EXCLUSIV. Tinerii din Baia Mare care au santajat un director din Timisoara, condamnati la cate 2 ani de inchisoare. In prima instanta, Curtea de Apel Timisoara i-a achitat. “Judecatoarea Laura Bogdan a empatizat cu inculpatii!”, a acuzat avocatul Florin Kovacs

Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat sentinta scandaloasa a judecatoarei Laura Bogdan, de la Curtea de Apel Timisoara, pronuntata in dosarul tinerilor din Baia Mare trimisi in judecata de procurorii DNA pentru santajarea directorului Asociatiei pentru Promovarea Femeii din Romania, psihologul Vasile Moldovan, si, dupa rejudecare, a decis condamnarea la inchisoare a infractorilor.


O bila neagra pentru judecatoarea de la Curtea de Apel Timisoara, care a anulat toata munca procurorilor de la DNA Timisoara si a hotarat ca fapta nu exista, in ciuda probelor solide aflate la dosar, in sprijinul acuzatiei de santaj.

Desi Libotean Alina Patricia si prietenul ei, Sas Ionut-Bogdan (foto), un mic interlop din Baia Mare, au fost prinsi in flagrant cand primeau suma de 20.000 de euro de la Vasile Moldovan, pe care l-au amenintat cu distrugerea imaginii sale publice – dupa ce i-au adus la cunostinta ca ar fi tatal unui copil in varsta de 12 ani si ca, daca plateste, nu va mai auzi niciodata despre aceasta poveste -, judecatoarea Laura Bogdan i-a achitat pe cei doi si a respins pretentiile civile ale victimei santajului.

“Sunt dispus sa fac chestii, care pot avea de suferit toata lumea din ele! Nu ma intereseaza in niciun fel discretia fata de ea, de tine, de business-ul tau, de familia ta! Nu e o amenintare, pentru ca amenintare e atunci cand atentez la integritatea ta fizica! Daca pana maine la 12 nu rezolvi problema, o sa vedem ce se intampla!”, a fost una dintre amenintarile lui Bogdan Sas, asa cum apar pe inregistrarile convorbirilor telefonice dintre cei doi

Interlopul, care chiar a venit la Timisoara si a exercitat acte de presiune psihice si fizice asupra directorului APFR, s-a ales doar cu un avertisment din partea judecatoarei, potrivit hotararii 613/20.12.2018.

“Doamna judecator Laura Bogdan nu a reusit sa fie obiectiva in solutionarea acestei cauze, intrucat a empatizat cu tanara trimisa in judecata pentru santaj. Si doamna judecator creste singura un copil, exact ca si Alina Libotean, si l-a tratat pe Vasile Moldovan, victima din dosar, ca pe un tata denaturat”, a explicat avocatul Florin Kovacs solutia obtinuta la Curtea de Apel Timisoara.

In schimb, la judecarea apelului de catre Inalta Curte de Casatie si Justiei, inculpatii Alina Patricia Libotean, Ionut Bogdan Sas si avocatul Blaga Emil, cel care a incercat sa legalizeze fapta penala a celor doi, au fost tratati ca inculpati trimisi in judecata de DNA, nu ca potentiale victime ale procurorilor.

Astfel, dupa casarea sentinei de la Timisoara, Alina Libotean si Bogdan Sas au fost condamnati la cate 2 ani de inchisoare pentru santaj, in timp ce avocatul a fost achitat pentru acuzatia de complicitate la aceasta infractiune. Ambii au fost obligati sa presteze cate 60 de zile lucratoare de munca neremunerata in folosul comunitatii, la Primaria din Baia Mare sau la Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, dar sa si achite, in solidar, suma de 2000 de euro cu titlu de despagubiri civile, lui Vasile Moldovan.

Reamintim ca operatiunea de prindere in flagrant a celor doi santajisti din Baia Mare, care a avut loc in 16 martie 2017, a reusit, in ciuda faptului ca procurorul de caz, Dragos Olteanu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, a refuzat sa dispuna masuri de supraveghere tehnica in acest dosar.

“Nu se impune masura supravegherii tehnice intrucat persoana vatamata are mijloacele necesare pentru inregistrarea propriilor convorbiri”, a fost rezolutia incredibila a procurorului consemnata pe cererea de emitere a unei ordonanante de supraveghere tehnica pentru 48 de ore, care a starnit nedumerirea procurorului de la DNA. “Daca persoana vatamata trebuie sa-si faca singura probele, poate sa-si faca singura si rechizitoriul, nu?”, a comentat, la vremea respectiva, procurorul anticoruptie Codrin Gavra. Verdictul Inaltei Curti este definitiv. (G.I.)

Leave a Reply