VIDEO. Jandarmi cercetati pentru ucidere din culpa, dupa folosirea abuziva a unui spray iritant lacrimogen care a provocat moartea unei persoane

Procurorii militari au inceput cercetarile pentru ucidere din culpa impotriva jandarmilor din Vatra Dornei care, vineri seara, in timpul imobilizarii unui barbat recalcitrant, au folosit abuziv un spray iritant lacrimogen, provocand decesul suspectului.


In imaginile aflate la dosar, se vede momentul in care o jandarmerita vine in ajutorul colegilor sai, care nu reuseau sa-l incatuseze pe suspect, si pulverizeaza jetul spray-ului direct in fata barbatului pus la pamant, de la cativa centimetri, desi aceasta “arma” se foloseste de la o distanta de minimum 100 – 150 cm.

Imediat dupa momentul impactului cu substanta pulverizata in fata sa, barbatul se zbate si intra in coma, iar oamenii legii solicita interventia unui echipaj medical. Transportat de urgenta la spital, barbatul in varsta de 50 de ani a decedat dupa cateva ore.

„Echipajul de jandarmerie s-a deplasat in zona indicata, a identificat persoana in cauza si i-a solicitat acesteia sa se deplaseze in afara zonei de spectacol, in vederea stabilirii identitatii.

Barbatul, in varsta de aproximativ 50 de ani, din municipiul Vatra Dornei, a devenit recalcitrant si agresiv, jandarmii fiind nevoiti sa foloseasca materialele de interventie din dotare. La scurt timp, barbatul si-a pierdut cunostinta, iar jandarmii au solicitat imediat echipajul medical pentru acordarea primului ajutor. Barbatul a fost stabilizat si transportat la spitalul din localitate”, se mentioneza intr-un comunicat transmis presei de Inspectoratul de Jandarmi Judetean Suceava, inainte ca victima sa fi decedat.

Interventia jandarmilor a fost ceruta de un spectator aflat in apropierea scenei pe care se desfasura Festivalul de Folclor pentru Copii si Tineret, in parcul central din Vatra Dornei, care a sesizat faptul ca un barbat a atins-o in mod indecent si repetat pe fiica sa in varsta de 12 ani.

Individul a fost localizat si i s-a cerut sa paraseasca zona scenei si sa se legitimieze, moment in care acesta a devenit recalcitrant si agresitv. Din aceasta cauza,  jandarmii spun ca au fost nevoiti sa foloseasca materialele de interventie din dotare.

Parchetul Militar Iasi urmeaza sa stabileasca daca interventia jandarmilor s-a desfasurat in limitele legii sau daca excesul de putere si folosirea abuziva a spray-ului a dus la decesul persoanei imobilizate. (G.I.)

Leave a Reply