Seara dedicata Indiei, la Timisoara! Consulul onorific Carmen Rusmir a fost gazda ambasadorului Thanglura Darlong si a firmelor indiene care vor sa investeasca in Romania

Consulatul Onorific al Indiei la Timisoara, sub inaltul patronaj al Ambasadei Republicii India in Romania, a invitat firmele timisene la un select eveniment de business, in cadrul caruia s-au prezentat doua dintre sectoarele economice cu cea mai rapida crestere din India, IT si inteligenta artificiala, totodata invitatii descoperind universul de culturi, de peisaje, de stiluri de arta, muzica si gastronomie specifice Indiei.


„Taste of India”, evenimentul organizat, vineri seara, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara, l-a avut ca invitat special pe ambasadorul Indiei in Romania, Thanglura Darlong, alaturi de Carmen Rusmir, consul onorific al Indiei la Timisoara, organizatorul manifestarii.

Inca de la inceput, Carmen Rusmir a caracterizat in 10 cuvinte cuvinte India si experienta sa in aceasta tara: culori, condiment, umanitate, bucurie, prietenie, I.T., robotica, peisaje, multa iubire.

„Pasiunea pentru India a fost o intamplare care, la inceput, parea una nefericita. Am ajuns in India pentru niste probleme medicale. Apoi am cunoscut oameni extraordinari care m-au ajutat atat din punct de vedere psihic, mai mult, cat si punct de vedere al sanatatii.

De acolo a inceput o poveste frumoasa. Nu a fost scopul meu principal sa fac business, dar pentru ca am vazut potential destul de mare in produsele din zona respectiva pentru sanatatea noastra, in zona europeana, m-am gandit «De ce nu?»”, s-a confesat Carmen Rusmir.

Ambasadorul Indiei, Thanglura Darlong, a intors complimentul si a spus ca Romania impresioneaza mai ales prin oamenii sai minunati.

„Dupa cum stiti , India este o tara de «doar» 1,3 miliarde de oameni: unul din sase oameni este indian. India ultimelor doua mii de ani este locul unde multe civilizatii, religii si culturi s-au intalnit si au putut convietui. India intretine atatea civilizatii in fericire, in pace si non-violenta. Este ceea ce si-a propus Gandhi: sa accepte oamenii care au nevoie de ajutor”, a punctat ambasadorul, potrivit Ziua de Vest.

In ceea ce priveste relatiile dintre cele doua tari, Darlong a amintit ca vicepresedintele indian a vizitat India in urma cu doi ani, iar ministrul de Externe roman a fost recent in India. Aceste relatii, in opinia sa, pot fi clar observate si in alte domenii, dand exemplul numarului mare de filme indiene filmate in Romania.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Timis, Valentin Tudorica, a vorbit despre importanta, pentru Romania, a relatiei economice cu India, tara in puternica dezvoltare, facand şi o paralela intre India si Timis: multiculturalismul.

„Speram ca prezenta dumneavoastra (n.r. a ambasadorului) sa marcheze o cotitura in relatiile economice, dezvoltate tot mai mult in ultimii doi ani, intre cele doua tari. Puterea economica pe care o are India poate reprezenta un stimulent de dezvoltare si al tarii noastre. India a fost intotdeauna un factor care a militat pentru pace si intelegere”, a incheiat acesta.

Darius Georgiu, in numele membrilor CCIA Timis, a transmit gratitudinea de a fi gazda evenimentului, amintind şi faptul ca schimburile comerciale intre Romania si India sunt de 700 de milioane de euro, ceea ce „nu este deloc putin, India este al doilea partener economic din Asia, dupa China, al Romaniei”.

Conform datelor oficiale, in Timis desfasoara activitate 15 companii cu capital indian. „Nu sunt multe, exista loc de crestere si asta ne bucura. (…). Invitam firmele indiene sa ne cunoasca, sa investeasca aici. Stim, Timisoara este cel mai propice oras pentru investitii”, a mai spus acesta.

Reprezentand una dintre cele mai mari firme din India care activeaza si in Timisoara, la Vox Technology Park, Tech Mahindra, Vinay Pracash a facut o scurta prezentare a companiei pe care o conduce ca director general. Activand in domeniile robotica si inteligenta artificiala, unul dintre sloganurile acesteia este „no distances, only connections”.

Tech Mahindra se mindreste si cu investitii in 22 de industrii, cu 131.000 de angajati, cu cifra de afaceri de peste 4,9 miliarde de dolari si cu titlul oficial „Great Place to Work”, un certificat pentru felul in care relationeaza compania cu proprii angajati.

Din partea Nestlers, agentie de imigrari si relocare forta de munca, a vorbit Anca Lucaciu, director de dezvoltare, care a punctat ca compania pentru care lucreaza activeaza in mai multe tari, dand ca exemplu Olanda, de unde a fost infiintata, ulterior si Letonia, unde au acum sediu. Ea a prezentat şi doua tipuri de relocari: pentru munca si pentru reunificarea familiilor. Problemele legale ridicate de acestea trebuie considerate de angajatori, carora Nestlers le ofera suport pe aceasta cale.

La finalul evenimentului, cei prezenti au putut simti cu adevarat „gustul Indiei”, prin vinuri si bucate traditionale, a caror prezentare a facut-o chiar ambasadorul Thanglura Darlong. (I.P.)

Sursa: Ziua de Vest

Leave a Reply