Craniu uman transformat in tabachera, obiect din recuzita unui judecator! Cea mai intriganta piesa de patrimoniu din colectia Muzeului National al Banatului a ajuns, din nou, in depozitul de exponate

Cea mai intriganta piesa de patrimoniu din colectia Muzeului National al Banatului, care a fost prezentata in cadrul expozitiei temporare gazduite de Galeria Theresia, din Bastionul Cetatii, in perioada 1 – 30 noiembrie, a ajuns, din nou, in depozitul de exponate al muzeului.


Nu stim daca sefii CJ Timis si ai Muzeului National al Banatului au aflat raspunsul la dilema shakespeariana “A fi sau a nu fi exponatul lunii noiembrie la MNaB?”, insa ceea ce este sigur, craniul transformat in tabachera, obiect care a fost folosit de un judecator, a reusit sa-i oripileze pe majoritatea timisorenilor care au trecut pragul expozitiei.

Publicul a ramas la fel de socat ca si in cazul expozitiei de cadavre umane, care a starnit controverse in lumea intreaga, expozitie itineranta care a ajuns si la Timisoara.

“Este un obiect absolut oribil, o imagine care te bantuie o perioada, dupa ce vizitezi expozitia. Socul este cu atat mai mare, cu cat afli ca acel craniu de barbat, cu calota sectionata in plan orizontal si captusita cu musama verde, a stat pe biroul unui judecator, pe post de tabachera. Nu stiu daca poate fi considerat un obiect de patrimoniu, dar sigur este cel mai oribil exponat al Muzeului Banatului”, ne-a declarat Vasile Busuioc, din Timisoara, unul dintre vizitatorii vizibil marcati de craniul-tabachera. Dar sa vedem care este legenda acestui asa-zis obiect de patrimoniu, asa cum apare in partea explicativa a exponatului, in versiunea muzeografilor timisoreni.

Legenda acestui obiect intrigant spune ca fost prelucrat la cererea unui judecator din secolul al XIX-lea, care in urma unui caz dificil de crime in serie, a dorit ca trofeu craniul criminalului dupa rezolvarea cazului.

Craniul, transformat intr-o tabachera cu numele si data mortii inscriptionate pe frunte, a fost ulterior pastrat pe biroul judecatorului, servind atat pentru depozitarea tutunului, cat si pentru a intimida.

Obiectul a fost achizitionat din Orsova si introdus in patrimoniul muzeului in anul 1878, prin donatia marelui om de cultura, Ormós Zsigmond, unul dintre fondatorii Muzeului National al Banatului. Interesant este faptul ca, Ormós Zsigmond, a avut mai multe functii importante, printre care se numara si cea de asistent juridic in anul 1832, jude al ocolului Recas din anul 1841 si prim-jude al ocolului Buzias din anul 1846.

Prin natura functiilor sale cu specific juridic si suprapunerea anului mortii inscriptionat pe craniu cu functia sa de judecator (jude), se explica detinerea obiectului, “sau acesta ar putea chiar fi judecatorul din legenda.(?!)”

Cu toate acestea, nu exista suficiente informatii care sa prezinte istoria certa a obiectului. Cert este ca exponatul reprezinta un craniu uman transformat in obiect de depozitare, prin sectionarea calotei in plan orizontal si asamblarea celor 2 piese cu balamale, pentru a facilita inchiderea si deschiderea acestuia; pe interior a fost captusit cu musama verde. Pe osul frontal apar inscriptionate numele „Vlath Salamon” si data mortii, 17.01.1841.

In final, concluzia unui alt vizitator: a spune ca acest craniu este un obiect de patrimoniu, este ca si cum ai incadra la categoria obiectelor de patrimoniu si penisul lui Terente… (Eva Theodorescu)

 

Leave a Reply