Someri din Serbia, pe piata muncii din Banat! CCIA Timis organizeaza cel de-al doilea workshop din cadrul proiectului transfrontalier destinat pietei muncii (P)

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis organizeaza in data de 29 ianuarie 2020, ora 11, in Sala de Conferinte a Hotelului Central (str. Nicolaus Lenau nr. 6), cel de-al doilea workshop din cadrul Proiectului finantat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia: “Sa valorificam piata muncii din Banat prin nevoi realiste”.


Scopul intalnirii este de a prezenta situatia actuala a pietei muncii din regiunea transfrontaliera, precum si prezentarea rezultatelor obtinute din prelucrarea datelor colectate pe baza de chestionar de la institutii si agenti economici.

Totodata, lucrarea va contine informatii despre reglementarile din domeniu, dar si obiective, masuri si prioritati, in scopul crearii unui model viabil si sustenabil de imbunatatire a situatiei prezente atat pentru partea romana, cat si pentru cea sarba.

La eveniment au fost invitati sa participe agenti economici, potentiali angajatori, reprezentanti ai unor institutii publice locale, reprezentanti ai grupului tinta, membrii echipei de proiect.

Proiectul a fost lansat in 27 septembrie 2019 si are o durata de 12 luni.

Partenerii proiectului sunt: Agentia Regionala pentru Dezvoltare Socio Economica Banat din Zrenianin – partener coordonator si Camera Regionala a Districtului Central al Banatului Zrenjanin si CCIA Timis – parteneri.

Proiectul are ca obiectiv principal identificarea unui echilibru al pietei fortei de munca din zona transfrontaliera, urmarea ratei ridicate a somajului in Serbia si a lipsei de forta de munca in partea de vest a Romaniei.

Proiectul se adreseaza somerilor si persoanelor care intentioneaza sa isi deschida propria afacere, reprezentantilor autoritatilor publice, firmelor, organizatiilor care sprijina dezvoltarea afacerilor cat si altor categorii, inclusiv rezidentilor din regiunea transfrontaliera.

Rezultate prevazute in proiect sunt: Elaborarea unui studiu privind piata fortei de munca in Regiunea Banat; Crearea unei Comitet Consultativ; Instruirea a 80 persoane din grupul tinta prin sesiuni de training; Organizarea unui targ de joburi la Timisoara; Organizarea unei intalniri de tip B2B in domeniul fortei de munca la Zrenianin; Crearea unui portal cu informatii specifice, disponibil in limbile romana, sarba si engleza.

Proiectul se inscrie pe linia preocuparilor CCIA Timis privind gasirea de solutii viabile la criza locala a fortei de munca, fiind cel de-al doilea proiect implementat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, dupa “Retea pentru mobilitatea fortei de munca in zona transfrontaliera (LaborNet)”.

Reamintim ca, la sfarsitul anului trecut, rata somajului in Serbia era cuprinsa intre 10 si 11%, in timp ce rata somajului in Timis este sub 1%. (I.P.)

Leave a Reply