Comunicatul DIICOT Timisoara referitor la perchezitiile, de azi-dimineata, in cauza privind filiera traficantilor de cocaina. “Nucleul acestui grup, mai multi exponenti ai lumii interlope din oras”

La data de 23.10.2019, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Timisoara – Serviciul Antidrog au efectuat un numar de 24 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Timis (22) si Bihor (2), intr-o cauza privind destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de mare risc, punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte sau a unui local ori a oricarui alt loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri, detinerea de droguri de mare risc, in vederea consumului propriu si camata.


In fapt s-a retinut ca, in cursul anilor 2017-2019, la nivelul municipiului Timisoara s-a constituit si a actionat un grup infractional organizat, ce a avut ca principal scop derularea de activitati pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaina.

Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai multi exponenti ai lumii interlope din oras, care de-a lungul timpului au fost implicati si in alte activitati infractionale comune (santaje, reglari de conturi, extorcari).

Protectia activitatilor infractionale era asigurata de catre un lider marcant al lumii interlope din municipiul Timisoara. Acesta asigura protectia principalilor dealeri, iar in cazul in care intre unii dintre dealeri apareau conflicte, intermedia normalizarea relatiilor, in vederea derularii fara incidente a activitatii infractionale.

Pentru sprijinul acordat, acesta era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum.

Gruparea controla majoritar piata de cocaina din oras, marea parte a dealerilor locali si a consumatorilor constanti de cocaina aprovizionandu-se de la membrii gruparii. De asemenea, patrunderea pe piata din municipiul Timisoara a oricarui alt dealer din afara se putea realiza doar cu acordul si in conditiile stabilite de acestia.

Unul dintre furnizori era o persoana cunoscuta in mediul interlop local, care primea regulat cantitati de cateva kilograme de cocaina pe o filiera din Spania, pe care si-a dezvoltat-o in timp.

Caracteristic tuturor furnizorilor grupului infractional este faptul ca distribuiau cocaina doar catre un cerc foarte restrans de dealeri locali si consumatori fideli, de a caror incredere s-au asigurat de-a lungul timpului.

De asemenea, furnizarea cantitatilor de droguri se realiza de cele mai multe ori in incinta unor imobile folosite de acestia.

In urma cercetarilor efectuate a rezultat faptul ca, din cercul de dealeri locali fac parte si cetateni sarbi, care au surse proprii de aprovizionare din Serbia.

De asemenea, s-a constatat ca unii dintre suspecti isi investeau banii obtinuti din traficul de droguri si in alte activitati lucrative, respectiv in acordarea de imprumuturi cu camata, cu scopul obtinerii de profituri mai mari.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara au fost conduse, in vederea audierii, un numar de 22 de persoane.

Actiunea este efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul BCCO Oradea , SCCO Arad, SCCO Caras – Severin, SCCO Hunedoara, SCCO Mehedinti si cadrelor de jandarmi din cadrul IJJ Timis si Gruparea Mobila Timis.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.

Facem precizarea ca pe parcursul intregului proces penal persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie. (I.P.)

Leave a Reply