Fostul procuror sef al DIICOT, dat in urmarire internationala! Instanta suprema a decis ca Alina Bica sa execute 4 ani de inchisoare

Politia Romana a dat-o in urmarire internationala pe Alina Bica, fost procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a respins apelul, aceasta ramanand cu pedeapsa 4 ani de inchisoare cu executare.


Fotografia si detaliile despre Alina Bica au fost publicate, miercuri, pe site-ul Politiei Romane, la sectiunea Persoane Urmarite, la motivul urmaririi fiind mentionat faptul ca are un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea.

“A subordonat institutia pe care o conducea interesului a cel putin doua persoane cercetate, in perioada de referinta, in dosare penale aflate pe rolul unitatii de parchet si al instantei de judecata, luand unele masuri administrative si impunand formularea anumitor concluzii intr-un dosar al Tribunalului Bucuresti – Sectia I Penala, in scopul ajutarii acestora, prin obtinerea unei solutii cat mai avantajoase pentru acestea”, se mentioneaza pe pagina Politiei Romane. Este vorba despre Adriean Videanu si Ovidiu Tender.

Magistratii instantei supreme au respins, miercuri, apelul formulat de fosta sefa a DIICOT impotriva sentintei de condamnare la 4 ani de inchisoare cu executare pentru favorizarea faptuitorului. Decizia este definitiva si vine dupa ce procesul acesteia s-a rejudecat.

Alina Bica a fost eliberata din penitenciarul din Costa Rica in luna decembrie 2018, dupa ce a formulat contestatie fata de formarea completurilor de 5 judecatori. Instanta suprema a decis, la acea vreme, suspendarea executarii pedepsei de 4 ani de inchisoare pana la solutionarea apelului in dosarul rejudecat.

In cauza, Alina Bica a fost condamnata pentru favorizarea faptuitorului, dupa ce a ridicat sechestrul asigurator asupra actiunilor lui Adriean Videanu. Sechestrul asupra actiunilor fusese dispus in dosarul Romgaz-Interagro, in care Adriean Videanu era cercetat alaturi de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

In privinta revenirii in tara a Alinei Bica, potrivit Elenei Udrea, fosta sefa DIICOT nu se mai intoarce: „Din cate stiu eu, Alina Bica nu mai calca in Romania. Nu mai vine in Romania”.

De altfel, fostul avocat al Alinei Bica, Laura Vicol, a anuntat, in luna iulie 2019, ca fosta sa clienta nu se va intoarce in Romania si ca urmeaza sa solicite azil politic in alta tara, nu in Costa Rica. (V.E.)

Leave a Reply