BREAKING NEWS! Medicul timisorean Radu Blagoe, acuzat ca si-a batut violent propriul fiu, a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile    Primarul Nicolae Robu face un nou apel la timisoreni sa doneze bani pentru Monumentul Revolutiei din 1989, dupa ce intr-o saptamana s-au adunat doar 3.885 de lei    Seful Serviciului de Ambulanta Judetean Caras-Severin, acuzat ca si-a terorizat si santajat fosta iubita, pentru a relua relatia cu el, retinut de procurorii DIICOT    Avocatul Florin Kovacs a anuntat ca va sesiza Inspectia Judiciara in cazul celor doi judecatori de la Curtea de Apel Timisoara, care se lupta cu directoarea Colegiului National "Carmen Sylva"    Ministrul de Interne Marcel Vela a dat marea veste: Dosarul interventiei violente a jandarmilor, din 10 august 2018, din Piata Victoriei, ar putea fi desecretizat chiar astazi    Lucrarile la autostrada A10 Sebes - Turda, Lotul I, intrerupte de instanta de judecata, dupa ce o familie din Oarda de Sus a reclamat faptul ca soseaua de mare viteza trece la 4 metri de casa lor

CCIA Timis sprijina invatamantul profesional dual, sansa rezolvarii crizei de personal calificat pentru firme si educatie alternativa pentru elevi si parinti (P)

Implementarea invatamantul profesional in sistem dual implica colaborarea intre mai multi actori: elevi, scoala, companie, autoritatea locala in administrarea careia se afla scoala responsabila pentru formarea teoretica, impreuna cu parintii elevilor care, printr-o informare corecta si constanta, vor aprecia acest fel de invatamant cu sanse multiple de absolvire la orice nivel.

In contextul nevoilor reale de forta de munca ale companiilor si pentru a veni in sprijinul economiei romanesti care se confrunta cu o criza acuta de personal calificat, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Autoritatea Nationala pentru Formare Profesionala in Sistem Dual din Romania au semnat un protocol de colaborare care urmareste dezvoltarea proiectelor la nivel local, regional si national, in scopul imbunatatirii sistemului de formare si certificare profesionala initiala in sistem dual.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Formare Profesionala Initiala in Sistem Dual din Romania, Ion Gabriel Bratu (foto 2), a declarat: „Cred ca cea mai buna si sigura cale de promovare a sistemului de invatamant dual, astfel incat sa fie atrase un numar cat mai mare de companii, este utilizarea eficienta a infrastructurii Sistemului Cameral.

Cele opt birouri regionale ale autoritatii ar fi ideal sa fie chiar in sediul camerelor de comert judetene.

In momentul de fata, vorbim de o strategie pe 10 ani, pentru ca mediul de afaceri sa beneficieze de predictibilitate. Invit camerele de comert sa faca parte dintr-un consiliu consultativ, in care sa poata sa vina cu propuneri, in scopul creionarii unei strategii viabile”.

In acest context, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis si Autoritatea Nationala pentru Formare Profesionala in Sistem Dual din Romania vor incheia un Protocol de Colaborare, prin care se angajeaza sa coopereze in mod aprofundat pentru identificarea nevoilor de calificare/formare, sens in care se preconizeaza, cu prioritate, elaborarea unui plan unitar pentru imbunatatirea educatiei, formarii, certificarii si recunoasterii profesionale initiale in sistem dual din Romania.

Documentul va fi semnat de Florica Chirita, presedinte Executiv al CCIA Timis si Ion Gabriel Bratu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Formare Profesionala in Sistem Dual din Romania.

Conferinta de promovare ocazionata de incheierea Protocolului de Colaborare va avea loc in data de 27 iunie 2019, incepand cu ora 9:30, la sediul CCIA Timis din Timisoara, Piata Victoriei nr. 3, Sala C.E.D.O., et.I.

La eveniment sunt invitati in calitate de parteneri – Inspectoratul Scolar al Judetului Timis, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar din Zona de Vest, directori de unitati de invatamant profesional si tehnic, oficiali de prim rang ai administratiei publice locale si judetene, presedintii camerelor de comert ale judetelor Arad, Caras-Severin si Hunedoara, si, actorii importanti ai parteneriatului – firmele care sustin si promoveaza acest sistem de invatamant. (I.P.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *