ALERTA. Codul Rutier se schimba, de maine! Folosirea telefonului mobil cand sunteti la volan va poate aduce o amenda de 1.100 de lei si chiar suspendarea permisului pe 30 de zile

Mare atentie, de sambata, 12 octombrie, Codul Rutier se schimba, iar soferii care sunt obisnuiti sa foloseasca telefonul mobil atunci cand sunt la volan risca sanctiuni extrem de aspre si chiar pot ramane si fara permis pentru 30 de zile.


De maine, orice sofer care tine in mana telefonul sau il atinge atunci cand se afla in mers risca o amenda de 1.100 de lei. Pana acum un sofer putea sa foloseasca telefonul pe modul hands free si era amendat doar atunci cand era prins de politie ca tintea telefonul la ureche.

Nu puteti sa tineti sau sa butonati nici macar aparatul GPS. Politia recomanda sa se faca setarile inainte de pornirea masinii. Sunt interzise si transmisiunile live de la volan pentru ca asta implica tinerea telefonului in mana.

Telefonul poate fi folosit atunci cand masina stationeaza, indiferent ca asteapta la semafor sau stationeaza intr-o coloana de masini.

Daca ati fost prins ca depasiti viteza si va vede politistul ca folositi si telefonul mobil, riscati sa va fie suspendat permisul timp de 30 de zile.

„Nu era reglementat atunci cand o persoana se afla pe o bicicleta sau pe un vehicul. Noile modificari vor reglementa si acest lucru”, spune Claudiu Costea, purtator de cuvant la Birgada Rutiera.

„Folosirea dispozitivelor hands free (bluetooth, casti cu fir) este permisa. Ideea e sa nu folosesti teleofonul in timpul condusului cu mainile in orice mod, faptul ca tastezi, ca-l atingi. Asta implica distragerea atentiei si de aici s-au intamplat foarte multe accidente”, aduaga Claudiu Costea, purtator de cuvant la Birgada Rutiera.

Codul Rutier a fost inasprit in sedinta de Guvern din 12 august, iar aplicarea masurilor se face la 60 de zile de la publicarea OUG in Monitorul Oficial, deci din 12 octombrie politistii rutieri vor aplica noile sanctiuni.

Potrivit noilor reguli de circulatie, soferii nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau dispozitive cu ajutorul carora se pot face inregistrari foto/video in timp ce conduc. Sanctiunea este maximum 725 de lei si 4 puncte de penalizare, insa cei prinsi ar putea ramane si fara permis de conducere.

Amenzile sunt mai mari pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete. Acestia risca amenzi intre 870 si 1.160 de lei pentru folosirea telefonului in timpul deplasarii. (V.E.)

Leave a Reply