Cine sunt procurorii nominalizati pentru sefia Parchetului General, a DNA si a DIICOT. Propunerile vor fi trimise, maine, la CSM

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat, marti dimineata, rezultatele selectiei pentru functiile de  procurori-sefi ai Parchetului General, DNA si DIICOT.


Candidatii nominalizati pentru preluarea unora dintre cele mai importante functii din sistemul judiciar sunt:

Gabriela Scutea – Parchetul General. Scutea este in prezent magistrat la Parchetul Curtii de Apel Brasov si fosta adjuncta a Laurei Codruta Kovesi, la Parchetul General. Scutea este unul dintre magistratii care a protestat fata de modificarile din Justitiei facute de catre PSD. Ea a fost respinsa de Tudorel Toader pentru sefia Ministerului Public.

Georgiana Hossu – DIICOT. Hossu este, in prezent, adjunct al institutiei. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activand ca adjunct al DIICOT in perioada 2013-2015, dupa ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare al institutiei.

Crin Bologa – DNA. Bologa este prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj. In 2005, pe cand avea doar 33 de ani, Bologa a devenit sef al Directiei Nationale Anticoruptiei – Serviciul Teritorial Cluj, devenind cel mai tanar procuror din tara ajuns intr-o functie atat de importanta. Bologa si-a inceput cariera ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau, pentru ca din 1999 pana in 2005 sa fie procuror criminalist la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

Pana la inceputul anului 2008, a condus DNA Cluj, functie la care a renuntat invocand motive familiale, intorcandu-se ca simplu procuror la Parchetul salajean. Un an mai tarziu, a preluat sefia Sectiei Judiciar, pe care a asigurat-o pana in 2013, cand a devenit prim-procuror al judetului. A stat in functie pana in 2018, cand i-a expirat cel de-al doilea si ultimul mandat, pentru ca de atunci sa fie adjunct al institutiei. Cel mai complex caz instrumentat ar fi fost o crima petrecuta in 2003.

“Existenta Sectiei Speciale o vad ca pe o jignire la adresa procurorilor si judecatorilor corecti din tara asta. S-a creat o institutie numai pentru procurori si judecatori, ce nu a mai existat niciodata in aceasta tara, iar derapajele pot aparea si in aceasta sectie ca la orice alta structura de parchet”, a declarat Bologa, la iesirea din Ministerul Justitiei, unde a sustinut interviul pentru aceasta functie.

Catalin Predoiu a anuntat ca propunerile lui vor fi trimise, miercuri, catre CSM, pentru avizare, urmand a fi trimise, apoi, presedintelui Klaus Iohannis.

“In ipoteza in care cei nominalizati vor ajunge pe functie, le transmit un mesaj: reparati vulnerabilitatile, motivati procurorii, combateti toate formele de infractionalitate din zonele de competenta. Ministerul Justitiei va va fi partener”, a precizat Catalin Predoiu. (V.E.)

Leave a Reply