BREAKING NEWS! Pe lista viitorului guvern PNL se afla si doi banateni: rectorul UVT, Marilen Pirtea, la Educatie, si Marcel Vela, fostul primar din Caransebes, la Interne    Un grup de sapte membri ai CSM, printre care si judecatorul timisorean Mihai Balan, cer revocarea presedintei Lia Savonea, pentru o serie de nereguli manageriale    Lipsa de performanta a lui Nicolae Robu in fruntea PNL Timis ar putea sa duca la inlocuirea acestuia cu deputatul Marilen Pirtea    Doi politisti din cadrul IPJ Timis care au parasit sistemul in urma unor presiuni sau incidente, vor fi prezenti, maine seara, de la ora 19, la emisiunea Cronica rutiera, a TV Europa Nova Timisoara    Norvegienii, nemultumiti ca UEFA a permis accesul copiilor pe Arena Nationala: "Este o mare gluma. Asta nu e o pedeapsa, e bataie de joc!"    Actrita Tamara Buciuceanu Botez a decedat la varsta de 90 de ani

O avocata acuza faptul ca, in perioada vacantei judecatoresti, s-ar incalca dreptul fundamental al cetatenilor de acces liber la justitie

Vacanta judecatoreasca ar afecta dreptul cetatenilor de acces liber la justitie, considera avocata Monica Livescu, fost decan al Baroului Valcea, intr-un articol extrem de interesant publicat pe Juridice.ro.

“Problemele juridice ale cetatenilor nu stau in loc de vacanta judecatoreasca. Avocatii sunt cei care stiu cel mai bine, fiind primii care intra in contact cu nevoile acestora, primii care percep durerea pe care o resimte omul atunci cand dreptul sau este incalcat si tot ei trebuie sa gaseasca mecanismele juridice adecvate care sa contribuie la restabilirea legalitatii si satisfacerea nevoii de dreptate”, precizeaza Monica Livescu, in contextul in care, pe timpul vacantei judecatoresti, programul instantelor este de 2 zile pe saptamana, timp de 2-3 ore.

“Care este, in aceste conditii, accesul la justitie in cazul unor proceduri judiciare cu caracter urgent (ordonante presedintiale, asigurare dovezi, suspendare provizorie a executarii etc.) in care factorul timp este esential, uneori si de ore?!”, se intreaba fosta sefa a avocatilor din Valcea, aratand ca, in cele doua luni de vacanta judecatoreasca, se incalca art. 21 din Constitutie si articolul 6.1. din CEDO.

Pentru a se solutiona aceasta problema, respectiv ingradirea dreptului fundamental de acces liber la justitie, Monica Livescu considera ca este absolut necesara “prevederea unor reguli speciale in Regulamentul de ordine interioara al instantelor si stabilirea unor reguli si program special pentru astfel de situatii chiar de conducerile instantelor si pe perioada vacantei judecatoresti”. (V.E.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: