REPLICA! Regia Nationala a Padurilor rupe tacerea in cazul padurarului batut din Timis. “A existat suspiciunea inscenarii unui accident!”

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a decis sa rupa tacerea in cazul padurarului din Timis batut in padure si ne-a trimis la redactie un interesant punct de vedere, pe care-l publicam integral.


“Urmare publicarii articolului ”EXCLUSIV. Mafia lemnului din Timis, tentativa de omor asupra unui padurar incomod. Desi abia a supravietuit atacului, angajatul Directiei Silvice a fost concediat si obligat sa plateasca daune” in publicatia online Impact Press si Romania de Azi, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva face urmatoarele precizari:

In data de 11 iulie 2018, Leontin Adrian Malita, angajat al Directiei Silvice Timis, pe post de padurar in cadrul Ocolului Silvic Lunca Timisului, a sesizat telefonic un incident care ar fi avut loc pe raza lui de activitate, acuzand faptul ca a fost atacat de hoti de lemne.

In aceeasi zi, Leontin Adrian Malita a fost spitalizat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, fiind declarat in incapacitate temporara de a-si mai desfasura activitatea la locul de munca.

In urma cercetarilor efectuate de Inspectoratul Teritorial de Munca Timis, incidentul sesizat de padurarul Leontin Adrian Malita a fost incadrat ca accident in afara muncii. Urmare acestui rezultat, a existat suspiciunea inscenarii, de catre padurar, a unui accident, iar acest lucru face obiectul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Timis, in vederea solutionarii in viitorul apropiat.

Urmare acestui incident, padurarul Leontin Adrian Malita, a fost in incapacitate temporara de munca, fiind internat in spital pana la data de 30 septembrie 2018.

In perioada in care padurarul a fost in incapacitate temporara de munca, in conformitate cu reglementarile interne, suprafata de padure din gestiunea acestuia a fost predata in paza a doi padurari din proximitatea fondului forestier gestionat de Leontin Adrian Malita.

Precizam faptul ca, desi reglementarile interne cereau imperativ ca la predarea gestiunii padurarului absent, Leontin Malita fiind la acea data spitalizat, membrii familiei Malita aveau obligatia de a fi prezenti, fiind oficial invitati, acestia au refuzat sa participe.

Cu ocazia predarii in gestiune catre cei doi padurari vecini, s-a efectuat, in perioada 18 – 30 iulie 2018, conform acelorasi reglementari interne, un control de fond, in prezenta reprezentantilor autoritatii publice forestiere – Garda Forestiera Timis in urma caruia s-a constatat un volum foarte mic de arbori taiati fara drept.

Dupa externarea din spital, Leontin Adrian Malita si-a reluat munca, preluand in paza suprafata de padure gestionata anterior incidentului. Cu aceasta ocazie, padurarul Malita a identificat un numar foarte mare de arbori taiati fara drept, aratand cu precizie locatiile cioatelor, mare majoritate a acestora fiind acoperite de crengi si frunze.

In luna octombrie a anului trecut, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, luand cunostinta de anumite suspiciuni in acest caz, a dispus efectuarea unor controale in mai multe cantoane silvice din cadrul Directiei Silvice Timis. Urmare acestor controale, s-a constatat nerespectarea obligatiilor de serviciu de catre padurarul Leontin Adrian Malita si de catre seful de district, Angelu Boariu.

Prin urmare, a fost sesizat Consiliul de Disciplina al Directiei Silvie Timis, iar cei doi au fost sanctionasi disciplinar cu desfacerea contractului individual de munca pentru actiuni incompatibile cu functiile si pentru prejudicii aduse Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.

De asemenea, in cauza, s-a depus plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, iar Romsilva s-a constituit parte civila (Dosar nr.1009/30/2019, Sectia I Civila,  Tribunal Timis) pentru recuperarea prejudiciului creat, respectiv un volum de 793 metri cubi proveniti din taieri ilegale, cu o valoare de 565.547 de lei.

