,..sunt mulțumiți.
  .Felicitări!

Leave a Reply