Valeriu Zgonea, la puscarie! Fostul presedinte al Camerei Deputatilor a fost condamnat la 3 ani de inchisoare, cu executare

Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, astazi, la 3 ani de inchisoare cu executare, fiind gasit vinovat de trafic de influenta. Este al treilea lider PSD care a condus Camera Deputatilor trimis la inchisoare, dupa Adrian Nastase si Liviu Dragnea.


In urma cu doua saptamani, cand trebuia sa aiba loc pronuntarea, procurorul de sedinta al Directiei Nationale Anticoruptie a cerut o pedeapsa cu inchisoarea.

Magistratul nu a individualizat, insa a spus ca pedeapsa ar trebui sa fie cu executare si orientata spre mediu, in conditiile in care traficul de influenta, in forma agravanta, legea prevede o pedeapsa de pana la 10 ani de inchisoare.

In ultimul cuvant in fata instantei, Valeriu Zgonea si-a sustinut nevinovatia. ”Am incredere ca, din pacate pentru mine, dumneavoastra aveti posibilitatea de a arata abuzurile DNA. Cred cu tarie in actul de justitie. Repet, sunt nevinovat”, a declarat fostul sef al Camerei Deputatilor.

Dosarul a fost trimis in instanta de DNA Ploiesti, in ianuarie 2018, iar pe parcurs au fost audiati mai multi martori, printre care Liviu Dragnea si Victor Ponta.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiesti, in perioada iulie 2012 – aprilie 2013, cand indeplinea functia de presedinte al Camerei Deputatilor si totodata vicepresedinte al unei formatiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Stefan a acceptat promisiunea facuta de inculpatul Dobrica Dumitru, consilier judetean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, in schimbul influentei pe care a lasat sa se creada ca o are asupra unor functionari publici si a promis ca-i va determina sa numeasca intr-o importanta functie publica o ruda a lui Dobrica Dumitru.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Stefan a primit de la inculpatul Dobrica Dumitru foloase necuvenite in suma totala de 62.143 lei, reprezentand contravaloarea unor servicii de turism si cheltuieli legate de construirea unei case de vacanta in judetul Covasna.

“La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu – Stefan, persoana respectiva a fost numita in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, desi nu avea pregatire de specialitate in domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu – Stefan, persoana respectiva si-a pastrat functia la nivelul administratiei publice centrale, fiind numita, la data de 23 ianuarie 2014, in functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale”, se precizeaza in rechizitoriu.

Dosarul a fost instrumentat de fostul procuror de la Directia Nationala Anticoruptie din Ploiesti, Lucian Onea, judecat la randul sau pentru acuzatii lansate de Sectia Speciala, ca ar fi masluit anumite probe in anchete. (V.E.)

Leave a Reply