Primarul Recasului, achitat definitiv in dosarul inselaciunii prin care doua masini de gunoi donate de Primaria Viena unei localitati din Banat au fost achizitionate cu 30.000 de euro

Trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, sub acuzatia de inselaciune calificata, primarul orasului Recas a reusit sa convinga judecatorii ca, in acest caz, a actionat doar in beneficiul comunitatii, astfel ca, in ultima sedinta de anul trecut, Curtea de Apel Timisoara a decis ca edilul este absolut nevinovat.


O bila neagra pentru procurorii parchetului local, care au sustinut in rechizitoriul trimis in instanta, in aprilie 2017, ca primarul Pavel Teodor ar fi facut intelegeri frauduloase pentru a achizitiona doua compactoare de gunoi cu suma de 30.000 de euro.

“Pe cine am inselat? Este una din cele mai bune fapte pe care le-am facut, intrucat acum avem un serviciu de salubritate propriu. Inainte de a cumpara masinile, plateam pentru salubrizare un miliard de lei vechi. Dupa cum m-am interesat, asa o masina costa 34.000 de euro”, a sustinut primarul Teodor in fata instantei.

Povestea celor doua compactoare de gunoi pe care Primaria Viena le-a donat Primariei Pojejena, iar viceprimarul din localitatea caraseana le-a vandut, ulterior, prin intermediul soacrei sale, Primariei Recas, se poate rezuma in cateva fraze.

La inceputul anului 2014, Magistratsabteilung, autoritatea municipala din Viena, a donat Primariei Pojejena doua compactoare de gunoi, fabricate in anul 2000, pe care tocmai le casase. Un rol important in obtinerea donatiei l-a avut Iovanka Gaspar, sotia viceprimarului din Pojejena, Iosif Gaspar, care lucra in cadrul Primariei Viena. Utilajele au fost trimise in Romania, insa n-au mai ajuns să fie inregistrate in contabilitatea si inventarul primariei, ci au fost vandute Primariei Recas.

Cum a fost posibil acest lucru? Viceprimarul Iosif Gaspar a dat o declaratie notariala (in fata notarului public Cornelia Neamtu, sotia viceprimarului orasului Recas, Alin Neamtu), in care a sustinut in fals ca este proprietarul celor doua utilaje.

Imediat dupa aceasta improprietarire, a vandut compactoarele soacrei sale, Angelina Jurj, cu suma de 3.000 de euro, pentru ca, la doar cateva zile, Anghelina Jurj sa vanda masinile de gunoi vieneze, cu suma de 30.000 de euro, exact Primariei Recas.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au intrat pe firul acestei afaceri si i-au trimis in judecata pe toti actorii tranzactiei, respectiv Iosif Gaspar, Anghelina Jurj si Pavel Teodor.

Prin Hotararea 1996/11.06.2019, Judecatoria Timisoara a decis condamnarea la 2 ani si sapte luni de inchisoare a viceprimarului din Pojejena, Iosif Gaspar, care a fost gasit vinovat de inselaciune calificata si fals in declaratii, in timp ce soacra sa, Angelina Jurj, s-a ales cu 1 an de inchisoare, pentru infractiunea de inselaciune calificata.

Primarul Recasului a fost achitat. De asemenea, instanta de fond i-a obligat pe Iosif Gaspar si Angelina Jurj sa plateasca Primariei Pojejena suma de 30.000 de euro, contravaloarea celor doua utilaje primite cu titlu de donatie si vandute de cei doi, totodata dispunand desfiintarea declaratiilor date de inculpatul Gaspar Iosif, autentificate sub nr. 451/03.02.2014 si 452/03.02.2014 de Biroul Notarului Public Neamtu Cornelia. Proprietatile ginerelui si ale soacrei au fost puse sub sechestru, pentru recuperarea prejudiciului creat Primariei Pojejena.

In urma cu cateva zile, Curtea de Apel Timisoara a confirmat sentinta instantei de fond. “Respinge ca nefondate apelurile declarate Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara si inculpatii Gaspar Iosif si Jurj Anghelina impotriva sentintei penale nr. 1996 din 11.06.2019 pronuntata de Judecatoria Timisoara in dosar nr. 8999/325/2017. Definitiva”, se precizeaza in Hotararea 1312/30.12.2019. (G.I.)

Leave a Reply