Dosarul toxiinfectiilor mortale de la Timisoara! Procurorii au inceput urmarirea penala pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, dupa ce trei persoane au decedat si alte 23 sunt internate

Parchetul de pe Tribunalul Timis a emis un comunicat, in miez de noapte, in care se anunta faptul ca, in cazul intoxicatiilor mortale din Timisara, procurorii au inceput urmarirea penala pentru ucidere din culpa.


Pana in prezent nu exista niciun suspect, desi au fost audiate mai multe persoane in calitate de martori si persoane vatamate, iar acestia au confirmat faptul ca deratizarea a fost efectuata personal de patronul firmei Bistrim Dera SRL Timisoara, Ioan-Sorin Buta.

Prezentam integral acest comunicat, care face o radiografie a procedurilor urmate, ieri, de organele judiciare.

“La ora 16.20, Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara a informat in scris Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, potrivit Ordinului Informational nr. 213/2013 cu privire la urmatoarele aspecte:

La ora 13.28, organele de cercetare penala din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale au informat telefonic prim-procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara cu privire la faptul ca, in cursul aceleiasi zile, in jurul orei 13, acestea au fost incunostintate telefonic de catre dispeceratul Inspectoratului de Politie Timis ca, in perioada 16-18.11.2019, mai multe persoane dintr-un imobil situat in municipiul Timisoara au fost internate in diferite unitati medicale din localitate, prezentand simptomele unei posibile intoxicatii cu o substanta necunoscuta.

Dintre acestea, trei persoane au decedat in data de 16.11.2019, respectiv 18.11.2019, iar alte trei persoane au ramas internate in spital. In cauza exista suspiciuni ca intoxicatia ar fi survenit ca urmare a unei deratizari realizate cu scurt timp inainte la imobilul respectiv.

Prin procesul verbal al Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara intocmit la aceeasi data, orele 15.30, s-a dispus sesizarea din oficiu cu privire la savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in baza articolelor din mas-media. Ulterior, s-au prezentat la sediul parchetului lucratori de politie din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, in vederea inregistrarii cauzei penale si atribuirii numarului unic.

Prin ordonanta din data de 18.11.2019, orele 17.30, Parchetul de pe langa Tribunalul Timis a dispus preluarea cauzei, avand in vedere gradul de complexitate al acesteia.

In cauza, s-a dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa. Pana in prezent nu a fost dispusa efectuarea in cauza a urmaririi penale fata de vreun suspect.

Procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis s-a deplasat la fata locului, precum si la sediul Inspectoratului de Politie Timis, desfasurand activitati de cercetare penala.

Pana la acest moment, au fost audiate mai multe persoane in calitate de martori si persoane vatamate, cercetarea la fata locului fiind in curs de desfasurare la mai multe locatii. De asemenea, in cauza s-a dispus efectuarea unor expertize medico-legale de necropsie, precum si ridicarea de corpuri delicte in vederea identificarii substantelor toxice folosite.

In cursul cercetarilor a mai fost identificat un alt imobil pe raza municipiului Timisoara cu privire la care exista indicii ca au fost realizate operatiuni de deratizare de catre aceeasi persoana juridica, fiind folosite aceleasi substante toxice, fiind dispuse masuri corespunzatoare de catre organele abilitate.

Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor de fapt si de drept.

Facem precizarea ca, potrivit dispozitiilor legale, investigarea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa este de competenta generala a organelor de cercetare penala ale politiei judiciare, care isi desfasoara activitatea sub supravegherea procurorului de caz”. Comunicatul este semnat de prim-procurorul Violeta Filip. (I.P.)

UPDATE! Potrivit unei actualizari a ISU Timis, de la ora 02, situatia internarilor se prezenta astfel: 8 adulti internati si 7 adulti in evaluare la Spitalul Judetean, 19 copii internati la Spitalul “Louis Turcanu”. De asemenea, 5 persoane erau cazate in spatiile puse la dispozitie de autoritatile locale (3 Hotel Savoy, 1 Mitropolie, 1 Liceul Silvic) 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Leave a Reply