COMUNICAT. Avocatii din Baroul Timis, solidari cu Gheorghe Potomeanu, confratele din Baroul Iasi care a lesinat intr-o sala de judecata. ”Solicitam tragerea la raspundere a judecatorului”

Consiliul Baroului Timis a luat act de incidentul petrecut in data de 25 februarie 2020 la Tribunalul Iasi, unde domnul avocat Gheorghe Potomeanu a avut parte de un tratament inuman din partea judecatorului Georgiana Stefan, din cadrul Sectiei Penale a Tribunalului Iasi.


Baroul Timis dezavueaza conduita profesionala a judecatorului Georgiana Stefan, condamnand totodata orice actiune indreptata impotriva persoanei avocatului, drepturilor si libertatilor fundamentale ale acestuia.

Baroul Timis considera ca fiind imperios necesara respectarea de catre judecator a dispozitiilor Codului de Procedura Penala si ale Protocolului incheiat in materia asistentei judiciare obligatorii in procesul penal, mandatul avocatial al avocatului din oficiu incetand de drept la prezentarea in cauza a avocatului ales.

Baroul Timis dezavueaza ingerinta instantelor judecatoresti in organizarea Serviciului de Asistenta Judiciara prin refuzul de a da eficienta incetarii de drept a mandatului avocatului din oficiu.

Baroul Timis reafirma obligativitatea judecatorului de a respecta avocatul, partener indispensabil si egal al justitiei, ocrotit de lege.

O asemenea conduita, cum este cea a judecatorului Georgiana Stefan din cadrul Sectiei Penale a Tribunalului Iasi, face ca orice norma juridica edictata in spiritul respectarii principiilor fundamentale ale profesiilor juridice, in spiritul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, in cazul de fata, a dreptului la viata, la sanatate si integritate fizica si psihica, sa devina lipsita de continut. Niciun ghid sau orice alt document nu este suficient pentru a suplini respectul pe care judecatorul si avocatul si-l datoreaza reciproc in mod obligatoriu.

Baroul Timis transmite acest comunicat catre toate barourile de avocati din Romania, catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, catre Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei, Curtea de Apel Iasi, Tribunalul Iasi, precum si tuturor instantelor judecatoresti din judetul Timis, solicitand efectuarea de cercetari si tragerea la raspundere a judecatorului Georgiana Stefan din cadrul Sectiei Penale a Tribunalului Iasi pentru comportamentul manifestat fata de domnul avocat Gheorghe Potomeanu.

In numele Corpului Profesional al Avocatilor din Baroul Timis, Consiliul Baroului Timis isi manifesta deplina solidaritate cu domnul avocat Gheorghe Potomeanu si confratii avocati din cadrul Baroului Iasi. (av. Sergiu I. Stanila, decan Baroul Timis)

Sursa foto: legalmagazin.ro

Leave a Reply