De ce a ratat judecatoarea Erica Nistor promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie? Presedinta Curtii de Apel Timisoara, victima schimbarilor politice din ultimele luni

Toate sperantele judecatoarei Erica Nistor, presedinta Curtii de Apel Timisoara, de a promova la Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost spulberate, in urma cu doua zile, de Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.


Desi proba interviului ar fi trebuit sa fie doar o formalitate pentru Erica Nistor, avand in vedere sustinerea de care beneficia din partea Liei Savonea, inca presedinta CSM, judecatoarea de la Timisoara a picat, neasteptat, acest ultim test al concursului de promovare. Atat de aproape si, totusi, acum, atat de departe.

O avansare iminenta care a fost compromisa de schimbarile politice din ultimile luni, care au modificat componenta taberelor din CSM, iar Lia Savonea nu a mai controlat un numar suficient de judecatori pentru a-si impune favoritii.

Acest lucru s-ar fi inatmplat, spun sursele din justitie, dupa ce Marcel Ciolacu ar fi anuntat-o ca a pierdut sprijinul PSD. Astfel, toti candidatii  sustinuti de presedinta CSM, respectiv Alina Ghica, Vasile Bicu, Erica Nistor si Victor Hortolomei, au fost picati la interviul pentru promovarea la Inalta Curte de catre Sectia pentru judecatori a CSM, in ciuda notelor mari obtinute la proba scrisa.

Esecul Ericai Nistor este cu atat mai greu de digerat, cu cat presedinta Curtii de Apel Timisoara avea cateva atuuri importante fata de ceilalti competitori: in 2016 a candidat pentru un post de membru al CSM, impreuna cu judecatoarea Lia Savonea, cu care a legat o stransa relatie de prietenie, a fost nasa de cununie judecatoarei Alexandra Rus, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, alaturi de Alina Ghica, vicepresedinta Curtii de Apel Bucuresti.

De asemenea, Erica Nistor si Elisabeta Rosu au facut parte din comisia de examinare care au picat-o pe judecatoarea Alina Palancanu de la sefia Tribunalului Neamt, dupa ce aceasta a patricipat la protestele impotriva modificarilor la legile Justitiei initiate de PSD-ALDE si au promovat-o pe Cristina Florea, o apropiata a Gabrielei Baltag, membru CSM si aliata a Liei Savonea.

Sa mai spunem ca nici Marian Bratis, vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara, care a candidat pentru promovare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu a reusit sa treaca de proba interviului. (G.I.)

Foto: Costi DUMA

Leave a Reply