Directia Finantelor Regionale Timisoara suspenda controalele fiscale si executarile silite! Termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru firme, amanat pana in 25 aprilie 2020

Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Timisoara, prin directorul general Cristian Mocan (foto), va trebui sa puna in aplicare masurile fiscale anuntate, astazi, de ministrul Finantelor, Florin Citu, pentru a ajuta mediul de afaceri banatean sa treaca peste criza declansata de pandemia de coronavirus.


Printre aceste masuri, cele mai importante se refera la amanarea termenului de depunere a declaratiilor fiscale, suspendarea controalelor si a executarilor silite pentru incasarea creantelor bugetare. De asemenea, se anunta garantii pentru IMM-uri, pentru acces la capital de lucru, pana la 10 miliarde de lei.

Iata masurile luate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru sprijinirea mediului de afaceri, dupa cum au fost mentionate pe pagina de Facebook a ministrului Florin Citu.

– suspendarea sau, dupa caz, neinceperea executarii silite a creantelor bugetare. In acest sens, nu se mai emit somatii, popriri asupra disponibilitatilor banesti si a veniturilor urmaribile si nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Exceptie fac sumele provenite din hotararile judecatoresti pronuntate in materie penala.

– rambursarea TVA, in cursul lunii martie, pentru toate deconturile solutionate si pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;

– implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizeaza solutionarea cu celeritate a deconturilor, incepand cu data de 1 aprilie 2020;

– suspendarea actiunilor de control fiscal (a inspectiilor fiscale, a controalelor antifrauda) cu exceptia verificarilor ce pot fi efectuate de la distanta, precum si a cazurilor de evaziune fiscala, acolo unde sunt indicii in acest sens;

– suspendarea actiunilor antifrauda privind Filtru II si a activitatilor specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria si Bulgaria.

Masurile vor fi aplicate atat in perioada in care in Romania este declarata stare de urgenta, cat si pentru o perioada de 30 de zile de la incetarea acestei stari.

Totodata, se amana termenul de depunere a declaratiilor fiscale de la 25 martie 2020, pana la data de 25 aprilie 2020.

De asemenea, Florin Citu a anuntat ca se pregateste un pachet substantial de sustinere a economiei.

“Suntem gata sa oferim garantii pentru ca IMM-urile sa aiba acces la capital de lucru cu dobanda ZERO, fara alte comisioane, cu perioada de gratie extinsa, in valoare de pana la 10 miliarde lei. Impactul pozitiv in economie estimat la aproximativ 70 miliarde lei!”. (G.G.)

Leave a Reply