Cat de pregatiti sunt tinerii de la Protectia Copilului sa paraseasca sistemul? Peste 100 de specialisti au participat la o dezbatere tematica, in cadrul unui proiect sustinut si de Protectia Copilului Timis

Universitatea de Vest din Timisoara, SOS Satele Copiilor Romania si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis au organizat, la Bucuresti, conferinta cu participare internationala “Now What? Preparing and empowering youth leaving care”.


Conferinta a fost parte a proiectului cu acelasi nume, finantat de Comisia Europeana, prin programul Erasmus+ si a reunit peste 100 de specialisti in protectia copilului din Romania si din mai multe tari europene.

Reprezentanti ai institutiilor publice (ministere si DGASPC-uri), ai mai multor universitati, ai unor ONG-uri active la nivel international si national, mentori, dar si tineri care au parasit sistemul de protectie a copilului, cu totii au prezentat aspecte importante legate de integrarea socio-profesionala a tinerilor. De asemenea, fiecare institutie partenera implicata in acest proiect a prezentat rezultatele obtinute in implementarea proiectului.

Mihaela Tomita, manager al proiectului si reprezentant al Universitatii de Vest din Timisoara, a evidentiat rolul important al cercetarii academice derulata in cadrul proiectului si pe cel al parteneriatului existent intre institutiile publice, societatea academica, ONG-uri si societatea civila.

La randul sau, Marc Van Den Reeck, ambasador onorific al organizatiei “Smile of the Child” din Grecia, unul dintre partenerii proiectului, a insistat pe responsabilitatea uriasa a statelor de a sprijini copiii aflati in dificultate.

DGASPC Timis a fost reprezentata de Monica Trusca, director executiv al institutiei si manager partener al proiectului, care a subliniat importanta procesului de dezinstitutionalizare a copiilor si a tinerilor, precum si rolul important al comunitatii locale, respectiv al mentorilor, in integrarea socio-profesionala a acestora.

Proiectul este implementat de opt institutii si organizatii, din patru tari europene: Universitatea de Vest din Timisoara (Romania – coordonatorul proiectului), Organizatia “The Smile of the Child” (Grecia), Athens Lifelong Learning Institute (Grecia), University of Lusofona (Portugalia), University of Tirana (Albania), Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis (Romania), SOS Satele Copiilor (Romania) si SOS Villages Albania (Albania). Obiectivul principal al proiectului “Now What?” este de a sprijini tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului in a-si valorifica potentialul cat mai bine.

Proiectul ofera sprijin tinerilor in varsta de 16-19 ani care sunt, fie in ingrijire in sistemul de protectie a copilului, fie au parasit sistemul. Domeniile in care acestia primesc sprijin sunt diverse, si anume: locuire, formare, suport financiar, piata locurilor de munca, legislatie, incluziune sociala.

Conferinta a reprezentat o buna oportunitate pentru schimbul de experienta intre Romania si celelalte tari implicate in proiect, cercetarile si ghidurile metodologice realizate in cadrul proiectului urmand sa fie diseminate tuturor institutiilor cu atributii in protectia copilului. (I.P.)

Leave a Reply