Ne exprimam regretul ca autorii articolului fac referire la expresii dure si neadevarate, fara a solicita punctul de vedere oficial al conducerii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva cu privire la acest caz, limitandu-se la a prelua doar acuzatiile persoanei propuse pentru desfacerea contractului individual de munca sau ale altor membri ai familiei padurarului suspect de fapte penale.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a respectat cu strictete prevederile legale si regulamentele in vigoare si sprijina demersurile organelor judecatoresti pentru clarificarea si solutionarea cazului mai sus mentionat. Romsilva isi prezinta disponibilitatea pentru a colabora cu privire la aceasta speta si va pune in aplicare hotararile judecatoresti definitive si irevocabile emise in acest caz”. (I.P.)

 

2 thoughts on “REPLICA! Regia Nationala a Padurilor rupe tacerea in cazul padurarului batut din Timis. “A existat suspiciunea inscenarii unui accident!”

 1. Romsilva 33 de ani de munca corecta ai tatălui meu au fost călcați în picioare prin abuzurile voastre! Voi spuneți acum cu nerușinare ca el a indicat cioatele. De ce nu spuneți ca la primul control de fond, în iulie, au participat cel puțin 5 ingineri care au controlat toate parcelele. Tatăl meu a venit în octombrie sa își preia cantonul, era normal sa fie atent la ceea ce era în teren. De ce nu spuneți ca a avut control în 2017 efectuat cu manitoul personal al dlui Boariu, de către dl Boariu, a avut control în ianuarie 2018,aprilie 2018…de ce nu ați văzut cioatele dlor? Spuneți ca cioatele sunt vechi… De ce nu spuneți ca s-au găsit substanțe de învechire a cioatelor? Substanță care a luat-o inginerul de la Direcție! DE CE? De ce spuneți ca și-ar fi înscenat agresiunea? Sa mai spun? Aștept cu nerăbdare răspunsurile voastre

 2. Care ”Hoti de lemne” RNP???
  Cand a spus el(padurarul) asa ceva?
  Cine a inregistrat sesizarea,ce ati facut ca sa il ajutati?
  Nici macar nu s-a dat jos din masina…ala de e ”sef”…e rusinos ca vorbiti asa ceva…
  De ce nu spuneti cine a sesizat RNP in urma nerespectarii codului silvic de catre angajatii directiei silvice Timis.De unde a luat domnul Director General cunostinta de ”anumite suspiciuni”…de ce nu spuneti cine a facut sesizarea si cine va chemat sa verificati…unei institutii onorabile i-ar fi rusine cu raspunsurile pe care voi le-ati dat la acele sesizari facute de padurar…a-ti venit la verificari si nu l-ati ascultat deloc,a-ti consemnat ce a-ti vrut si ce a placut celor ”de acolo”acoperind realitatea si respingand repede orice contestatie…ar trebuii dati toti afara disciplinar ca niciunul nu si-a facut treaba(cantoanele din district)…s-au unit impotriva acestiu om ca nu a vrut sa lucreze in felul ” lor”,ca i-a deranjat…acum e incident…dar de ce nu spuneti cat a stat padurea aia fara paza…cum ar fi trebuit sa preia gestiunea,cu ochii inchisi?
  Sa preia mizeria facuta de altii ca apoi sa poata fi de vina…dumneavoasta RNP cum a-ti fi preluat?
  Dupa ce a raportat ca sunt cioate, ”colegul” lui a fugit repede sa faca sesizare ca a vazut si el cioate,coleg responsabil cu paza si gestiune doua luni si jumatate timp in care nu a vazut nimic ca a fost ‘buruiana”…
  cate ar fi de spus…ce masuri a-ti luat in urma discutiilor avute cu padurarul in 2017(directorul si seful de ocol Timis) cand v-a spus despre abuzurile din partea sefului de district…
  Treaba nu e asa simpla cum o prezentati dumneavoastra…cred ca Justitia nu doarme,cred ca institutiile si organele competente judeca drept,cred ca mai sunt oameni corecti,cred ca se poate si in Romania…nu in felul cum a-ti lucrat dumneavoastra…

Leave a Reply