BREAKING NEWS! Pe lista viitorului guvern PNL se afla si doi banateni: rectorul UVT, Marilen Pirtea, la Educatie, si Marcel Vela, fostul primar din Caransebes, la Interne    Un grup de sapte membri ai CSM, printre care si judecatorul timisorean Mihai Balan, cer revocarea presedintei Lia Savonea, pentru o serie de nereguli manageriale    Lipsa de performanta a lui Nicolae Robu in fruntea PNL Timis ar putea sa duca la inlocuirea acestuia cu deputatul Marilen Pirtea    Doi politisti din cadrul IPJ Timis care au parasit sistemul in urma unor presiuni sau incidente, vor fi prezenti, maine seara, de la ora 19, la emisiunea Cronica rutiera, a TV Europa Nova Timisoara    Norvegienii, nemultumiti ca UEFA a permis accesul copiilor pe Arena Nationala: "Este o mare gluma. Asta nu e o pedeapsa, e bataie de joc!"    Actrita Tamara Buciuceanu Botez a decedat la varsta de 90 de ani

FEST-FDR2019. Spectacolele anului sunt jucate la Timisoara, pe scena celui mai important festival al dramaturgiei si teatrului romanesc in context european

Doar o luna ne mai desparte de spectacolele Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festivalul Dramaturgiei Romanesti. Daca editia 2019 a FEST-FDR a debutat, in luna iunie, cu spectacolele din sectiunea FEST Outdoor, iata ca prima parte a lunii noiembrie este dedicata spectacolelor indoor ale Festivalului.

Editia 2019 a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festivalul Dramaturgiei Romanesti este organizata de Teatrul National din Timisoara, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Primariei si al Consiliului Local al Municipiului Timisoara, alaturi de UNITER.

Aflat la cea de-a XXIV-a editie a sa, FEST-FDR2019 isi consolideaza pozitia ca cel mai important festival dedicat dramaturgiei si teatrului romanesc in context european.

Sectiunea FDR s-a construit in jurul spectacolului pe text de teatru romanesc. Plecand de la aceasta premisa, selectia realizata de teatrologul Oana Bors reflecta atentia speciala pe care teatrele, companiile de teatru si, fireste, publicul,  o acorda dramaturgiei de maxima contemporaneitate. Totodata, selectia propusa pune in lumina emergenta unor nume noi in crearea de texte de teatru si, nu in ultimul rand, descoperirea de importante filoane dramatice in literatura si eseistica romaneasca.

Astfel, alaturi de nume consacrate ale dramaturgiei actuale, cum ar fi Matei Visniec, Lia Bugnar sau Elise Wilk, si de tineri dramaturgi care exploreaza spectacolul de teatru dincolo de text, cum ar fi Catinca Draganescu sau Radu Dragomirescu, regasim in spatiul auctorial nume ale unor cunoscuti romancieri si eseisti –  Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Parvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana sau Dan Lungu,  dar si regizorii Radu Afrim, Adrian Sitaru, Carmen Vidu sau Bogdan Theodor Olteanu,  actorii Alina Grigore si Adrian Nicolae, teatrologii si jurnalistii Calin Ciobotari, Ionut Sociu, Elena Vladareanu, Daniel Oltean.

Sectiunea FEST Indoor propune doua spectacole-reper: Pescarusul lui Cehov, in lectura lui Andrei Serban si Pansion Eden al unui alt regizor celebru – Árpád Schilling. Nu in ultimul rand, FEST Indoor va aduce pe scena Teatrului National un spectacol inedit, intitulat improShow, un eveniment marca Subcarpati, creat in cadrul Atelierului Identitate, un proiect al Teatrului National dedicat anului cultural 2021.

Dezbateri interactive pe teme de mare interes si lansari de carte vor completa programul acestei editii de festival.

Biletele se vor pune in vanzare la Agentiile de bilete ale Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic) incepand cu data de 9.10.2019, conform tarifelor afisate. De asemenea, biletele vor putea fi achizitionate si online, pe www.tntimisoara.com. (I.P.)

