INSPIR – Impreuna la Murani! Un proiect dedicat localitatii cu cei mai multi tineri aflati in plasament din Romania, care se va finaliza cu un spectacol de arta de strada cu tema istorica (P)

In perioada 14-27 octombrie, Murani inspira veselie, creativitate, si bucuria de a face lucrurile impreuna! Inspir- Impreuna la Murani este un proiect dedicat comunitatii din satul Murani, tinerii si copiii aflati in plasament fiind implicati in ateliere de mers pe sarma/echilibristica, arta performativa, teatru, literatura si istorie.


Asociatia The Serious Road Trip Romania si Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii incurajeaza timisorenii si locuitorii din localitatile din zona Murani sa participe la aceasta initiativa de revitalizare a mediului rural, care se va incheia in 27 octombrie cu un picnic, dar si cu spectacole sustinute de copii.

Proiectul Inspir- Impreuna la Murani s-a nascut din dorinta organizatorilor de a oferi copiilor din satul Murani, comuna Pischia, experiente culturale prin educatie non-formala sub forma unui program ce imbina joaca cu invatarea.

Satul Murani este cunoscut ca fiind localitatea cu cei mai multi tineri aflati in plasament, de pe intreg teritoriul Romaniai: la ora actuala, 68 de tineri si copii sunt gazduiti de familiile din satul Murani.

Activitatile organizate de Asociatia The Serious Road Trip Romania au ca scop oferirea unei oportunitati de invatare prin educatie complementara, incercand astfel sa compenseze lipsa totala a manifestarilor culturale din comunitatea rurala, care marcheaza negativ viata sociala si limiteaza oportunitatile de dezvoltare la care au acces tinerii si copiii din Murani.

„Inspir – Impreuna la Murani este pentru noi un proiect de suflet, pe care dorim sa il continuam in fiecare an. Murani este o comunitate a tinerilor si copiilor; sunt numerosi si au multa energie de investit in activitati dedicate lor. Societatea romaneasca are o singura sansa de revitalizare: prin a investi in educatie. Ma refer la crearea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea potentialului maxim al “urmasilor nostri”. Nu realizam, inca, dar cu dragoste si munca putem face asta, putem razbi chiar si intr-un mediu vitreg, de retard in masa, in care ne zbatem acum”, declara Raluca Ilas, co-fondator The Serious Road Trip Romania.

Photo: Dana Moica

Programul primei saptamani de ateliere, 14 -20 octombrie, a inclus activitati zilnice de literatura/creatie si istorie, sustinute de scriitoarea Diana Farca si prof. Tamara Farcas, iar Scoala de Circ TM a miscat comunitatea locala prin activitati antrenante de mers pe sarma, jonglerie, echilibristica.

Participantii la atelierele de creatie au primit sarcina de a constui un spectacol de arta de strada cu tema istorica, pe care il vor prezenta in cadrul evenimentului de inchidere al proiectului din 27 octombrie.

Prima saptamana petrecuta „Impreuna la Murani” s-a incheiat cu un eveniment festiv, special organizat pentru comunitatea din sat, unde tinerii, copiii si adultii au participat la ateliere de creatie pentru toate varstele, un spectacol de teatru pregatit de Teatrul Aualeu („Monoloagele vecinului”), un spectacol de foc sustinut de Scoala de Circ TM si o proiectie de film classic – „The circus”- Charlie Chaplin.

Cea de-a doua saptamana dedicate proiectului, se va incheia duminica, 27 octombrie, cu un eveniment organizat alaturi de comunitatea din Murani, in cadrul evenimentului fiind prezentat si spectacolul de arta de strada pregatit de tinerii din sat. „Inspir – Impreuna la Murani / Eveniment pentru toata lumea” este deschis tuturor celor care doresc sa sustina initiativa de revitalizare culturala a zonei si sa incurajeze tinerii care vor sustine primul lor spectacol de arta de strada.

PROGRAM – DUMINICA || 27 OCTOMBRIE

☀️14.00-15.00 || Picnic cu palarii
☀️14.00-15.00 || Ateliere pentru copii, tineri, adulti
☀️15.00-15.30 || Spectacol grup de creatie Tm
☀️15.30-16.30 ||Spectacol creat la Murani
☀️16.30-17.30 || Huooooo!!!, Teatrul Aualeu
☀️17.30-18.00 || Spectacol Şcoala de Circ
☀️18.00-19.00 || Concert Folk cu Racz

Organizator: Asociatia The Serious Road Trip Romania

Finantator: Timisoara 2021, Primaria Municipiului Timisoara

Proiectul „Inspir- Impreuna la Murani” este organizat in parteneriat cu Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timisoara. Capitala Europeana a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019. (I.P.)

Foto: Dana MOICA

Leave a Reply