Cum se va plati bacsisul la ospatar? Senatul a stabilit modalitatea in care clientul va putea sa aleaga nivelul bacsisului, intre 0 si 15 la suta

Bacsisul va fi evidentiat separate pe bon, iar Loteria bonurilor fiscal va avea doua valori unice castigatoare, in functie de valoarea bonurilor. Sunt modificari legislative aprobate, recent, de Senat.


Bacsisul va fi evidentiat pe bonul fiscal, sumele provenite din bacsis vor fi distribuite exclusiv angajatilor, iar veniturile din bacsis ale angajatilor vor fi considerate venituri cu retinere la sursa, fara sa fie cuprinse in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, prevede un proiect de lege adoptat de Senat, scrie legestart.ro

Noua procedura pentru bacsis va fi valabila in cazul serviciilor de restaurant, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, indiferent de modalitatea de plata a acestuia. De aceasta obligatie sunt exceptate doar livrarile la domiciliu.

Operatorul economic ii da clientului nota de plata, in prealabil de emiterea bonului fiscal, iar clientul are posibilitatea sa aleaga, printr-o rubrica marcata special, nivelului bacsisului pe care doreste sa il ofere (intre 0-15%). Se emite bonul fiscal/ordin de plata/factura, bacsisul fiind evidentiat separat de celelalte produse livrate, sau prin bon fiscal distinct. Bacsisul se introduce in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea „bacsis”

Salariatii din domeniu vor avea bacsisurile considerate ca venituri din alte surse, care vor fi impozitate prin retinere la sursa, adica nu vor fi cuprinse in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.

In cazul Loteriei bonurilor fiscale, premiile vor fi extrase doar dintre bonurile emise de casele de marcat cu jurnal electronic.

De asemenea, va avea doua valori unice castigatoare, nu doar una singura, ca pana acum – prima valoare va fi aferenta intervalului 1 – 99 lei inclusiv, cealalta valoare intervalului 100 – 999 lei inclusiv.

Cele 100 de premii posibile vor fi acordate astfel: 80 pentru bonurile din categoria sub 100 de lei si 20 pentru bonurile din categoria 100-999 lei. (V.E.)

Leave a Reply