Va prezentam in continuare programul de spectacole al FEST-FDR2019:

 

Duminica, 3 nov.
ora 18, Sala Mare Deschiderea Festivalului

Pansion Eden, regia Arpad Schilling (ZKM Teatr, Croatia / FEST)

 

ora 20, Sala 2 Sunt o baba comunista dupa Dan Lungu, regia Antonella Cornici (Teatrul

National Timisoara / PREMIERA FESTIVALULUI)

 

Luni, 4 nov.
ora 18, Sala Mare ImproShow (SUBCARPATI / FEST)

 

ora 20, Sala 2 Despre tandrete de Matei Visniec, regia Felix Alexa (Teatrul Dramaturgilor

Romani / FDR)

 

ora 20,30, Sala Mare a Teatrului German

 

Ilegitim, text colectiv de Adrian Sitaru si Alina Grigore, regia Adrian Sitaru (Teatrul Maghiar de Stat Cluj/ FDR)

 

Marti, 5 nov.
ora 18, Sala Mare 50 de secunde de Daniel Oltean, regia Eugen Gyemant (Teatrul National Bucuresti/FDR)

 

ora 20, Sala 2 Povesti de dragoste la prima vedere dupa Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Parvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, regia Tudor Lucanu (Teatrul National Cluj /FDR)

 

ora 21, Studio UTU Aceasta Sonie de Lia Bugnar, regia Lia Bugnar (Teatrul LUNI Bucuresti / FDR)

 

Miercuri, 6 nov.
ora 18, Sala Mare Taximetristi de Bogdan Theodor Olteanu si Adrian Nicolae, regia Bogdan Theodor Olteanu (Teatrul Apollo 111, Bucuresti / FDR)

 

ora 20, Sala 2 Legaturi primejdioase de Christopher Hampton dupa Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu (Teatrul Mic, Bucuresti/FDR)

 

Joi, 7 nov.
ora 18, Sala Mare Medea’s boys, dramaturgia Ionut Sociu si fragmente din Medeea de Euripide, regia Andrei Majeri (Teatrul Apollo 111, Bucuresti / FDR)
ora 20, Sala 2 Cantareata cheala de Eugène Ionesco, regia Radu Iacoban (Teatrul „Maria Filotti” Braila / FEST)

 

ora 21, Studio UTU In numele tatalui de Elena Vladareanu, regia Robert Balan (Asociatia Art No More, Bucuresti/ FDR )

 

 

Vineri, 8 nov.
ora 20, Sala 2 Timisoara. Capat de linie de Peca Stefan, regia Ana Margineanu (Teatrul

National Timisoara / FDR)

 

ora 21, Studio UTU Cercurile increderii de Radu Popescu, regia Mihaela Lichiardopol (Teatrul

National Timisoara / FDR)

 

Sambata, 9 nov.
ora 18, Sala Mare Feminin de Elise Wilk, regia Eugen Jebeleanu (Teatrul Tineretului Piatra-Neamt/ FDR)

 

ora 20, Sala 2 Despre oameni si cartofi, textul si regia Radu Afrim (Teatrul „Andrei Muresanu” Sfintu Gheorghe/ FDR)

 

 

Duminica, 10 nov.
ora 18, Sala Mare Experimentul P. de Radu Dragomirescu, regia Alexander Hausvater (Teatrul „Alexandru Davila” Pitesti/ FDR)

 

ora 20,30, Sala Mare a Teatrului German Jurnal de Romania. Timisoara, textul si regia Carmen Vidu (Teatrul German de Stat Timisoara/ FDR)

 

 

Luni, 11 nov.
ora 21, Studio UTU In umbra marelui plan, regia si dramaturgia Catinca Draganescu (Reactor, Cluj/ FDR)

 

ora 20, Sala 2 Inchiderea Festivalului

Pescarusul de A.P. Cehov, regia Andrei Serban (UNTEATRU, Bucuresti / FEST)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: