Zi istorica pentru romanii cu credite in lei! ROBOR, inlocuit cu IRCC, un nou indicator bancar care scade valoare dobanzilor cu aproape 1 la suta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) publica, incepand de joi, 2 mai, indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va inlocui ROBOR, in functie de care sunt calculate ratele la creditele in lei.


Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) se calculeaza ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut, potrivit News.ro.

”Rata de dobanda zilnica a tranzactiilor interbancare reprezinta media ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata monetara interbancara (indicele zilnic)”, se arata in comunicatul BNR.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic si, la sfarsitul fiecarui trimestru, valoarea actualizata a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanta de urgenta 19/2019, care modifica OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusa si taxa pe activele bancare.

”Incepand cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplica exclusiv creditelor noi acordate populatiei, precum si refinantarii creditelor aflate in derulare. Va fi decizia fiecarui client, care are un imprumut in lei, sa faca sau nu o solicitare de refinantare”, anunta la sfarsitul lunii martie ministrul Finantelor Eugen Teodorovici.

Noul indice este deja calculat si este media dobanzilor la tranzactiile zilnice dintre banci in perioada octombrie-decembrie 2018. Atunci tranzactiile se faceau la o dobanda de 2%, ceea ce inseamna ca cei care se vor imprumuta de pe 2 mai vor avea dobanzi mai mici, tinand cont ca, acum, ROBOR la 3 luni este 3,38%.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic si, la sfarsitul fiecarui trimestru, valoarea actualizata a indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor. (Mara Ion)

Leave a Reply