Doi judecatori de la Curtea de Apel Timisoara, implicati in jocurile de putere din invatamantul local, dupa ce fiul lor a devenit un “elev problema” la Colegiul National Podagogic “Carmen Sylva” Timisoara

Parintii unui elev de la Colegiul National Podagogic “Carmen Sylva” din Timisoara au devenit autorii unei adevarate premiere nationale in sistemul de invatamant din Romania: l-au somat pe directorul institutiei sa inceteze orice interactiune cu fiul lor.


Cu alte cuvinte, profesoara Valentina – Liliana Udrescu, care este si directoarea acestui liceu de elita din Timisoara, n-ar mai avea voie sa-i predea lectii, sa-i verifice tema sau sa-i treaca vreo nota in catalog elevului Pop Andrei Bogdan, pentru ca nu-i mai permit parintii minorului, judecatori la Curtea de Apel Timisoara.

Aceasta somatie exotica, cand vine vorba despre relatia parinti – profesori, apare intr-o notificare (nr. 3747/19.10.2019) pe care judecatorii Diana Lasconi si Stoian Adrian Romulus i-au adresat-o doamnei director al Colegiului National Podagogic “Carmen Sylva” din Timisoara, Valentina Udrescu.

“Va somam ca din acest moment sa incetati orice interactiune cu elevul Pop Andrei Bogdan, din clasa a XI-a D, intrucat exista serioase suspiciuni in privinta obiectivitatii si impartialitatii domniei voastre in relatia cu minorul”, se precizeaza in prefata notificarii.

In motivarea somatiei adresate directoarei Valentina Udrescu, cei doi soti trec in revista un incident in care a fost implicat fiul lor, in data de 18.09.2019, pe holul liceului, incident care a facut necesara interventia unui echipaj de politie, care a sosit la chemarea directoarei.

“Am convingerea ca doriti cu orice pret (cum, de altfel, v-ati si exprimat), excluderea din scoala a fiului meu si, din cate am constatat, nu veti ezita sa faceti tot ceea ce va sta in putinta pentru a pune in practica acest plan”, spune Diana Lasconi in adresa semnata alaturi de sotul sau.

Presiunile celor doi magistrati nu s-au oprit aici, ci au sesizat si Inspectoratul Scolar Judetean Timis, solicitand sa se dispuna o cercetare interna si sa se ia masuri disciplinare fata de directoarea Colegiul National Podagogic “Carmen Sylva” din Timisoara.

Ceea ce inspectorul scolar general, Aura Danielescu, a si facut. I-a delegat pe inspectorii scolari Simona Costandache si Ramona Vasilescu sa cerceteze incidentul de la Colegiu “Carmen Sylva”, iar directoarei i s-a cerut sa trimita la inspectorat o informare detaliata cu privire la incidentul in care a fost implicata, alaturi de fiul judecatorilor.

De ce s-a ajuns la aceasta incrancenare din partea parintilor unui elev, care nu ezita sa-si etaleze statutul profesional pentru a da greutate cererilor si interventiilor lor? Pentru a-si proteja fiul de iminenta unei plangeri penale pentru loviri sau alte violente, dupa ce si-a agresat un coleg de clasa. Incidentul s-a petrecut in luna septembrie, iar victima, Iancu David, este fiul unei profesoare din acelasi liceu, Liliana Iancu.

Un alt incident violent care l-a avut ca autor pe Pop Andrei Bogdan, fiul judecatorilor de la Curtea de Apel Timisoara, s-a petrecut in 2018, iar atunci victima s-a numit Bogdan Preda. La vremea respectiva, conducerea liceului a decis doar scaderea notei la purtare, la 5, nu si sesizarea organelor judiciare.

Mai recent, un alt episod tensionat care l-a avut ca protagonist pe Pop Andrei Bogdan, pe holul liceului, a avut loc in ziua de 19.09.2019, cand acesta a intarziat, iar la solicitarea directoarei sa se legitimeze, acesta a avut o atitudine necuviincioasa, motiv pentru care a fost necesara chemarea unui echipaj de politie.

“Faptele imputate fiului meu nu au nicio legatura cu statutul meu de judecator, ci exclusiv cu acela de mama. Dezaprob, in cei mai fermi termeni, orice conduita violenta si apreciez necesar ca autorii unor astfel de manifestari reprobabile sa suporte rigorile legii; iar fiul meu a suportat consecintele faptei sale in ceea ce priveste incidentul cu Preda Bogdan si va suporta si consecintele incidentului cu Iancu David, in masura in care va fi gasit vinovat; nu cunosc sa fi implicat in alte fapte de violenta si va invit sa le solicitati “clientilor” Dvs. sa faca publice orice alte informatii pe care le-ar detine in acest sens”, ne-a transmis mama Diana Lasconi, ca raspuns la o cerere de informatii pe care i-am adresat-o.

In opinia sa, incidentul care a dus la agresarea elevului Iancu David a fost provocat chiar de catre acesta, iar iesirea publica a profesoarei Liliana Iancu, mama victimei, nu poate fi calificata decat “ca o incercare de a arunca intreaga vina asupra fiului nostru, mizand si pe “antecedentele” acestuia”, gasind aliati in presa si pe directoarea institutiei.

Deocamdata, acest caz se afla in cercetarea Inspectoratului Scolar Judetean Timis, iar la finalizarea controlului vom primi un punct de vedere din partea inspectorului scolar general Aura Danielescu. (G.I.)