Plangere penala la Parchetul General impotriva a opt candidati la alegerile prezidentiale! BEC ii suspecteaza ca au falsificat listele cu semnaturi

Biroul Electoral Central a anuntat ca a depus o plangere penala la Parchetul General impotriva a opt candidati la alegerile prezidentiale, precizand ca s-a constatat ca un numar semnificativ de semnaturi, prezentate ca apartinand unor persoane diferite, prezinta elemente de similitudine evidenta.


Este vorba despre Viorel Catarama, Miron Cozma, Maria Minea, Catalin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpanasu, Ninel Peia, Bobby George Marius Paunescu.

Luand in considerare cele retinute in motivarea deciziilor Biroului Electoral Central, privindu-i pe candidatii Viorel Catarama (Partidul Dreapta Liberala), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Romanilor Patrioti de Pretutindeni), Catalin Sorin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate National), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Romanie), Alexandru Cumpanasu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Romanesc), Bobby George Marius Paunescu (candidat independent), in sensul ca s-a constatat ca un numar semnificativ de semnaturi, prezentate ca apartinand unor persoane diferite, prezinta elemente de similitudine evidenta, de natura a influenta indeplinirea conditiei legale referitoare la numarul minim de sustinatori de 200.000.

Observand considerentele hotararii Curtii Constitutionale conform carora “cerinta semnaturii, ca element al listelor de sustinatori intra sub incidenta dispozitiilor din Codul penal pentru infractiunea de fals in declaratii, iar rasturnarea prezumtiei de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului, in conditiile prevazute de lege”, membrii BEC au inteles sa sesizeze organele de urmarire penala cu privire la verificarea imprejurarilor de fapt care au stat la baza constatarilor mentionate in cuprinsul deciziilor Biroului Electoral Central indicate anterior”, se arata intr-un comunicat al BEC.

Biroul Electoral Central (BEC) a decis sa respinga, duminica, inregistrarea candidaturii si a semnului electoral depuse de Viorel Catarama pentru alegerile prezidentiale.

BEC a constatat ca 97.170 de semnaturi, din totalul de 230.341 “prezentate ca apartinand unor persoane diferite, prezinta elemente de similitudine evidente, care inlatura prezumtia simpla de validitate a acestora”. De altfel, in procesul verbal sunt precizate paginile si pozitiile care ridica semne de intrebare.

Viorel Catarama a contestat insa decizia BEC la Curtea Constitutionala, iar aceasta s-a reunit duminica in sedinta si i-a dat castig de cauza.

Totodata BEC a respins si candidatura lui Miron Cozma, acuzandu-l ca a incercat sa se inscrie in competitie folosind copii xerox pe post de liste de semnaturi. (M.I.)

Leave a Reply