Someri din Serbia, pe piata muncii din Banat! La Timisoara s-a lansat un proiect de colaborare transfrontaliera care va fi derulat de camerele de comert din Timis si Zrenjanin

Criza fortei de munca din Timis, unde rata somajului este una dintre cele mai scazute din tara, i-a determinat pe reprezentantii Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis (CCIAT) sa caute solutii.


In acest context, in parteneriat cu  Camera de Comert si Industrie a Serbiei, prin Camera Regionala din Districtul Central al Banatului Zrenjanin, a fost accesat un proiect transfrontalier cu finantare europeana, pentru instruirea si calificarea a 80 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca.

Proiectul “Sa valorificam piata muncii din Banat prin nevoi realiste”, cu durata de implementare de 12 luni si un buget de 233.975 euro, se va derula pe o perioada de un an, vizeaza identificarea unui echilibru al pietei fortei de munca din zona transfrontaliera Romania-Serbia, urmare a ratei ridicate a somajului in Serbia si a lipsei de lucratori calificati in partea de vest a Romaniei.

Suntem bucurosi sa lansam un nou proiect privind migratia fortei de munca si a gasi solutii legate de piata si nevoile de munca in zona Banatului. Practic este vorba despre un proiect in care vom incerca sa gasim solutii legate de migrarea fortei de munca, de organizarea de targuri de forta de munca, atat in zona noastra a judetul Timis, cat si in partea sarbeasca, vorbim de Zrenjanin.

Vom face anumite studii prin care vom prezenta solutii si nevoi concrete de care antreprenorii au nevoie legate de aceasta problema a fortei de munca. Ne bucuram sa fim la numarul 15 cu acest proiect pe zona transfrontaliera, sunt 15 ani de cand avem proiecte pe Romania-Serbia si este al doilea proiect dintr-un intreg sir de evenimente pe care le gandim privind migratia si forta de munca din zona Banatului”, spune Octavian Culda (foto 2), directorul Departamentului Programe de Dezvoltare, Finantare si Consultanta CCIA Timis.

Proiectul este implementat de Agentia Regionala pentru Dezvoltare Socio-Economica Banat din Zrenianin – partener coordonator, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis si Camera de Comert si Industrie a Serbiei prin Camera Regionala a Districtului Central al Banatului Zrenjanin.

Grupul tinta al proiectului este format din: someri si persoane in cautarea unui loc de munca; reprezentanti ai autoritatilor locale, regionale si nationale; firme, agenti economici; organizatii care sprijina dezvoltarea afacerilor; alte categorii, inclusiv rezidenti din regiunea transfrontaliera.

Daca in partea de vest a Romaniei, mai exact in zona Timisului, rata somajului este una extrem de mica, sub media pe tara, in Serbia exista exces de forta de munca, aici rata somajului fiind mai mare de 10%. Fapt ce ii face pe partenerii sarbi optimisti in ceea ce priveste angajarea lor pe piata de munca din Timis.

”In momentul de fata, acest schimb de forta de munca este in continua crestere, pana in prezent aceste cifre nu sunt mari, dar tendinta este usor crescatoare. Avem aceasta situatie in judetul Timis, si in regiunea de vest in ceea ce priveste lipsa fortei de munca, iar in Republica Serbia, acest lucru este putin altfel.

In ultimii doi ani, in Serbia, numarul somerilor a scazut la jumatate, iar in momentul de fata, pe plan national, rata somajului este, undeva, intre 10 si 11%. In continuare, somajul scade in Serbia, dar, bineinteles, nu s-a ajuns inca la cotele propuse de Guvern, 4-5%.

Avand in vedere cele spuse, exista forta de munca in Serbia care ar putea activa pe teritoriul Romaniei, iar acest proiect transfrontalier, care se desfasoara prin colaborarea celor doua camere de comert, ar trebui sa ne prezinte niste date si sa vedem cat de rentabila este angajarea fortei de munca din Serbia. Sper sa aiba succes acest proiect si rezultate pozitive la final”, spune Vladan Tadic, consulul general al Serbiei la Timisoara (foto 3).

La intalnirea de la Timisoara, in cadrul carei a fost lansat proiectul transfrontalier privind migratia fortei de munca, au participat si coordonatorii proiectului din Romania si Serbia, respectiv Adrian Almasan si Predrag Stankov, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, Pavel Kasai, dar si subinspectorul Bogdan Pipoi, din partea Serviciului pentru Imigrari Timis. (I.P.)

Foto: Constantin DUMA

Leave a Reply