Presedintele Colegiului Medicilor Timis intervine in scandalul declansat in breasla medicilor de familie. “Situatia conflictuala trebuie reglementata pe baza discutiilor colegiale”, spune dr. Lazar Fulger

Presedintele Colegiului Medicilor Timis intervine in scandalul declansat in cadrul Societatii Timis a Medicilor de Familie, in urma unei scrisori deschise ce i-a fost adresata de catre presedinta in exercitiu, dr. Claudia Iftode.


Publicam integral raspunsul dr. Lazar Fulger, care recomanda medicilor de familie sa-si rezolve problemele in interiorul organizatiei, pe baza unor discutii colegiale, totodata afirmandu-si sustinerea pentru dr. Claudia Iftode, presedinta contestata de catre una dintre taberele aflate in conflict.

“Ca raspuns la scrisoarea deschisa adresata mie in calitate de presedinte al CM Timis va comunic ca am luat nota de existenta acestui conflict in cadrul STMF.

Colegiul Medicilor din Romania Filiala Timis nu are calitatea de a interfera cu viata interna a societatilor medicale care organizeaza activitatea diferitelor specialitati.

Fiind informat in scris, de aceasta data, as dori sa comentez cateva din subiectele deschise de scrisoarea Dumneavoastra.

1. Referitor la criteriile ANMCS: Colegiul Medicilor din Romania cat si Filiala Timis a avut o pozitie extrem de transanta. Ne-am dorit ca aceste criterii sa fie adaptate sistemului nostru medical atat in ceea ce priveste medicina primara, ambulatoriile de specialitate, dar nu in ultimul rand si asistenta sanitara in unitatile cu paturi atat private cat si cele din sistemul de stat. Am reprosat sistemului propus de ANMCS costurile foarte mari necesare aplicarii procedurilor, necesitatea crearii unor structuri de control care inseamna cheltuieli mari de personal si nu in ultimul rand caracterul criptic al reglementarilor care au dus la dezvoltarea unei retele secundare de consultanti ce au impovarat realmente cheltuielile spitalelor. CM din Romania a propus un sistem de reglementare a evaluarii calitatii mai adaptat realitatilor romanesti, iar la aceasta propunere, votata in cadrul Adunarii Generale a CMR, CM Timis a avut o contributie importanta. Pe de alte parte am sustinut initiativa legislativa cu parlamentarii de Timis, chiar daca nu am fost personal la intalniri trebuie sa stiti ca organizarea intalnirilor din judetul Timis cu acesti parlamentari a fost initiata de mine personal. De altfel, rezultatul acestor eforturi a dus la exceptarea medicinei de familie de la implemetarea criteriilor ANMCS. Pe tot parcursul acestor actiuni am facut un parteneriat extrem de constructiv cu presedinta in functie Dr. Claudia Iftode, care s-a implicat plenar in aceasta actiune. Trebuie sa remarc caracterul ei dinamic, initiativele pe care le-a avut in activarea vietii societatii. Nu poate fi trecut cu vederea ca, prin efortul ei personal, a crescut vizibilitatea atat locala si nationala a societatii Timis de medicina de familie prin simpozioanele si congresele ce au avut loc la Timisoara, cat si pe plan international, organizand congresul EGPRN la Timisoara.

2. In alta ordine de idei, ceea ce va pot spune referitor la relatia cu STMF este ca de-a lungul celor trei mandate in care am condus CM Timis (mandat care se incheie anul viitor, in primavara) am colaborat extrem de bine cu structurile organizatorice de conducere ale societatii medicilor de familie, am organizat in cadrul Colegiului Medicilor comisia de medicina de familie in care a fost reprezentat atat patronatul medicilor de familie, cat si Societetea Timis a Medicilor de Familie, si care a avut o activitate fructuoasa. Am asigurat in cadrul sediului Colegiului medicilor un spatiu dedicat acestei comisii si am fost de acord ca acel spatiu sa fie folosit si pentru intalnirile bordului societatii. Cu parere de rau am constata ca, in cursul anului 2018, au aparut tensiuni in randul medicilor de familie asupra unor medici de familie care faceau parte din comisia de medicina de familie a colegiului medicilor, s-au exercitat presiuni ca sa-si dea demisia. Toate aceste evenimente au dus in ultima instanta la crearea unei miscari contestatare a actualei conduceri. Parerea mea sincera este ca aceasta situatie nu este productiva pentru medicii de familie si ca toate modificarile in viata societatii si in conducerea societatii trebuie  facute in conditiile reglementarilor statutare.

3. Scrisoarea deschisa care mi-a fost adresata consider ca vine sa imi releve noi aspecte asupra conflictelor existente in corpul medical din judetul Timis, dar din pacate eu nu pot sa apreciez in mod corect ponderea unui grup si a altuia. Opinez pentru organizarea unei adunari generale care sa indeplineasca criteriile de participare reprezentativa si care sa hotarasca destinul societatii Timis de medicina de familie. Imi aduc aminte cu placere de anii 2016-2017 in care am organizat impreuna cu STMF mai multe cursuri interdisciplinare legate de patologia digestiva, patologia endocrina, urgente. Nu cred ca este corect sa se stearga cu buretele toata activitatea prodigioasa a actualei conduceri, care ar trebui sa prezinte la adunarea generala un bilant de activitate, cat si un bilant financiar auditat.

In final, oricare ar fi situatia conflictuala existenta aceasta trebuie reglementata pe baza discutiilor colegiale. Implicarea spatiului public, a altor structuri ale statului nu cred ca va duce la un rezultat convenabil pentru toata lumea, pentru ca este vorba pana la urma de o societate care reprezinta medicii de familie din Timis, interesele lor.

De asemenea, nu trebuie uitat ca pentru o lunga perioada bordul societatii condus de Dr. Claudia Iftode a participat extrem de activ la mai multe “lupte” atat cu casa de asigurari cat si cu structurile administrative pentru apararea drepturilor si intereselor medicilor de familie din Timis. Asigurandu-va de colaborarea mea in continuare, va doresc sa rezolvati in mod colegial situatia conflictuala existenta”. (I.P.)

Leave a Reply