BREAKING NEWS! Raliul masinilor de epoca, care ar fi trebuit sa aiba loc, azi, la Timisoara, a fost mutat la Arad, in ultimul moment, din cauza refuzului Politiei Rutiere de a inchide circulatia in zona centrala     Politistii din cadrul IPJ Timis sunt obligati sa-si faca sedintele de tragere obligatorii la sali private din oras, in conditiile in care exista un poligon in curtea IPJ timis     Duminica, intre orele 13-15, in centrul Timisoarei se va desfasura o actiune de responsabilizare a participantilor la traficul rutier, organizata de Diana Mihai, realizatoarea emisiunii TV "Cronica rutiera"    Samuel Dominic Fritz este candidatul USR care promite ca-l va invinge pe Nicolae Robu la alegerile pentru Primaria Timisoara de anul viitor     Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, ar fi fost filat de structuri din MAI, la cererea fostului ministru, Carmen Dan, operatiune devoala dupa ce intr-o celebra biserica din centrul Bucurestiului a fost descoperita tehnica de interceptare    Grupul Telekom Romania, format din fostele companii Cosmote si Romtelecom, a anuntat ca va concedia aproape 700 de angajati

O avocata acuza faptul ca, in perioada vacantei judecatoresti, s-ar incalca dreptul fundamental al cetatenilor de acces liber la justitie

Vacanta judecatoreasca ar afecta dreptul cetatenilor de acces liber la justitie, considera avocata Monica Livescu, fost decan al Baroului Valcea, intr-un articol extrem de interesant publicat pe Juridice.ro.

“Problemele juridice ale cetatenilor nu stau in loc de vacanta judecatoreasca. Avocatii sunt cei care stiu cel mai bine, fiind primii care intra in contact cu nevoile acestora, primii care percep durerea pe care o resimte omul atunci cand dreptul sau este incalcat si tot ei trebuie sa gaseasca mecanismele juridice adecvate care sa contribuie la restabilirea legalitatii si satisfacerea nevoii de dreptate”, precizeaza Monica Livescu, in contextul in care, pe timpul vacantei judecatoresti, programul instantelor este de 2 zile pe saptamana, timp de 2-3 ore.

“Care este, in aceste conditii, accesul la justitie in cazul unor proceduri judiciare cu caracter urgent (ordonante presedintiale, asigurare dovezi, suspendare provizorie a executarii etc.) in care factorul timp este esential, uneori si de ore?!”, se intreaba fosta sefa a avocatilor din Valcea, aratand ca, in cele doua luni de vacanta judecatoreasca, se incalca art. 21 din Constitutie si articolul 6.1. din CEDO.

Pentru a se solutiona aceasta problema, respectiv ingradirea dreptului fundamental de acces liber la justitie, Monica Livescu considera ca este absolut necesara “prevederea unor reguli speciale in Regulamentul de ordine interioara al instantelor si stabilirea unor reguli si program special pentru astfel de situatii chiar de conducerile instantelor si pe perioada vacantei judecatoresti”. (V.E.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: