ALERTA! Incident chimic intr-un bloc din Timisoara, dupa o dezinsectie cu substante extrem de toxice. Trei persoane au decedat, locatarii din 200 de apartamente au fost evacuati

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis, convocat, astazi, la ora 14, a decis evacuarea urgenta a locatarilor dintr-o cladire cu patru etaje de pe strada Miorita nr. 8, dupa decesul a trei persoane.


Este vorba despre doi copii, un nou-nascut, de 9 zile, si un minor in varsta de trei ani, dar si un adult de 29 de ani, care, incepand de vineri, au fost internati in spital, insa medicii nu au reusit sa-i salveze.

Alti doi copii sunt internati, in prezent, la Spitalul “Louis Turcanu”, iar 14 persoane au fost transportate la spital pentru a fi supuse unor analize medicale, ca masura preventiva, intrucat se suspecteaza faptul ca deratizarea, care s-a efectuat, recent, la etajul 4 al imobilului, s-a efectuat cu substante extrem de toxice.

“In urma sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta s-au dispus urmatoarele măsuri:

-evacuarea/relocarea intregului imobil, parter plus 4 etaje, 200 de apartamente;

-evaluarea medicala a tuturor persoanelor din imobil la cele 2 spitale din Timisoara;

-cazarea persoanelor in spatiile identificate la nivelul municipiului Timisoara;

-asigurarea apei potabile de catre Consiliul Judetean Timis;

-centralizarea datelor referitoare la adresa Miorita 8, Timisoara din partea STS si UpU pentru a identifica eventuale alte persoane afectate;

-executarea primei cercetari CBRN cu echipajele ISU Timis si ISU Bihor;

-executarea primei cercetari chimice la alte doua locatii identificate de IPJ Timis;

  • activarea grupei operative a ISU Timis si deplasarea punctului de comanda mobil”, ne-a transmis Elena Megherea, purtatorul de cuvant al ISU Timis.

Intrucat exista suspiciunea unei cauze toxice, la fata locului s-a deplasat echipajul CBRN din cadrul ISU Timis, care efectueaza masuratori in toate apartamentele. Primii locatari au fost transportati, deja, la Liceul Silvic, unde pot fi cazate 45 de persoane.

Echipaje specializate vor efectua cercetari chimice in alte doua locatii, unde  s-a facut deratizare si dezinsectie de catre aceeasi firma, ca siu pe strada Miorita. (Mara Ion)

UPDATE! Deratizarea in blocul intoxicatiei colective si in celelalte doua locatii identificate de IPJ Timis a fost efectuata de firma Bistim Dera SRL din Timisoara. Echipa de cercetare chimica a descoperit “prezenta slaba a unei substante neurotoxice”.

Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa pe numele patronului firmei Bistim Dera, Ioan-Sorin Buta, care s-a ocupat personal de deratizarea care a provocat otravirea letala a trei persoane. In urma analizelor de laborator, s-a descoperit ca substanta criminala este este fosfura de aluminiu, pesticid care face parte din grupa I de toxicitate.

One thought on “ALERTA! Incident chimic intr-un bloc din Timisoara, dupa o dezinsectie cu substante extrem de toxice. Trei persoane au decedat, locatarii din 200 de apartamente au fost evacuati

  1. Astia deratizeaza cu substante periculoase dupa cum ii taie capul, sau cum? Nu exista un control, niste autorizatii, etc?

Leave a Reply