Curtea de Apel Timisoara obliga Asirom sa plateasca daune de 500.000 de euro unei fetite de 10 ani, ranita grav intr-un accident rutier

Practica despagubirilor simbolice stabilite de instantele de judecata in cazul accidentelor de circulatie cu victime a fost infirmata, extrem de dur, de Curtea de Apel Timisoara.


Printr-o hotarare pronuntata in urma cu doua zile, judecatorii Mircea Cretu si Dana Visoiu au decis ca Societatea Asigurarea Romaneasca Asirom Vienna Insurance Group SA, lider pe piata asigurarilor din Europa Centrala si de Est, sa plateasca daune de 500.000 de euro unei fetite in varsta de 10 ani, care, in decembrie 2015, a fost victima unui grav accident de circulatie produs pe DN 68A, pe directia Lugoj – Deva.

Masina in care se deplasa cu parintii sai a fost lovita violent, intr-o curba, de un TIR care a intrat pe contrasens. Parintii fetitei au scapat nevatamati, in timp ce Ana Maria Badiu, la vremea respectiva, in varsta de 7 ani, a suferit mai multe rani, printre care si o ruptura hepatica, leziuni care i-au pus viata in primejdie si au necesitat 70 de zile de ingrijiri medicale.

Chiar daca soferul vinovat, Iosif Mehes, a declarat ca i s-a blocat volanul si nu a mai putut controla mastodontul, a fost condamnat la 1 an si opt luni de inchisoare, iar firma de asigurari, Asirom, obligata, in prima instanta, de Judecatoria Faget, la despagubiri in valoare de 200.000 de euro. Familia Badiu se constituise parte civila cu 2 milioane de euro, un milion pentru fetita care s-a aflat la un pas de moarte si cate 500.000 de euro – cei doi parinti.

In apel, in ciuda zbaterilor procedurale si a argumentelor pro-domo invocate de asigurator, Curtea de Apel Timisoara a decis majorarea sumei la 500.000 de euro si alti aproape 50.000 de euro – valoarea interventiilor chirurgicale si a tratamentelor in tara si strainatate, daune materiale solicitate de parinti.

De asemenea, Spitalul Clinic de Urgenta “Louis Turcanu” Timisoara, unde minora a fost internata din 24.12.2015 pana in 25 ianuarie 2016, va incasa contravaloarea tratamentului, respectiv 27.866,57 lei. Hotararea  219/2019  05.03.2019 este definitiva.

“S-a facut dreptate acestei familii greu incercate de iresponsabilitatea unui camionagiu, care nu a manifestat niciun regret pentru suferintele produse, aparandu se in mod pueril pentru intrarea pe contrasens si provocarea accidentului cu faptul ca i s-ar fi blocat volanul, fapt contrazis de expertiza in cauza”, a declarat Florin Kovacs.

Avocatul si-a pledat cauza prin comparatii cu cazul medicului Ciomu, unde s-au acordat despagubiri de 500.000 de euro pentru taierea penisului unui pacient, dar si cazul de la Constanta, unde o tanara studenta, care si-a pierdut un brat in timpul unui accident rutier, a primit de la CNADNR suma de un milion de euro. (Vlad Enciu)

Leave a Reply