Masuri fara precedent anuntate in Romania, pentru oprirea extinderii coronavirusului! Interzise manifestarile cu mai mult de 1.000 de persoane

Autoritatile au interzis activitatile din Romania care implica participarea a mai mult de 1.000 de persoane. Este vorba de evenimente care se desfasoara fie intr-o incinta, fie in aer liber, publice sau private. Masura intra in vigoare chiar de azi.


Aceste interdicitii, prin care se vizeaza prevenirea infectiilor cu noul coronavirus, au fost anuntate, duminica dimineata, de seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, si de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Horatiu Moldovan.

Astfel, vor fi suspendate cursurile in toate institutiile de invatamant unde au existat persoane depistate cu coronavirus, pana pe 31 martie, meciurile de fotbal se vor organiza fara spectatori, iar spectacolele mari vor fi anulate.

„Stim si ne cerem scuze ca aceasta masura va produce, poate, unele nemultumiri sau un disconfort, dar consider ca in acest moment sunt masuri necesare pentru prevenire si speram ca o sa avem intelegerea tuturor celor care sunt implicati”, a spus secretarul de stat. Primul efect al masurii care afecteaza fotbalul, meciul FCSB – CSU Craiova, programat in aceasta seara, de la 20,30, se va juca fara spectatori, desi sute de suporteri olteni s-au deplasat la Bucuresti.

In cazul unor activitati care implica participarea a mai putin de 1.000 de persoane, deciziile se vor lua la nivel local, pentru fiecare eveniment in parte, in functie de evaluarea riscurilor. Urmare a masurilor impuse de autoritati, Salonul de carte Bookfest de la Timisoara a fost anulat…

Aceste restrictii intra in vigoare de duminica, 8 martie, si sunt valabile pana la data de 31 martie, cand se va face o noua evaluare, existand posibilitatea prelungirii lor ulterioare.

De asemenea, scolile in care inregistreaza cazuri de Covid-19 isi vor suspenda cursurile pentru doua saptamani. S-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor in scoli, in contextul cazurilor de coronavirus, dar criteriile nu tin strict de ordinul medical, ci se poate tine cont si de contextul social, a spus Arafat.

Si stagiile practice in spitale pentru studentii la Medicina au fost sistate pana la 31 martie, la fel si vizitele apartinatorilor.

Raed Arafat a precizat ca noile masuri anuntate duminica sunt luate preventiv, pentru a impiedica raspandirea coronavirusului.

De asemenea, nu vor fi eliberate la cerere certificate medicale potrivit carora solicitantul nu este infectat cu coronavirus, a mai anuntat Arafat. „Unitatile sanitare nu testeaza persoane sanatoase decat in anumite conditii, daca sunt contacti” a explicat Arafat.

Secretarul de stat a reiterat apelul catre romanii din Italia de a nu veni acasa de sarbatori, daca se afla in zonele de risc, dar si de a declara adevarul la granita in legatura cu zona din care vin, altfel riscand amenzi mari.

Cetatenii romani care au fost in zone afectate de coronavirus si care, la revenirea in tara, prezinta un certificat care atesta ca au fost in carantina in tara respectiva, nu vor mai sta in carantina inca o data la revenirea in Romania, a mai anuntat secretarul de stat din MAI, dand exemplul celor de pe navele de croaziera.

Arafat a mai spus ca persoanele aflate in izolare si care au cumparat bilete pentru a pleca in strainatate nu vor avea voie sa iasa din izolare.

Guvernul pregateste de asemenea o hotarare care priveste decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate in carantina, dar si pentru cele aflate in izolare care nu se pot autosustine. (V.E.)

Leave a Reply