ABA Banat anunta ca, in ultimii patru ani, a sanctionat Meridian 22 Lugoj cu aproape 1 milion de euro. Motivul: “depasirea concentratiilor de substante impurificatoare evacuate in resursele de apa”

Aparitia pe retelele de socializare a unui videoclip scandalos, cu gura de varsare din statia de epurare a orasului Lugoj in raul Timis, realizat de producatorii unei emisiuni TV de investigatii, a determinat conducerea Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat) sa faca o serie de precizari, perntru a inlatura orice banuiala de acceptare a vreunei ilegalitati, din punct de vedere al gospodaririi apelor.


Publicam textul primit la redactie de la Administratia Bazinala de Apa Banat, partea care se refera la S.C. Meridian 22 Lugoj S.A. si Statia de epurare Lugoj (Jabar).

Incepand cu anul 2009 s-a dorit modernizarea Statiei de epurare, existenta inca din anii 70, in baza avizului de gospodarire a apelor nr.26/09.02.2009,  emis de ABA Banat. Inca din anii90, operator al serviciilor de alimentare cu apa, canalizare si epurarea apelor uzate orasenesti si pluviale colectate de pe raza municipiului Lugoj este S.C. Meridian 22 Lugoj S.A. aflata in subordinea  primariei municipiului Lugoj.

Contractul  cu S.C. Meridian 22 Lugoj S.A. a fost reinoit la data de 24.07.2018 pe o perioada de  5 ani, desi Consiliul Local Lugoj  a avut si varianta de a preda serviciul la operatorul regional S.C. Aquatim S.A. Timisoara.

Pana la data de 31 decembrie 2015, Meridian 22 Lugoj a fost autorizat din punct de vedere al gospodaririi apelor pentru “Alimentarea cu apa in localitatile Lugoj, Maguri, Tapia si canalizarea şi epurarea apelor uzate menajere in municipiul Lugoj”, in baza unui program de etapizare, ce cuprindea lucrari, masuri, termene de realizare necesare conformarii (functionarea statiei de epurare).

La 01.01.2016 nefiind finalizate, din diferite motive, lucrarile si masurile din Programul de Etapizare, desi s-a solicitat, nu s-a mai emis autorizatie de gospodarire a apelor avand in vedere ca statia de epurare nu era functionala.

In data de 12 octombrie 2016  Meridian 22 ne informeaza ca statia de epurare este functionala si solicita  din nou emiterea autorizatiei de gospodarire a apelor. Conform procedurii legale, in data de 24.10.2016 reprezentantii ABA Banat au efectuat constatarile pe teren si au intocmit procesul verbal in vederea continuarii procedurii  de emitere a autorizatiei de gospodarire a apelor.

In data de 31.10.2016 s-a emis autorizatia de gospodarire a apelor nr. 384 prin care au fost impuse concentratii maxime admise ale poluantilor din apele uzate evacuate, severe, respectiv valorile impuse prin avizul de gospodarire a apelor nr. 26/09.02.2009 care a stat la baza realizarii investitiei ”Modernizare statie de epurare Lugoj (Jabar) in varianta 58400 locuitori echivalenti, jud. Timis”.

Autorizatia a fost emisa pe o perioada de numai 6 luni, pana la data de 31 aprilie 2017, specialistii nostri apreciind ca desi pusa in functiune, statia de epurare necesita o supraveghere mai atenta, o monitorizare si automonitorizare suplimentara.

Inca de la primele rezultate  ale monitorizarii de control, s-a constatat ca unii indicatori  ai apelor evacuate nu se incadreaza in limitele autorizate. In aceste conditii, operatorul a fost avertizat (desi a solicitat in repetate randuri)ca  nu i se va  mai elibera alta autorizatie de gospodarire a apelor. In perioada ianuarie 2016 – noiembrie 2019, s-au aplicat lunar penalitati pentru depasirea concentratiilor de substante impurificatoare evacuate in resursele de apa, in valoare totala de 4.265.778 lei (45 procese verbale).

In baza Legii nr. 298/2018 privind conditiile de autorizare pentru folosintele de apa care au in curs de realizare sau urmeaza sa realizeze investitii in infrastructura de apa uzata), S.C. Meridian 22 S.A. a primit in noiembrie 2019, autorizatia de gospodarire a apelor in anumite conditii: operatorul de apa s-a angajat printr-un program de masuri asumat, impreuna cu proprietarul sistemului (Primaria municipiului Lugoj), sa optimizeze procesul tehnologic de la statia de epurare, astfel incat apele uzate evacuate in raul Timis sa se incadreze in limitele impuse de legislatia in vigoare, prin avizul de gospodarire a apelor nr. 26/09.02.2009.

In baza acestei legi, pe perioada de valabilitate a autorizatiei de gospodarire a apelor nr.437/08.11.2019 ( termen de valabilitate 31.12.2021), S.C. Meridian 22 S.A. beneficiaza de limite mai permisive (tabelul nr. 1 din anexa 2 – NTPA 002), decat cele avizate.

Daca termenele prevazute in acest program de masuri nu vor fi respectate, autorizatia de gospodarire a apelor isi pierde valabilitatea.

Masura extrema, care ar presupune inchiderea acestui tip de obiectiv (canalizare oraseneasca), nu e aplicabila.

“ABA Banat insista pe faptul ca daca publicul larg nu ia atitudine, nu face sesizari legate de asemenea evacuari de ape uzate menajere neepurate, care se produc fie noaptea (conform declaratiei martorului din filmare), fie in cazul unor cresteri de debite de apa pentru a favoriza disolutia dejectiilor, inspectorii nostri nu vor putea, intotdeauna, sa sanctioneze respectivul poluator. Facem apel si pe aceasta cale, ca sa fim cu totii vigilenti si sa raportam incalcarile legii, deoarece este in puterea noastra sa ne facem viata mai buna”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat. (I.P.)

 

Leave a Reply