BREAKING NEWS! Raliul masinilor de epoca, care ar fi trebuit sa aiba loc, azi, la Timisoara, a fost mutat la Arad, in ultimul moment, din cauza refuzului Politiei Rutiere de a inchide circulatia in zona centrala     Politistii din cadrul IPJ Timis sunt obligati sa-si faca sedintele de tragere obligatorii la sali private din oras, in conditiile in care exista un poligon in curtea IPJ timis     Duminica, intre orele 13-15, in centrul Timisoarei se va desfasura o actiune de responsabilizare a participantilor la traficul rutier, organizata de Diana Mihai, realizatoarea emisiunii TV "Cronica rutiera"    Samuel Dominic Fritz este candidatul USR care promite ca-l va invinge pe Nicolae Robu la alegerile pentru Primaria Timisoara de anul viitor     Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, ar fi fost filat de structuri din MAI, la cererea fostului ministru, Carmen Dan, operatiune devoala dupa ce intr-o celebra biserica din centrul Bucurestiului a fost descoperita tehnica de interceptare    Grupul Telekom Romania, format din fostele companii Cosmote si Romtelecom, a anuntat ca va concedia aproape 700 de angajati

Doar 42 de firme cu capital chinez in Timis! O delegatie a Guvernului Provinciei Yunnan, in vizita la Camera de Comert pentru a identifica solutii de aducere a investitorilor chinezi in capitala Banatului (P)

O delegatie a Guvernului Provinciei Yunnan, condusa de viceguvernatorul Yang Baojian, a avut o intalnire oficiala cu conducerea CCIA Timis, in scopul de a identifica oportunitati de cooperare economica si de afaceri intre cele doua regiuni, de sporire a numarului oamenilor de afaceri chinezi in capitala Banatului.

Vizita a avut loc in contextul Memorandumului de Colaborare semnat la Timisoara, in data de 3 octombrie 2013, de catre Consiliul Judetean Timis, Institutia Prefectului Judetul Timis si CCIA Timis cu Chinese Council for Promotion of International Trade Yunnan Sub-Council.

Din delegatia chineza au facut parte inalti oficiali ai Provinciei Yunnan: vicepresedintele si secretarul general al Asociatiei Poporului pentru Prietenia cu Tarile Straine a Provinciei Yunnan, directorul general adjunct al Comitetului de Administratie al Zonei Noi Dian Zhong, directorul adjunct al Biroului General al Congresului Poporului din Provincia Yunnan.

In debutul intrevederii, Emil Mateescu, consilier al presedintelui CCIAT, a facut o prezentare a principalilor indicatori economici ai judetului Timis la nivel national, a activitatilor CCIAT, cu accent pe relatiile de colaborare cu China si cu Provincia Yunnan.

Totodata, Emil Mateescu a supus atentiei o agenda comuna de activitati care sa cuprinda organizarea de misiuni economice, forumuri de afaceri, participari la targuri sectoriale, atat in Timisoara cat si la Kunming, care sa aduca impreuna companii romanesti si companii chineze, in vederea echilibrarii balantei comerciale (in 2018, deficitul comercial al Romaniei in relatia bilaterala a fost de 4,32 mld. USD) si a cresterii numarului de firme cu asociati chinezi din judetul Timis, in prezent, la ORC Timis fiind inmatriculate 42 de firme cu capital chinez.

La randul sau, oficialul chinez a subliniat dorinta de a explora noi domenii colaborare si investitii intre cele doua regiuni, de a facilita contacte de afaceri bilaterale prin departamentele specializate din cadrul guvernului Provinciei Yunnan.

„Dupa participarea delegatiei Consiliului Judetean Timis la China South Asia Business Forum si China Kunming Import&Export Fair din iunie 2019, si avand la baza acordul de cooperare semnat in 2013, suntem de acord sa consolidam si sa operationalizam relatia noastra interinstitutionala, prin punerea in practica a propunerilor discutate”, a spus inaltul oficial.

Membrii delegatiei chineze au facut apoi prezentari ale economiei Provinciei Yunnan, a pozitiei de top pe care aceasta il ocupa din punct de vedere al unor indicatori economici ca PIB-ul, industria electrica si energetica, turismul etc, a rolului important in relatia cu Asia de Sud al provinciei in cadrul Initiativei „One belt, One Road”, a atentiei deosebite acordata de Guvernul Yunnan energiei verzi, alimentatiei sanatoase si mediului curat, dar si a schimburilor comerciale dintre Provincia Yunnan si Romania. Astfel, Yunnan exporta echipamente IT&C (routere) si cafea si importa componente auto.

Directorul general adjunct al Comitetului de Administratie al Zonei Noi Dian Zhong, Lyu Tianyun, a prezentat rolul si pozitia strategica a Zonei Noi ca punct important de contact cu Asia, in contextul dezvoltarii in jurul noului Aeroport din Kunming a unei infrastructuri de afaceri de mare anvergura: sedii de firme din domeniul IT, inovatie, bio-farmaceutic, energetica, servicii de logistica si aeroportuare.

In interventia sa, Cheng Yunchuan, vicepresedinte al Asociatiei Poporului pentru Prietenia cu Tarile Straine a Provinciei Yunnan, a subliniat buna colaborare cu Consiliul Judetean Timis, mentionand faptul ca relatiile inter-guvernamentale stau la baza relatiilor dintre cele doua comunitati de afaceri. Prin acest Departement, vor fi identificate firme chineze interesate in a face afaceri cu firme din Judetul Timis si, totodata, se va mentine legatura cu CCIAT pentru punerea in practica a actiunilor propuse si agreate de parti.

Intrevederea s-a incheiat cu semnarea in Cartea de Onoare a CCIAT. (I.P.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: